Krönika: Konsten att gå på konsert

För att få den ultimata konsertupplevelsen krävs planering, särskilt då det gäller ett band så stort som U2. Många beslut ska tas, en del mer viktiga än andra, men alla är en del i att skapa den där oförglömliga kvällen.

Grundläggande beslut

klicka på bilden för att se den i större format

Planeringen börjar ofta tidigt. Den första frågan gäller var man ska gå och se en konsert. Ska det bli en? Kanske flera? Här blir oftast svaren att man ska se dem hemma och att det är den enda man ska se. När detta är beslutat är det viktigt att se till att man markerar dagen noga i sin kalender, gärna med grälla färger, pynta lite efter eget tycke och smak. Även om risken för att man skulle glömma bort denna dag är obefintlig så kanske andra ser och man får en anledning till att sprida budskapet.

Nästa beslut handlar om biljetter, kanske ett av de första och största nervösa momenten i proceduren. Nu ska man besluta sig för varifrån man vill uppleva konserten. Utanför arenan? Hm, nej, det alternativet går bort och då hamnar vi inne på arenan. Här är det ”sittplats” eller ståplats som gäller. Det finns för och nackdelar med bägge som bör tas i beaktning. Är man kort, lång, medicinska anledningar och vill man främst njuta av musiken utan att behöva brottas med andra? (här kan soffan hemma med valfritt album i stereon också vara ett alternativ, billigt dessutom!) Orsakerna kan vara många till att man väljer det ena eller det andra.

Införskaffandet av biljetten

När man bestämt sig återstår lite lugn fram tills datumet då biljetterna ska släppas. När så detta närmar sig ska man lyckas med bedriften att också få tag på den biljett man beslöt sig för i stycket ovan. De säkraste sätten än idag att få tag på den biljett man vill ha är nog trots allt att antingen köa på plats utanför utannonserade försäljningsställe eller att sitta hemma framför datorn där snabbare uppkoppling än modem är att rekommendera men även det funkar som nödlösning. Fördelen med att köa är att man redan nu kan skaffa sig kontakter med andra fans och dela erfarenheter och åsikter. En cd-spelare brukar någon alltid lyckats ha fått med sig med musik strömmande ur den som man ofta tycker om. Det blir alltså oftast en av de trevligare morgnar man upplevt.

Så står man där med förhoppningsvis de biljetter man vill ha. Nu börjar en tid av lugn och ro. Man kan slappna av, börja lyssna in sig på låtar som man eventuellt känner sig osäker på och bara se fram emot dagen D. Några smågrejer som kan behöva ses över är boende och transport till spelplatsen om man nu inte är lyckligt lottad och bor på gångavstånd. Erfarenhet har visat sig att U2-fans är ett trevligt folk och vill man vara riktigt ekonomisk kan samåkning vara läge att ordna. Under denna period är det också grundträning som gäller för dem som vill stå längst fram så småningom. Börja med kortare sträckor i lugn takt och bygg sakta upp tills du når en sträcka av en dryg fotbollsplans längd som du bör klara utan alltför lång vilopaus, helst ingen alls.

Sara, 2005-04-07

Läs vidare...

visa alla artiklar

Dela på Facebook