North and South of the River - en promenad i U2:s Dublin

U2 vid Grand Canal Docks mot Liffey och Point Depot, 1987 Är du ett svenskt U2-fan som ska resa till Dublin? Har du svårt att veta vad du ska se? Lugn, det finns hjälp, eller i alla fall råd och tips. U2.se:s guide till U2:s Irland ger information om ställen som kan vara intressanta för U2-fantasten. Välj och vraka, plocka ut personliga favoriter och börja sedan det ibland intressanta projektet att försöka hitta dit du ska.

För den som inte vill eller kan välja själv föreslås denna trevliga promenad runt Dublins centrala delar. Den tar inte mer än högst en dag i anspråk och du hinner se de flesta ställen med U2-anknytning i Dublins city. Beskrivningar och foton finns i guiden till U2:s Irland, men för enkelhetens skull har vi länkat till dem.

Förberedelser
Det är en fördel om du talar eller åtminstone förstår engelska någorlunda bra. Det kommer både att underlätta och berika din vistelse på Irland.

Steg 1: Skriv ut den här sidan samt lämpliga delar av U2:s Irland.

Steg 2: Ordna allt praktiskt kring en resa till Dublin. Se turistsidorna under Länkar i U2:s Irland.

Steg 3: Skaffa en bra karta. Kolla gärna in vår egen översikt hos Google Maps: U2:s Dublin.

Vill du ha en mer heltäckande karta så rekommenderas Dublin Street map - complete with Street index and Bus routes, som ges ut av The Ordnance Survey Office, Dublin. Den finns att köpa både i Irland och Sverige och kostar ungefär 80 kr (2007). Kartor finns även på plats, att köpa eller få gratis. De gratisexemplar som bl.a. finns i turisttidningarna brukar inte vara särskilt heltäckande - de visar inte hela city och alla gator finns inte med - men de kanske räcker för den typ av resa du planerar. Det finns även kartor på nätet, se rekommendationerna under U2:s Irland.

Annars kanske du klarar dig en bit med den här kartan, som också har det mesta av den här U2-promenaden utmärkt:

klicka på bilden för att se den i större format

Steg 4: Skaffa en bra tuschpenna, inte för smal. Mer om detta nedan.

Steg 5: Åk dit. Medtag gärna en bra kamera.

På plats - några tips för förstagångsresenären
Ett par små påpekanden innan du börjar strosa omkring. Majoriteten av Dublinborna hittar mycket bra i sin stad. De flesta man frågar är dessutom väldigt trevliga och hjälpsamma. Dock finns en liten risk för att den du frågar inte har en aning om var stället du letar efter ligger, men så gärna vill hjälpa dig att de skickar iväg dig åt det håll de tror är rätt - vilket lika gärna kan vara helt fel. Är du osäker så fråga en gång till. Alternativt hala fram kartan och be att de pekar ut vart du ska och - i förekommande fall - var du befinner dig just nu. Bättre att verka dum än att hamna vilse, eller hur?

En annan sak du bör hålla i minnet är att gatorna i de flesta irländska städer byter namn när de korsar en annan större gata. Dessutom är det inte självklart att gatans namn alltid är utsatt i gathörnen, som de för det mesta är i Sverige. Husnumren är ett kapitel för sig - enhetligt system för numrering saknas. Ett annat tips är att du bör göra den här promenaden dagtid. För det första missar du naturligtvis en del av utsikten om det är mörkt ute, men det är faktiskt inte heller så lämpligt att som turist irra runt i en del av de här områdena nattetid.

Det kanske viktigaste är dock att inte jäkta. Strosa fram, titta på Dublin och unna dig täta vätskekontroller. Och glöm inte bekväma, vattentäta skor och en regntät jacka.

U2-vandring
O'Connell Street med GPO till vänster Vi utgår från att du har klivit upp hyfsat tidigt och är redo att påbörja rundvandringen i U2:s Dublin. Börja med att lokalisera Dublins paradgata O'Connell Street. Skulle du mot förmodan inte hitta den så tveka inte att fråga: alla vet var den ligger, snart även du. Ta som riktmärke Postkontoret (General Post Office - GPO). Alla vet var det ligger också, dessutom är det troligen utsatt på kartan och finns med i alla turistguider över Dublin som är något att ha. För att inte tala om att den spektakulära Millenium Pole (av lokalhumorn döpt till 'The Stiffy by the Liffey') är placerad precis framför GPO och mycket svår att missa.

Gå norrut längs O'Connell Street tills du kommer till Parnell Square - även den svårt att missa p.g.a. det stora Parnell-monumentet som står vid övre änden av O'Connell Street. Sväng vänster och nästa möjliga höger, till Parnell Square West. Här ligger Rotunda Hospital (av u2.se-humorn även kallat 'Betlehem'). När du sett dig mätt på Bonos födelseplats vänder du tillbaka till O'Connell Street, som du korsar och sedan följer söderut. En bit längre ner ligger Savoy Cinema (16-17 O'Connell Street).

Fortsätt söderut längs O'Connell Street. Ungefär i höjd med GPO på andra sidan gatan svänger du vänster in på Earl Street North. Gå Earl Street North österut, d.v.s. rakt fram om du har ryggen mot O'Connell Street. Innan nästa tvärgata ligger på höger hand Bonavox Hearing Aid Store (13 Earl Street North). Därifrån fortsätter du gatan fram tills du kommer till en tvärgata som heter Marlborough Street. Sväng höger in på denna och följ den tills du kommer ner till Lower Abbey Street. I hörnet ligger The Abbey Theatre (26 Lower Abbey Street/Marlborough Street).

Fortsätt Marlborough Street fram ner till Eden Quay. Ta vänster när du kommer ner till floden och fortsätt österut. Tämligen omgående ser du på vänster sida Liberty Hall (33 Eden Quay). När du passerar Tullhuset har Eden Quay övergått i Custom House Quay, men du fortsätter fortfarande rakt fram.

North Wall Quay vid Point Depot och East Link Bridge Så småningom byter Custom House Quay namn till North Wall Quay. Strax innan North Wall Quay tar slut svänger du vänster upp längs Castleforbes Road. Nästa tvärgata är Upper Sherrif Street. Sväng höger längs den och fortsätt fram till O2 Arena, för de flesta fortfarande mer känt som The Point Depot Theatre (North Wall Quay/East Wall Road). Tvärs över floden härifrån sett ligger Grand Canal Docks. Den del av The Point som vetter mot Liffey är baksidan, men gå gärna fram till entrén. Observera plaketten som sitter på väggen till vänster om huvudingången.

Gå East Wall Road tillbaka ner till floden och sedan över East Link Bridge. Stanna gärna till på bron: här har du en bra utsikt över Dublins hamninlopp (känt bl.a. från videon till Gloria och filmen U2 Rattle And Hum) åt ena hållet och Dublins city åt det andra.

När du kommit över Liffey fortsätter du rakt fram (vägen svänger), över York Road och in på Thorncastle Street. Följ den gatan fram till en korsning där den lilla kyrkan S:t Patrick's Parish ligger på höger sida. Här ska du ta höger in på Bridge Street, som du följer västerut. Ganska snart kommer du till en bro. Stanna gärna upp här och se dig omkring. Till vänster om dig (söderut) kan du på avstånd se Lansdowne Road Stadium. Till höger (norrut) ser du Grand Canal Docks och även Point Depot på andra sidan Liffey.

U2 i Ringsend, 1984 När du sedan fortsätter vägen fram kommer du ganska snart in på Ringsend Road. Så småningom ligger det en bensinmack på vänster sida om vägen och mitt emot denna ett vitt hus med grön dörr. Här ligger numera Windmill Lane Studios, även kallad Ringsend Road Studios (20 Ringsend Road). Numret är inte utsatt på huset, så om de har målat om sedan sist får du fråga någon.

Fortsätt västerut längs Ringsend Road. In till vänster (söderut) går en tvärgata som heter Barrow Street. Om du följer den kommer du snart till ett stort grått stenhus på höger sida. Det är The Factory (35 A Barrow Street) och i samma byggnad ligger också Totally Wired Recording.

Gå tillbaka Barrow Street upp till Ringsend Road, sväng vänster på denna och fortsätt västerut. Efter den lilla bron över vattnet tar du höger in på Grand Canal Quay. Nästa möjliga högersväng för dig in på Hanover Quay, där U2:s nuvarande inspelningsstudio - Hanover Quay Studios - är ett av de få kvarlämnade husen i dessa kvarter (november 2008). Enligt uppgift ska huset rivas så snart U2:s nya inspelningsstudio är färdig, men skulle det stå kvar är det svårt att missa: lågt, grått betonghus precis vid vattnet på höger sida.

Fortsätt Hanover Quay fram tills kajen tar slut. Du befinner dig nu vid Grand Canal Docks. Glöm inte att gå ut på piren och ta en titt på skylten framför vilken U2 har fotograferats så många gånger. Härifrån är det enklast att fortsätta norrut längs kajen, som nu bytt namn till Britain Quay. Enligt bl.a. u2.com är det här som U2:s nya studio kommer att ligga, när det planerade bygget är färdigt.

När Britain Quay tar slut svänger du vänster in på Sir John Rogerson's Quay och fortsätter längs den västerut, in mot Dublins city. Det är lätt att missa det grå tegelhuset med gröna grindar som innehåller Principle Managements kontor (30-32 Sir John Rogerson's Quay). Man får gå nära och läsa på de gröna brevlådorna för att få bekräftat att det faktiskt är här.

Fortsätt längs kajen, passera nästa tvärgata som är Lime Street. Nästa tvärgata igen är Windmill Lane, ta vänster in på den. Redan här börjar graffittin, men det är inte förrän du svängt höger med gatan som du befinner dig vid det som förut var Windmill Lane Studios (4 Windmill Lane) och vad som idag brukar kallas för U2 Wall. Det är huset på södra sidan om gatan som innehöll studion. Här sitter också en av U2:s Rock'n'Stroll-plaketter uppsatt på väggen, om du skulle tveka över var det var någonstans.

U2.se vid Windmill Lane, 2003 Det är nu tuschpennan kommer in i bilden. Gör som alla andra - ta fram pennan och skriv en hälsning till bandet någonstans på väggen.

När du är klar vid Windmill Lane fortsätter du den lilla gatan fram till Creighton Street, går höger tillbaka ut till kajen och höger igen. I samma kvarter låg nämligen Dockers Pub (Sir John Rogerson's Quay), som tyvärr nu (2008) är stängd. Vi hoppas givetvis att den ska öppna igen men än så länge finns inga uppgifter om det.

Fortsätt västerut in mot city. Ganska snart (andra tvärgatan till vänster från Dockers räknat) kommer du till Lombard Street East. Sväng vänster in på denna och fortsätt tills du passerat över nästa tvärgata. På vänster hand ligger Westland Studios (5-6 Lombard Street East).

Fortsätt Lombard Street East söderut, gatan byter snart namn till Westland Row. När du kommer fram till Lincoln Place går du rakt fram över denna tills du står på tvärgatan Clare Street. Gå höger på denna (västeut), tills du kommer till Merrion Square West. Här ligger National Gallery of Ireland - välj själv om du vill gå in nu eller spara det till senare.

Gå vidare längs norra delen av Merrion Square österut och ta sedan höger in på Merrion Square East. Gatan som går härifrån söderut är Lower Fitzwilliam Street. Välj själv hur långt du vill promenera på Fitzwilliam Street, men leta ändå upp tvärgatan Lower Baggot Street, som är den gata du ska följa in mot Dublin city.

Gå västerut längs Lower Baggot Street. När gatan smalnar av ligger på vänster sida baren The Baggot Inn (143 Baggot Street Lower), på samma ställe som den tidigare puben och livemusikklubben. Fortsätt gatan fram in mot stan. Snart övergår den i Merrion Row och sedan är du strax framme vid S:t Stephen's Green. Fortsätt gatan som går längs parkens norra ände tills den tar slut där Grafton Street och King Street South möter S:t Stephen's Green North/West.

Ta vänster in på S:t Stephen's Green West. Här ligger Stephen's Green Shopping Centre, vilket förut var platsen för Dandelion Market och idag nattklubben Dandelion. På fasaden till samma hus där restaurangen Thank God It's Friday idag ligger sitter U2:s andra Rock'n'Stroll-plakett. Gå sedan tillbaka upp till King Street South, där du mitt emot shoppingcentret hittar Gaiety Theatre, där förut också Eamon Andrews Studio låg.

Grafton Street Gå därefter Grafton Street norrut. Sväng höger in på nästa tvärgata, som heter Anne Street. Här på nummer 27 på höger sida, i hörnet mot Anne Lane, låg förut klubben McGonagle's och Dave Fannings Rock'n'Stroll-plakett sitter uppsatt på fasaden mot Anne Lane. Vänd tillbaka till Grafton Street och sväng höger in på denna. Fortsätt rakt fram och precis innan du kommer till Suffolk Street / Nassau Street ligger på höger hand den lilla gränden Adam Court, där Lillie's Bordello är belägen. Det är dock inte säkert att nattklubbens skylt syns - den är nämligen vändbar och visar stundtals vägen till den restaurang som ligger i samma hus.

När du fortsätter Grafton Street norrut så ser du snart Molly Malone-statyn på andra sidan Suffolk Street. Sväng vänster och snart ser du på vänster hand caféet Nude (21 Suffolk Street). Om du vill kan du ta en paus här, även om det nu inte är så långt kvar. Rekommenderar deras goda och miljövänliga cappuccino.

Vänd tillbaka längs Suffolk Street till Grafton Street, ta sedan vänster och fortsätt norrut. På höger sida ser du Trinity Colleges (College Green) grå byggnader. Sväng vänster in på Dame Street och fortsätt denna fram till ett litet torg utanför ett stort grått betonghus på höger sida. Gå över torget och bakom det stora grå betonghuset tar du Fownes Street Upper ner mot Temple Bar.

När du når tvärgatan Cecilia Street så har du Dublins Wall of Fame (där ett tidigt foto av U2 är den mest framträdande bilden) på vänster hand. På själva Cecilia Street, i huset där skivaffären Claddagh Records nu finns låg förut STS Studios (2 Cecilia Street). Fortsätt norrut längs valfri gata tills du kommer ner till gatan Temple Bar. Sväng vänster och följ den gatan västerut.

En äkta U2-GuinnessDen övergår så småningom i Essex Street East. På vänster sida ligger Project Arts Centre (39 Essex Street East) och mitt emot detta bakdörren till The Clarence Hotel. Gå gärna in här och besök Octagon Bar (förbi trappan som går upp till vänster, nästa dörröppning till vänster). Sitt ner och vila dina trötta fötter och drick något gott.

Vill du så kan du naturligtvis fortsätta Essex Street East fram till Parliament Street, svänga höger in på denna fram till Wellington Quay, sedan höger igen och gå in i hotellet via huvudingången (6-8 Wellington Quay).

Härifrån får du klara dig på egen hand, det blir säkert inga problem.

När du kommer hem
Skicka ett mail till guiden@u2.se och berätta om alla de fel och förändringar som du har hittat. Även uppdaterade foton mottages med tacksamhet. Försök dock vara restriktiv med att skicka foton eftersom vår mailbox annars lätt blir överbelastad.


Marie, 2005-07-04 (uppdaterad maj 2009)
marie@u2.se

visa alla artiklar

Dela på Facebook