Läsarundersökningen – del 3

5 Apr
2020

Det är dags för den tredje delen med resultaten från u2.se:s läsarundersökning nyligen.

Den här gången ska vi titta på det här;

  • Vad tycker ni om våra avdelningar?
  • Följer ni oss utanför webbplatsen?
  • Vad gör u2.se bra idag och vad kan förbättras?

Alltid nyheter, ibland konserter

Vi har sedan starten haft ett antal olika avdelningar på u2.se. Antingen har de direkt koppling till bandets musik, hemland, eller Sverige.Till att börja med, bad vi er att berätta hur ofta ni besöker avdelningarna som vi har. Så här blev era svar:

Läsarundersökningen 2020 - Avdelningarna

Läsarundersökningen 2020 - Avdelningarna

Det blev en hel del siffror. Drygt hälften av de som svarade (17 av 33 svar) är alltid inne på förstasidan för att läsa nyheter när ni besöker oss. Minst ofta besöks det nedlagda forumet, samt artikel- och nyhetssarkivet. De fick flest ”Aldrig”-svar (13 svar vardera). Om det lämnades tomt räknades dessa ”svar” också till ”Aldrig”, förresten.

Det vanligaste är att besöka u2.se och avdelningarna ”vid behov” (38% av alla svar). Då är är det Irlandsguiden (19 svar) och Konserterna (18 svar) som lockar flest.

Ungefär var fjärde person svarade att de ”Aldrig” besöker en avdelning på u2.se, och lika många svarade att de kikar in ”När det finns något nytt” (23% av alla svar vardera).

Sammantaget är det här värdefull information eftersom vi är begränsade i att kunna uppdatera och underhålla hemsidan just nu. Därför kommer vi att satsa på att sköta om det som faktiskt lockar er hit, i första hand. Kanske kommer några mindre populära avdelningar inte att finnas på plats från dag 1 efter nystarten eller så kommer de att försvinna helt.

Facebook viktigt och YouTube överraskar

De allra flesta tar del av u2.se på Facebook idag. Där finns förutom en U2.se-sida, en grupp där man kan snacka U2 på svenska. Det har behövts, särskilt när forumet försvann. Många av er tycker också det är viktigt att vi finns där (24 av 33 svar).

Twitter är en annan bra plattform för oss. Där kan vi sprida kortare nyheter, eller tips från andra u2-sidor, t.ex. om något är brådskande men vi inte hinner skriva ihop något själva. Man hittar garanterat sådant som inte alltid hamnar på förstasidan eller delas på Facebook. In och följ oss där också (@u2_se) så missar du ingenting!

Ingen varken följer oss eller tycker det är viktigt att vi finns på Flickr. Det är ett fotogalleri där vi bland annat delade konsertbilder från er under 2015.

Däremot är det några få (7 svar) som tycker att det är viktigt att u2.se är aktiva på YouTube. Det har vi inte varit särskilt mycket idag. Jag tolkar det som att vi bör bygga en hemsida som klarar att visa videoklipp därifrån, samt skapa material som regelbundet kan hamna på vår kanal där. Vi funderar på detta och återkommer när vi har idéer!

Många nöjda trots långsamma nyheter

Ni fick också möjlighet att svara mer utförligt på hur ni ser på u2.se. Många lyfter fram nyhetsrapporteringen som en styrka, t.ex. ”att skilja rykten från fakta”, och ni tycker att det är ”trevligt med svenska nyheter”.

Någon uttryckte en fin grej om att u2.se ”håller ihop de svenska fansen” där man blivit ”en grupp som ”känner” varandra”. En annan tyckte att vi håller en ”vänlig, vanlig ton”. Wow, man blir så glad över sådan återkoppling! Flera säger också att vi är bra på att rapportera kring nästa album och turnéer.

Vad kan vi göra bättre då? Jo, flera uppmärksammar arbetet vi är inne i just nu; önskemål om en ny modernare plattform och att se över våra avdelningar (inaktuell info, överflödiga flikar).

Även om vi är bra på att rapportera säger flera att det tar lång tid innan nyheter dyker upp hos oss. Någon uttryckte önskemål om att vi ska försöka ligga i fas med atu2.com. Det går tyvärr inte idag. Med tanke på att de flesta besöker oss någon gång per månad känns det inte jättebråttom med att få ut nyheter samma dag om det verkligen inte är en stor nyhet eller beroende av tidpunkt (t.ex. ny turnéplan och biljettsläpp). Det fanns även en vänlig själ som påminner oss om att ”se upp med prestationsångest”. Tack för det!

Ytterligare ett par personer saknar forumet. Vi är medvetna om att inte alla har Facebook idag, men redaktionen har inte längre möjlighet att administrera forumet. Forumet hade dessutom flera tekniska problem, och plågades av s.k. botar, som registrerade sig på forumet och spred skräp. Därför är det idag osannolikt att det kommer tillbaka. Tyvärr (igen).

Gott helhetsintryck

Läsarundersökningen 2020 - Helhetsbedömning

Läsarundersökningen 2020 - Helhetsbedömning

I slutet av enkäten bad vi er att kommentera u2.se i allmänhet. Hälften av er (17 av 33 svar) gav oss en fyra i betyg på en skala upp till fem. Nästan lika många gav oss toppbetyg (7 svar) som medelbetyget 3 (8 svar). Ingen gav oss ett lägre betyg än 2.

Det gör att vi hamnar på 3,9 i snittbetyg bland er som har svarat. Vi noterar att ni är nöjda med mycket, men att vi fortfarande kan bli bättre.

Åter till visionen om U2020.se

Vad händer nu? Vi ska ta allting i åtanke som ni har önskat om oss. Vi vill behålla det som fungerar bra, och bättra på det som är risigt.

Det finns önskemål om nya funktioner, till exempel att kunna ”anmäla” sin närvaro till vissa konserter. En annan person efterlyser tydligare länkar till Facebook (jag antar att man menar sidan och gruppen där, inte plattformen i sig?). En prioritering just nu är att få alla våra plattformar att kännas mer enhetliga, och synliga, så det passar väl in med ambitionen.

Vi kommer även, som någon föreslog, att lyfta in bloggen på förstasidan istället för att den ska vara sin egen avdelning. Det borde ge lite mer flöde och variation på förstasidan. Mycket intressant gömmer sig där så pass att några har missat att läsa där.

Några vill ha nya låttexter och ackord för musikackompanjemang på sidan. Det säger vi bestämt nej till idag. Vi har sett att representanter för Universal Music Group utan att tveka stänger ned U2-sidor som bryter mot deras upphovsrätt.

Jag utesluter inte att vi söker nya talanger igen i framtiden. Det har utlysts hjälp i omgångar, sist när vi plockade in Matilda som allmän skribent. Vill man inte skriva kanske man vill hjälpa till med något annat. Håll utkik så får vi se!

Nästa steg blir att göra en skiss på det nya utseendet, som bygger på resultaten här, för att sedan se hur u2.se år 2020 blir verklighet.

Tack för att ni är med oss!

Webmaster Simon
2020-04-05 Stockholm