U2 ställer in i Berlin!

1 Sep
2018

Knappt hade den europeiska etappen av eXPERIENCE+iNNOCENCE-turnén startat i tyska Berlin igår innan U2 fick ställa in kvällens spelning.

Det var under Red Flag Day, relativt ny i livesammanhang, som Bono fick akuta problem med att hans röst försvann. Bandet försökte sig sedan på Beautiful Day men man fick be publiken om en paus på 10-15 minuter för att se om rösten blev bättre.

Pausen visade sig dock bli långvarig och 40 minuter senare, efter att Bono lär ha träffat en läkare backstage, kom det ett besked från arenapersonalen att spelningen ställts in.

Exakt vad som orsakade händelsen är oklart, U2-sångaren själv klagade på rökmaskinen i arenen som skapade rejält med irritation för dennes hals. UPPDATERAD

Hur allvarligt problemet är och om det påverkar kommande datum på turnén, närmast i Köln och Paris, är heller inte klartlagt. Åskådarna i Berlin uppmanades dock behålla sina biljetter tillsvidare samt att hålla utkik på sociala media för kommunikation om nya speldatum.

Det är inte första gången på senare år som Bono har haft problem med vare sig rösten eller hälsan.

Under Popmart-turnén 1997 blev han medveten om en allergi som störde rösten på utomhusspelningarna. På den officiella konsertfilmen från Boston och Elevation-turnén 2001 talar Bono om en spelning i Albany tidigare på turnén då hans röst helt försvann.

Därtill har han bland annat skadat ryggen 2010, varit med om den ökända cykelolyckan i Central Park 2014, och nu senast råkat ut för en ”dust med döden” 2016 som ligger till grund för det nya albumet Songs of Experience.

Allra senast ställdes pågående U2-konserter in i Stockholm och Paris under iNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén 2015, pga olika former av hot.

Tillsvidare önskas Bono god bättring och ett snabbt tillfrisknande från redaktionen u2.se

Källa: u2songs.com via Twitter

UPPDATERING 2018-09-03 11:41

Bono har nu själv kommit med de positiva nyheterna att rösten ska komma tillbaka samt att turnén fortsätter! Så här skriver han i sin hälsning till sina fans:

Bonos hälsning från Berlin (foto via u2.com)

Bonos hälsning från Berlin (foto via u2.com)

”Jag har träffat en duktig läkare och under hans inrådan kommer jag återfå rösten för resten av turnén. Så lycklig och lättad att ingenting allvarligt har påträffats. Min lättnad dämpas av vetskapen att publiken i Berlin besvärades så. Det var en fantastisk stämning i rummet, det skulle ha blivit en oförglömlig kväll om det inte vore för detta. Vi längtar efter att få komma tillbaka den 13 november. P.S Till de som sjöng Red Flag Day för mig igår: tack. Det finns några höga toner där. Som vanligt ”you take us higher”"

Källa: u2.com.