Nya albumet: fakta, rykten och spekulationer

Som många säkert redan känner till är det planerat att U2 ska släppa ett nytt album någon gång under 2004. Som vanligt florerar det många rykten och spekulationer inför släppet. På denna sida kommer vi att sammanställa all information vi hittar om det nya albumet, alltifrån officiella tilkännagivanden till ogrundade rykten.

När du läser detta så tänk på att allt som inte uttalat anges som fakta (vilket i så fall har bekräftats av U2, Principle Management eller via u2.com) är rykten och spekulationer. De få fakta som finns har vi markerat med ikonen . Nya uppdateringar markeras med .

Har du någon information som du tycker att vi bör ta med? Skicka ett mail till info@u2.se. Glöm dock inte att ange var du hittat informationen och gärna bifoga en länk till källan. Helt obekräftade rykten och spekulationer kan vi tyvärr inte publicera här, utan hänvisar då till u2.se:s forum.

Först kommer här en sammanfattning och sedan en mer detaljerad samling av de rykten och säker information som florerar. Vi har sorterat informationen under rubrikerna Namn, Utgivning, Singlar, Inspelad, Producent, Låtar, Omslag, Sound, Videor, Turné och Allmänt om det nya albumet. Under varje rubrik tas de senaste uppgifterna upp, men det finns också länkar till arkivet för den som vill läsa mer.

Sammanfattning
 • Albumet kommer ges ut under hösten 2004. Universal i Belgien har officiellt gått ut med datumet 22 november.
 • Första singeln, Vertigo, kommer sannolikt ut i butiker den 8 november och till radio den 24 september.
 • Skivans namn är ännu oklart. Vertigo och Solar/Solaris är namn som det ryktas om men inget är officiellt ännu.
 • Enligt olika källor på Universal ska albumet ges ut i fyra olika format, CD, vinyl, cd/dvd och en limiterad box med en cd och en dvd och 48-sidig booklet.
 • Första delen av inspelningssessionerna producerades av Chris Thomas (tidigare bl.a. The Beatles, Sex Pistols, INXS, Pink Floyd, Roxy Music). Den 10:e februari 2004 meddelades att Steve Lillywhite lämnar sin tjänst som VD för Mercury U.K. för att ansluta sig till produktionen av U2s komande album.
 • Anton Corbijn och Andrew McPherson har tagit bilder med bandet för omslaget och promotion.
 • Bandmedlemmarna har diverse intervjuer sagt att detta kommer bli ett gitarrbaserat album. Det pratas om att det blir U2:s "The Who"-album.
 • När det gäller konserter har det från många olika källor sagts att bandet kommer turnera efter det att albumet släppts, med trolig turnéstart mars 2005 och offentliggörande i december 2004.

 • Namn
  Okänt för tillfället.

  Ett seglivat rykte har påstått att det nya albumet kommer att heta Solar, men det har dementerats vid flera tillfällen.

  Neil McCormick säger i en intervju i HotPress den 19 augusti 2004, att albumets namn inte är Vertigo: "Albumet heter inte Vertigo och ingen av de andra låttitlar som folk förmodligen desperat söker efter på internet finns på albumet. Jag vet inte om jag har lov att avslöja titeln, om de håller den hemlig har de säkert sina egna skäl för det. Det är en intressant titel, en intressant filosofisk idé som titel, och det är en ganska svår titel". Se även artikeln Vertigo - singel men inte album, 2004-08-20.

  Läs mer om Nya albumet: Namn.

  Utgivning
  Utgivningstidpunkt är för närvarande okänd.

  U2tour har fått ett officiellt meddelande från Universal Records den 18 augusti 2004, som informerar att utgivningsdatum för det nya albumet är den 22 november. Se artikeln Fem veckor till första singeln?, 2004-08-17 uppdaterad 2004-08-18 och 2004-08-19.

  Musikkritikern Per Bjurman skriver i Aftonbladet, den 17 augusti 2004, att U2s nya album kommer att ges ut i november. På förfrågan uppger Bjurman att uppgifterna kommer från skivbolaget.

  Läs mer om Nya albumet: Utgivning.

  Singlar
  Okänt för tillfället.

  Än så länge finns inga bekräftade uppgifter på när singlarna kommer att ges ut eller vad låtarna heter.

  Neil McCormick bekräftar i en intervju i HotPress den 19 augusti 2004, att den första singeln från U2s nya album heter Vertigo. Han beskriver den som "tidiga U2 uppdraget till det 21:a århundradet, verkligen en spännande skiva." Se även artikeln Vertigo - singel men inte album, 2004-08-20.

  U2tour har fått ett officiellt meddelande från Universal Records den 18 augusti 2004, som informerar att den första singeln, Vertigo, släpps den 24 september till radio och finns ute i butikerna den 8 november. Den andra singeln, titel okänd, planeras att släppas i februari 2005. Se artikeln Fem veckor till första singeln?, 2004-08-17 uppdaterad 2004-08-18 och 2004-08-19.

  Läs mer om Nya albumet: Singlar.

  Format
  Okänt för tillfället.

  Enligt olika källor på Universal ska albumet ges ut i fyra olika format: CD, vinyl, cd/dvd och en box i begränsad upplaga innehållande en cd, en dvd och 48-sidig booklet.

  U2tour har fått ett officiellt meddelande från Universal Records den 18 augusti 2004, som informerar att en begränsad upplaga kommer att släppas med ett 48-sidig låthäfte. Dessutom kommer en DVD med en "Making of"-dokumentär och annat ännu ospecificerat bildmaterial. Se artikeln Fem veckor till första singeln?, 2004-08-17 uppdaterad 2004-08-18 och 2004-08-19.

  Läs mer om Nya albumet: Format.

  Inspelad
  Hanover Quay Studios, Dublin.
  (se länk)

  Den franska fansidan u2achtung.com citerar ett rykte från tidskriften Le Parisien den 23 maj 2004 att U2 kommer avsluta inspelningarna av det nya albumet i södra Frankrike. Tidningen tar upp Bonos och Edges närvaro vid Monacos Grand Prix (Formel 1) som en indikation på detta.

  Läs mer om Nya albumet: Inspelad.

  Producenter
  Chris Thomas (tidigare bl.a. The Beatles, Sex Pistols, INXS, Pink Floyd, Roxy Music) och Steve Lillywhite (tidigare bl.a. U2s album Boy, October och War). Detta är inte rykten, utan har bekräftats från officiellt håll.

  The Edge uppges ha sagt till fans att 'Jacknife' Lee inte är en av albumets producenter, men tillfälligt gjorde en del arbete med remixar. Steve Lillywhite togs in för att hjälpa till att sätta saker och ting på plats. Källa: @u2.com, 9 juni 2004.

  Läs mer om Nya albumet: Producenter.

  Låtar
  Okänt för tillfället.

  Det finns ännu inga bekräftade titlar på låtar som kommer vara med på det nya albumet. Även här cirkulerar det dock en mängd obekräftade rykten. Nedanstående låttitlar har nämnts i olika sammanhang, men har som sagt inte kunnat bekräftas.

 • A Man's A Man
 • Xanax And Wine
 • Sometimes You Can't Make It On Your Own
 • You Can't Give Your Heart Away
 • Bulldozer
 • Tough
 • All Because Of You
 • One Step Closer To Knowing
 • Original Of The Species
 • Full Metal Jacket
 • Native Son: möjligen densamma som Full Metal Jacket, med ny titel.
 • American Prayer
 • Lead Me In The Way I Should Go
 • Sky Hawk
 • Love And Peace Or Else
 • Jaweh
 • Vertigo
 • How To Dismantle An Atomic Bomb

  U2tour har fått ett officiellt meddelande från Universal Records den 18 augusti 2004, som säger att den första singelns namn är Vertigo. Det är därför troligt att denna låt också kommer att finnas med på albumet. Se artikeln Fem veckor till första singeln?, 2004-08-17 uppdaterad 2004-08-18 och 2004-08-19.

  Läs mer om Nya albumet: Låtar.

  Omslag
  Okänt för tillfället.

  Det har dock bekräftats att den holländske fotografen och regissören Anton Corbijn, som tagit bilder till alla U2:s omslag sedan The Unforgettable Fire, kommer att vara inblandad.

  U2tour har fått ett officiellt meddelande från Universal Records den 18 augusti 2004, som informerar att foton till omslag och promotion för U2s nya album har tagits av Anton Corbijn och Andrew McPherson. Se artikeln Fem veckor till första singeln?, 2004-08-17 uppdaterad 2004-08-18 och 2004-08-19.

  Läs mer om Nya albumet: Omslag.

  Sound
  Okänt för tillfället.

  Då det är första gången som U2 och producenten Chris Thomas arbetar tillsammans finns inget tidigare material att referera till. Däremot finns en uppsjö av rykten, många startade efter entusiastiska uttalanden av Bono.

  The Edges gitarrtekniker Dallas Schoo berättar i en intervju på interference.com om sitt arbete med U2s nya album: "Som jag ser det kan det här bli en av de största samlingarna sånger som någonsin skapats för en ny U2-CD/DVD!"
  "The Edge har spelat några av de mest innovativa gitarrslingor och inspelningsspår som jag har hört. Bonos sång har inneburit de mest briljanta framföranden, hans röst är i toppform på den här skivan. Hans gitarrspel är också något att räkna med i det här projektet och bildar ofta grunden som The Edge kan följa upp med ytterligare gitarridéer. Adam har presterat väldigt fräscha, stora basslingor och bidragit med fantastiska kommentarer till inriktningen på skivan. Larry trummar verkligen fullt ut på den här inspelningen, som om han var sjutton år igen."
  Dallas talar också om hur glad han är att ha fått bidra till albumet, som han både ser som ett konstverk och som en nödvändighet för hela världen, och hur U2 fortfarande är "ett mycket 'samtida' band".
  "Jag tror att både läget i musikindustrin och världen i stort idag kommer att välkomna musiken och budskapet hos den här fantastiska, nya U2-musiken". Dallas erkänner att han nog är partisk, "men kanske inte". "Och kanske kommer vi till sist att verkligen ta oss ut ur studion och upp på den jäkla scenen igen snart!"

  Läs mer om Nya albumet: Sound.

  Videor
  Det är inte helt otroligt att det nya albumet också kommer medföra några nya musikvideor. Än så länge saknas dock bekräftade uppgifter om dessa.

  U2tour har fått ett officiellt meddelande från Universal Records den 18 augusti 2004, som säger att en DVD med en "Making of"-dokumentär och annat ännu ospecificerat bildmaterial kommer att ges ut i samband med utgivningen av det nya albumet. Se artikeln Fem veckor till första singeln?, 2004-08-17 uppdaterad 2004-08-18 och 2004-08-19.

  Läs mer om Nya albumet: Videor.

  Turné
  Ja. U2 kommer att genomföra en turné efter det att man har släppt det nya albumet.

  Dock finns inga bekräftade uppgifter om turnéns beskaffenhet - vare sig tidpunkt, vilka länder och/eller städer man har tänkt besöka eller formatet på turnén.

  U2tour har fått ett officiellt meddelande från Universal Records den 18 augusti 2004, som säger att turnén kommer att starta i mars 2005, men att en presentation av turnén och dess utformning kommer att ske i december 2004. Se artikeln Fem veckor till första singeln?, 2004-08-17 uppdaterad 2004-08-18 och 2004-08-19.

  Läs mer om Nya albumet: Turné.

  Allmänt om det nya albumet
  Citat från (som det brukar heta) initierade källor.

  Fansidan atu2.com skriver, den 18 augusti 2004, att en U2-fan träffat journalisten och författaren Bill Flanagan, som bl.a. skrivit kultboken U2 at the End of the World, och att denne då berättat att han lyssnat på det nya albumet: "Jag har hört det, det är fantastiskt. Det är det bästa album som de någonsin har gjort. Det kommer att knocka dem!" ("dem" = lyssnare, fans och kritiker)

  Under en fotosession i Nice i Frankrike den 13 juli 2004 försvann en CD innehållande låtarna till U2s nya album. Det är ännu oklart om den är stulen eller borttappad. Läs mer i artikeln U2 bestulna på den kommande skivan (2004-07-15, uppdaterad 2004-07-16).

  Läs mer om Nya albumet: Allmänt.


  visa alla artiklar

  Dela på Facebook