Krönika: Konsten att gå på konsert, del 2

Dagen D

Så är vi strax där. Bestämde man sig för sittplats kan man lugnt glida igenom dagen, kanske på jakt efter huvudakten själva, bandet. Annars hamnar man lätt i stämning ändå då all annan musik än just U2 verkar ha hamnat längst in i lagren på både pubar, restauranger och butiker. Man kan i lugn och ro botanisera bland souvenirprylar och t-shirts utanför arenan. Något annat viktigt att införskaffa innan en konsert av den här digniteten är öronproppar! Viktigt, viktigt! Nog för att U2 är bra, bäst, fantastiska, men de är inte värda att förlora hörseln för och risk finns för detta, inte minst av den ofta mycket högljudda publiken. Öronproppar är dock ett ämne för sig så det går jag inte in på mer.

Platsen i kön

klicka på bilden för att se den i större format

Bestämde du dig för ståplats tidigare under året och innehar en sådan biljett måste du bestämma dig för var du vill befinna dig under konserten, detta är direkt avgörande för när du bör börja dra dig mot arenan för att ta en plats i kön. Är det längst fram som gäller så ska man hålla utkik efter när andra börjar köa och då inom en ganska snar framtid ansluta sig. Även om det kan verka bli många timmar i kö går de snabbt. Kanske hittar du den där du pratade med i kön när du köpte biljetten. Om inte, se till att du får kontakt med de runt dig. Kan leda till mycket intressant och roligt. ”Känner” man dessutom de runt sig är risken för irritation väl inne på arenan drastiskt minskad.

Vad ska man då ha med sig? Tja, biljetten naturligtvis. Vatten eller någon annan form av dryck är helt onödigt, skapar bara fördröjning vid insläpp. Din vätskebalans ska du ha ordnat innan, inte samma dag som konserten. Normalt dryckesintag är självklart men dricker du massor samma dag så kommer du bara att vara i behov av en toalett och det är inte alltid helt enkelt när du väl står därinne med allt för många bakom dig. Detta behov bör vara utfört INNAN insläpp.

klicka på bilden för att se den i större format

Ämnet kameror: Foton är roliga minnen från konserten. Vakterna vid insläppet är inte alltid införstådda med detta. U2 själva har inga problem med att vi fans har både kameror och bandspelare med oss, detta är dock ett argument som inte biter på de lokala vakterna om de skulle stoppa dig. Här får man själv överväga riskerna och chanserna att klara sig undan vakterna. Charmoffensiv, snabb och effektiv kan ibland hjälpa.

Summa summarum, det du behöver ha med dig är i princip bara biljetten. Ju färre saker desto lättare och smidigare går allt.

Insläppet

När så stunden är kommen för insläppet brukar det allt som oftast bli djungelns lag som gäller. Vakterna säger en sak, personerna i kön en annan. Självklart ska man följa vakternas order! Åtminstone om alla andra gör det annars följer man dem. Som alltid funkar dock samarbetsvilja oftast bäst och ha det vakterna vill se framme. Lättast är det som sagt om man följt rådet ovan att bara ha biljetten med sig då är det bara den de vill se sen är det fritt fram, möjligtvis kan viss kroppskontakt få utstås.

klicka på bilden för att se den i större format

Nu är det upp till bevis om grundträningen varit rätt upplagd. Ta det dock så lugnt det går utan att riskera att timmarna i kön varit onödiga. Det är dock inte värt en bruten fot och missad konsert jämfört med att få en plats i andra led! Noga avvägning ingår också i konsten. Förhoppningsvis står du nu där, nu är det ytterligare väntan som gäller men en betydligt lugnare sådan. Nu kan man börja njuta på riktigt, ungefär tills förbandet kommer in. Här kan det bli vad som helst. Som god konsertpublik så applåderar man dock artigt oavsett åsikt om vad som framförts.

När de lämnat scenen är det iordningställande för de våra som gäller. Att följa det arbetet är intressantare än vad det låter. Har man öronen med sig kan hintar ges om en del av urvalet i låtlistan när teknikerna testar utrustningen. Härefter gäller det att spetsa öronen (du har väl inte glömt öronpropparna?) och ögonen för snart står de där.

Till sist… Nu är det inte så mycket kvar att säga mer än… njut och släpp loss! Du har gjort det du har kunnat för att få kvällen till att bli perfekt. Nu är det fyra grabbar från Irland som får stå för resten och där är en sak säker, de gör allt varje gång för att just din konsert ska bli den ultimata!

Sara, 2004-04-07

Uppdatering: Så här i dagarna inför Ullevi-konserten har Sara nu skrivit en Del 3 i den här krönikan: läs den här.

Tillbaka till Del 1.

visa alla artiklar

Dela på Facebook