Konsten att gå på konsert Del 3

Så, nu är vi snart vid Dagen D hör ni! Biljetten är förhoppningsvis fixad. Är den inte det är det hög tid att ordna den biten, för annars kan ni sluta läsa här - om ni inte vill plåga er själva förstås - för nu kommer lite tidsfördrivstips och konsertetikett inför årets händelse i Sverige. klicka på bilden för att se den i större format

Timmarna i kön utanför arenan kan bli många och långa, det vill säga om man inte ser till att fylla dem med något trevligt. Tiden går fort när man har roligt heter det ju. Även om man är ett gäng så rekommenderar jag varmt att bekanta sig med de man har runt omkring sig i kön. Det skrev jag redan i de tidigare delarna och det håller jag fast vid. Det kan bli oerhört givande att höra hur folk har hittat U2 och dela U2-livshistorier. Kanske man har samma favoritlåt, favoritbandmedlem eller så är man helt oense vilket man kan skratt gott åt. Är man inte den sociala typen och känner att man vill ladda i lugn och ro, precis som de stora idrottsstjärnorna ofta gör inför årets händelse, så kan en bra bok slå ihjäl några timmar. Många bra tips finns här på u2.se, på boksidan. Tips är väl en pocketvariant som är lätt att stoppa i bakfickan.

klicka på bilden för att se den i större format

Vidare så är ju U2 enligt tradition ett band där publiken ofta lämnar sina egna små meddelanden eller önskemål via handgjorda affischer och flaggor. Timmarna i kön är lämpliga till att utforma dessa. "It pays to advertise", brukar Bono säga och visst, har man en pappbit med meddelandet att man vill få spela en låt med bandet så har det hänt mer än en gång att man fått ett positivt gensvar. Det hetaste tipset här är dock att man faktiskt KAN spela det man påstår. Annars blir det mest pinsamt och att göra bort sig inför 55 000 personer inklusive U2 är kanske inte vad som var tanken när man gjorde den där affischen. Är man duktig så blir ett gästspel ofta kvällens höjdpunkt både för publiken och bandet. Som tjej ligger det väl nära till hands att be om en dans. Du kan dock vara ganska säker på att du inte är ensam om det önskemålet.

Väl inne på arenan blir det första att göra, efter att inta sin plats, att pusta ut. Även om man INTE ska springa, blir gångtempot ganska chockartat för kroppen efter en hel dag stillasittande. När du pustat färdigt och förhoppningsvis glad och nöjd över den plats du fått så se dig omkring. NYA vänner att bekanta sig med - gör det! Dessa är de viktigaste att ha god kontakt med, både för att slippa upprörda blickar när man i sin glädje råkar knocka någon längre fram och för att höja upplevelsen av konserten - delad glädje, dubbel glädje. Det är mycket längre till en sur min mot någon som man faktiskt bekantat sig lite med än till någon man inte sagt ett ord till. Så, eremit eller social, lär känna dina grannar! klicka på bilden för att se den i större format

På något underligt sätt, fråga mig inte hur eller varifrån, så lyckas det alltid förr eller senare komma bollar och andra luftfyllda föremål i luften att bolla med. Häng på! Hjälp till att höja stämningen.

En klassiker är ju given som tidsfördriv och jag måste säga att vi svenskar enligt min erfarenhet nog är bland de bättre i världen på detta fenomen: VÅGEN! Låt den rulla, engagera dig i att hålla den vid liv. Sist det begav sig i Stockholm 2001 tittade U2:s tekniker länge och förundrat över hur den rullade runt, runt med full intensitet. Alla deltog och den höll i sig i princip ända fram tills dess bandet stod på scenen. Tänk er ett Ullevi med en rullande våg inuti, med dess redan vågformade utseende... kan knappast bli annat än mäktigt. Förbanden står strax på scenen och då brukar temperaturen stiga, särskilt med tanke på vilka det är som öppnar nu på fredag. Även om man inte kan alla texter, eller kanske inte ens känner igen dem, så lyssna och ta in. Kanske får ni se något som överraskar och som blir ett nästa skivinköp.

Så är vi där, efter alla timmars väntan. Vi hör The Arcade Fire’s Wake up och då är de alldeles, alldeles strax där, mitt framför våra ögon. Nu, NU, VIFTA VITT!!! Allt ni kan! Släpp loss till Vertigo, som jag gissar vilt på att de öppnar med.

När konserten nu är i gång så finns det vissa saker man bör tänka på för att göra den till bästa möjliga, både för sig själv och för andra, nämligen lite konsertetikett. Att ha i åtanke är att vi alla njuter, tar in och beter oss olika under en konsert. Det vi alla har gemensamt är dock att vi vill ha kul och bli bemötta med respekt. Alla älskar inte att hoppa, man kanske inte ens kan hoppa av olika anledningar. Försök inte att dra med din nästa om denne visar ovilja mot att hoppa och respektera det genom att försöka att inte heller hoppa på din granne. Så som scenen ser ut så finns det plats för var och en. Självklart gäller det motsatta, vill man inte hoppa alls måste man acceptera att de flesta vill hoppa och får ta att bli tillstött då och då. En del vill hoppa jämt, vilket kan upplevas störande för övriga runt omkring som kanske inte har kondis som en maratonlöpare och vill ta en vilopaus emellanåt. Checka läget och kompromissa lite. Det går att få en fantastisk upplevelse även med båda fötterna på jorden under delar av konserten.

klicka på bilden för att se den i större format

Sjunga och skråla vill nog merparten självklart göra - det är ju delvis för att få dra på allt vi kan utan att någon störs som vi är på konsert. Vissa ljud stör dock mer än andra och bör tänkas igenom innan utförande. Ett sådant är busvisslingar. Visa gärna att du älskar världens bästa band, men att busvissla konstant i drygt två timmar (och tro mig - det har hänt), I låtarna, I öronen på den som står framför dig, uppskattas INTE. Om inte konserten i sig gör en döv, kan 2 timmars busvisslingar göra det. Vissla och tjut på lämplig tidpunkt, framför allt mellan låtarna. Kompisarna på u2place.com berättade om en kille i Rom som busvisslade gällt under hela One - han höll på att få stryk.

På tal om att bli döv vill jag slå ytterligare ett slag för öronproppar. Jag nämnde det i Del 2 och vill påpeka igen att U2 är fantastiska men inte tillräckligt för att vara värda att riskera hörseln för (då kan man dessutom inte höra dem igen vilket ju vore förfärligt). Det finns mängder med varianter av öronproppar på marknaden idag. I prisklasser allt från några kronor paret till avancerade formgjutna. Min erfarenhet från ett minitest gjort under tredje konserten i Dublin är att de billigare varianterna gärna tar bort för mycket diskant men i övrigt ger en bra generell ljuddämpning.

klicka på bilden för att se den i större format

Jag testade den klassiska "skumgummiproppen" som jag tyckte var obekväm och tog för mycket diskant och "Sim- och musikproppen" som är skön att ha i örat och lätt kan reglera mer eller mindre dämpning. Ger dock känslan av lock i örat ibland. Det viktigaste är dock inte vad man använder utan ATT man använder. Vill man så kan man ta ur propparna under de mjukare låtarna, då ljudet ofta är dämpat i sig så får man ändå lite "äkta" ljud. En bra infosida om allt hörselrelaterat är Ammots hemsida, Artister och Musiker Mot Tinnitus.

Nu tillbaka till konsertetiketten.

Affischerna som vi gjorde i kön tidigare under dagen ska självklart visas upp och i vissa fall kanske även kastas upp på scenen i hopp om napp. Här, liksom med visslingen, bör man välja sin tidpunkt samt även respektera de som står bakom dig och vars sikt du kanske skymmer. Det brukar dock accepteras om det inte görs i tid och otid. Skulle du vilja slänga upp något så gör det när du faktiskt tror att du kan få ett gensvar och det är under de mer lättsamma låtarna då Bono brukar kommunicera med publiken och söka kontakt. Det är till exempel inte när under Sometimes You Can’t Make It On Your Own, där en uppslängd pryl snarare kan resultera i en irritation (som på andra konserten i Dublin).

Självklarheter? Jo, det kan tyckas så innan man står där, men verkligheten är inte alltid så självklar. Tänker man bara på att visa respekt för det individuella konsertbeteendet och tänker på det klassiska ordspråket "Som du vill att andra ska göra mot dig ska du också göra mot dem" så blir det världens upplevelse, jag lovar!
Vi ses på fredag!

Sara, Göteborg 2005-07-25

Tillbaka till Del 2.

visa alla artiklar

Dela på Facebook