Läsarundersökningen: Här är ni

28 Mar
2020

Förra veckan avslutade u2.se sin första läsarundersökning någonsin. Vi tar förstås emot synpunkter även framöver, men inte i just detta format.

Jag vill börja med att tacka alla er som tog er tid att svara. Vi fick in 33 svar, och vi kan därför dra generella slutsatser om behov, åsikter, och besökarmönster. Vi går igenom hur det såg ut i olika avsnitt, eftersom det skulle bli alltför mastigt att ta allting på en gång.

Bakgrund

Som de flesta känner till nu, är u2.se på väg mot nya tider. Redaktionen har länge, länge velat modernisera webbplatsen men har av olika anledningar inte kommit vidare. Ett första utåtriktat steg i den här processen har äntligen avslutats.

Långt innan ni fick svara på enkäten, diskuterade redaktionen om u2.se ska finnas kvar, vad som ska finnas kvar, vilka av oss som ska finnas kvar, och vilka problem vi själva vill lösa med nystarten. Nästa fas var att låta er tycka till. Det är så man arbetar i disciplinen som kallas för User Experience Design (kort: UX, ungefär ”interaktionsdesign” på svenska).

Utan att först ta reda på behovet av förändring och problem som ni besökare ser när ni interagerar med u2.se, riskerar den nya webbplatsen att skapa fler problem än den vill lösa. Det är därför era synpunkter har varit jätteviktiga när vi nu går vidare. Först tänkte jag dela med mig av hur ni har svarat om er själva.

Spridda åldersgrupper en utmaning

Det naturliga är förstås att först ta reda på vem det är som har svarat, på ett ungefär. Vi frågade hur gammal du är, om du har svenska som modersmål, och var du hittar information om U2 när du inte är hos oss.

Läsarundersökning 2020 - Ålder

Läsarundersökning 2020 - Ålder

Ett potentiellt problem i tolkningen, som jag insåg försent, är att svarskategorierna kan överlappa och istället borde ha utformats som t.ex. <20, 21-30, 31-40 och så vidare. Nåja.

Majoriteten av de som svarade, 15 stycken, beskrev sig som 40 till 50 år. Ytterligare 12 personer tillhörde besökare mellan 50 och 60 år, men inga svaranden är klara ålderskamrater till bandet (60+).

Medelåldern är hög men åldersvariationen är ändå bred: vi har 90-talister och de födda kring millennieskiftet bland de yngre besökarna (20-30 år). Jag gissar att de oftast tillhör samma familj som våra äldre besökare (dvs de delar musiksmak med mamma/pappa), men det är ingenting som vi har kunnat få svar på här. Det vore kul att få veta mer om denna yngre målgrupp. Vi konstaterar att u2.se inte lockar tonåringar, åtminstone inte till att svara på frågor. Min egna åldersgrupp (30-40 år) är i minoritet.

En utmaning som jag ser framöver blir att (fortsätta?) skapa innehåll som tilltalar både yngre och äldre generationer av U2 anhängare.

De allra flesta har svenska som modersmål. Det här var en frivillig fråga, men samtliga 33 personer valde ändå att svara. Vi ville dels veta om vi får besök från de som t.ex. har svenska som andraspråk, dels om vi bör tänka lite extra på vårt språk. Det är förstås viktigt att innehållet går att ta till sig även om man väljer att besöka en fansajt på ett annat språk än det egna.

Det här var en fråga som jag undrade var onödig. Nu vet jag att ”Nej, det var den visst inte”. Roligt att se. En annan sådan fråga handlade om könstillhörighet, men det har ingenting att göra med hur vi bemöter våra läsare så den ströks från enkäten i slutversionen.

Officiell källa lockar flest

Läsarundersökning 2020 - Andra källor

Läsarundersökning 2020 - Andra källor

När vi ändå pratar om andra språk, så har ni en klar favorit utanför u2.se: U2:s officiella webbplats med fanklubb på u2.com. Av de som svarade säger 30 av 33 (91%) att ni besöker sidan. På andraplats (17 svar) kom den amerikanska fansajten atu2.com. I en kommentar sades att det ”är en av de sidorna som är först ute med nyheter från bandet”, med önskemål att u2.se ska hålla jämna steg med våra kollegor där. Vi återkommer till det.

På tredjeplats (14 svar) kommer fenomenala u2gigs.com. Det är en vanlig nyhetskälla för u2.se i turnétider då de har extremt bra koll på turnényheter. De har detaljerade databaser, löpande rapportering under kvällen, och ofta videoklipp från spelningen redan dagen därpå.

Det inkom ett svar förutom förhandsalternativen, nämligen u2wanderer.org. Vi vill upplysa om att webbplatsen idag har bytt namn till u2songs.com. Tidigare fokuserade man mycket på diskografi men idag har man breddat sig. U2songs.com är ofta först med senaste nytt eller rykten, de erbjuder exklusiva intervjuer, och håller allmänt en nivå som är i världsklass. Därför har det blivit en primär nyhetskälla som har seglat upp som något av en favorit för oss här på u2.se, även om den verkar vara litet av en doldis bland er som har svarat.

Inga sidor på andra språk än engelska förekom bland svaren även om det finns utmärkta u2-sidor på t.ex. franska, italienska, portugisiska, spanska och tyska.

Det här avslutar avdelning 1 av vår undersökning. Vi återkommer med fler resultat inom kort.

Webmaster Simon
2020-03-28, Stockholm