MacPhisto berättar om ”Sverigebesök”

10 Sep
2018
Macphisto från U2eiTour (via Instagram)

Macphisto från U2eiTour (via Instagram)

Även om U2 inte spelar i Sverige på eXPERIENCE+iNNOCENCE-turnén verkar de hålla ett öga på oss.

Det var under gårdagskvällens andra spelning i Paris som MacPhisto, Bonos satiriska djävulsgestalt, berättade om ett (troligtvis påhittat) Sverigebesök.

Dessvärre nämndes ingenting uttryckligen om huruvida man kommer återvända hit framöver. I det korta talet kommenterades istället de allmänna val som hölls i landet under söndagen, med fokus på riksdagsvalet.

“Jag har just kommit tillbaka från Sverige. Jag visste inte hur mycket jag tyckte om svenskarna: Ståtliga. Blonda. Blåögda….tråååkiga. Men nu, förefaller det som att svenskarna har börjat upptäcka sin ariska potential. Åh, jo. Åk-Åk-Åkesson! Ursäkta mig. J-Jimmie. Åk-Åk-Åk-Åkesson! Jag gillar honom. Jag gillar honom. Han har gjort så bra ifrån sig i valet idag. Jag älskar val! Jag älskar den här nyheten. Jag älskar fester [partier? red. anm.]) som spårar ur.”

- Bono som MacPhisto i Paris, 9 september 2018

Sedan drar Macphisto en parallell till det franska presidentvalet 2017, innan han avslutar med att hälsa: ”Det är när man inte tror att jag finns, som jag åstadkommer som mest”.

Det korta talet inför Acrobat kan ses i sin helhet via videoklippet nedan, eller läsas via Twitter hos atu2.com. Innehållet kan uppfattas som stötande.

Redaktionen u2.se önskar förtydliga att uttalandet är satir och bör därmed betraktas och tolkas därefter. U2 har återkommande under turnén talat om ett öppet Europa, inte minst i Bonos essä i Frankfurter Allgemeine som publicerades inför Europa-premiären.

Vi påminner även att det enligt lag inom ramen för webbplatsen u2.se, inklusive diskussionsforum, ej får förekomma uttryck som utgör t.ex. hets mot folkgrupp. Därtill finns särskilda riktlinjer hos u2.se som syftar till att förstärka detta lagstadgade skydd och har upprättats för att främja god samtalston.

Källa: atu2.com via Twitter samt U2gigs.com (video via YouTube)