Krönika: Nytt album 2008

Nytt år innebär alltid nya förväntningar. Decembers nostalgi byts snabbt ut i januaris framåtblickande. För alla U2-fans är den mest brännande frågan 2008: blir det nåt nytt album eller inte?

U2 vid Sundance Film Festival 2008-01-19 Efter en ganska så ihärdig tystnad under större delen av förra året - med kort avbrott för utgivningen av PopMart Live from Mexico City på DVD - så har det börjat rassla till i nyhetsflödet. Först var det förstås den efterlängtade jubileumsutgåvan av The Joshua Tree. Senast nu nypremiären av konsertfilmen U23D.

Men det har också dykt upp en hel del artiklar som glatt förkunnar att det kommer ett nytt U2-album under 2008. Vilket fick undertecknad att nästan sätta morgonkaffet i halsen och slänga sig över källartiklarna - de första tio gångerna det hände. NME har sagt oktober. (Å andra sidan har de också sagt att U2 ska spela på den nya 02 Arena i London i sommar, vilket dementerats av bandets manager Paul McGuinness.) Andra har nämnt november som månaden då U2:s nya album släpps.

Ungefär här börjar man som u2.se-redaktör att klia sig i huvudet och undra vad sjutton man har missat. Okej, jag är den första att erkänna att vi inte har järnkoll på allt, långt därifrån. Men känns det ändå inte lite.... tomt? Som jag sade till en av kompisarna i redaktionen: borde vi inte ha hört mer?

När How To Dismantle An Atomic Bomb kom ut i november 2004 hade vi redan uthärdat ett och ett halvt år av antydningar, "läckta" låtar, mer eller mindre officiella uttalanden och en mängd citat från bandmedlemmarna själva. En snabb förfrågan till andra U2-fansidor runt om i världen visade snabbt att många rykten går men att ingen vet något med säkerhet.

Kontentan är: Antingen har U2 och deras medarbetare blivit bättre på att hålla tyst eller så är utgivningen av ett nytt album inte på långa vägar så nära förestående som vi hoppas.

Vad vet vi då? Bono befinner sig just nu i Davos i Schweiz, där han deltar på årets World Economic Forum. Han och resten av gänget bevistade innan dess visningen av U23D vid Sundance Film Festival i Utah i USA (ni som ännu inte gjort det uppmanas kolla in det här videoklippet på youtube). I höstas tillbringade bandet en hel del tid tillsammans i Eze i södra Frankrike. Innan dess berättade rapporter från Marocko att de jobbade på nya låtar tillsammans med Brian Eno och Daniel Lanois. Det har även talats om två album: ett 'rent' U2-album, och ett tillsammans med radarparet Eno/Lanois.

Bono har lyckats klämma ur sig några antydningar om "polyrytmer" och "hårdrocksgitarrer", men mer har det inte varit. Förrän precis nu. I förra veckan rapporterade USA Today från ett möte med U2:s sångare och gitarrist i Utah, där Bono spelade upp en ny låt som kallas No Line On The Horizon. Dock påpekade han också att de fortfarande jobbar med låten.

Idag publicerade The Times en artikel om fildelning, där Paul McGuinness uttalar sig. Som i förbigående nämner U2-managern att bandet kommer med ett nytt album i oktober, vilket är ett samarbetsprojekt med Brian Eno och Daniel Lanois. Vilket absolut inte är otroligt.

Som mångårig U2-fan är man dock luttrad. För 'The Biggest Band in the World' är deadlines något som händer andra, något som man själv inte behöver oroa sig nämnvärt över. Är det inte skivan klar så skjuter man helt sonika på utgivningsdatumet.
Och handen på hjärtat - är vi inte rätt glada över det?

En gissning säger att om det ges ut något nytt material i år, så blir det just U2/Eno/Lanois-albumet. Kanske. Kanske kommer U2 själva med ett nytt album hösten 2009, kanske dröjer det ännu längre. Den som lever får se. Men jag har haft fel förr och ingen vore gladare än jag om vi i höst kan se fram emot ett helt nytt album.

Poängen med den här krönikan är kanske just det: ingen vet säkert.
Troligen inte ens U2.


Bono & The Edge, Sundance Film Festival, 2008-01-19.

Vill du veta mer? Glöm inte att kolla in sidan Nästa studioalbum: fakta, rykten och spekulationer här på u2.se.

Marie, 2008-01-29
marie@u2.se

visa alla artiklar

Dela på Facebook