Världspremiär för nya turnén

3 Maj
2018
U2 eXPERIENCE + iNNOCENCE TOUR, Tulsa den 2 maj 2018 (foto: Danny North/u2.com)

U2 eXPERIENCE + iNNOCENCE TOUR, Tulsa den 2 maj 2018 (foto: Danny North/u2.com)

I natt svensk tid var det premiär för U2:s nya eXPERIENCE+iNNOCENCE-turné i amerikanska Tulsa.

Sammanställningen från den förra nyheten visade sig stämma bra. Kärnan i konceptet från turnén 2015 finns kvar.

Denna gång bjuder U2 på uppdaterad teknologi, både sett till scenografin och som del av föreställningen i sig. Dessutom kastade man om i låtlistan och självklart bjöds det på en del överraskningar!

Från och med nu kommer det säkert att spridas bilder, videoklipp och annat på sociala media samt via bandets officiella kommunikationskanaler. Därmed utfärdas en sista spoilervarning för de som vill försöka hålla sig tills dess att de besöker föreställningen själva.

För er andra följer en kort sammanfattning från premiären nedan.

Inför premiären i natt hade U2 släppt en särskild smartphone-applikation med namnet ”U2 eXPERIENCE” till Android samt iOS. Tanken är att man under öppningsnumret riktar sin telefon mot den uppdaterade videoskärmen som triggar igång en interaktiv upplevelse, så kallad Augmented Reality eller förstärkt verklighet.

Scenografen Es Devlin har exempel på hur det såg ut via sitt konto på Instagram där hon också berättar att idén redan var klar att testas för några månader sedan. Videoskärmen i sig verkar dessutom kunna delas upp i en övre och en undre hälft, men en gångbro där emellan. Via de bilder som har lagts upp förefaller det som att den mindre ”e-scenen” också har fått belysning eller kanske en videoskärm under bandet.

Som en bonus, och klen tröst, spelades låten Winter Beats av svenska I Beat Horses från 2011 som påannonseringsmusik istället för Patti Smith’s People Have The Power som spelades innan showtime 2015.

Ytterligare detaljer om hur turnén har förändrats sedan 2015 erbjuds i en längre intervju med showdesignern Willie Wiliams via Rolling Stone Magazine som publicerades för några dagar sedan.

Gällande den huvudsakliga låtlistan spekulerades det kring att allt material från 1980-talet skulle lämnas därhän. Så blev det inte, och U2 spelade The Ocean och I Will Follow från Boy. Andra åttiotalsklassiker som Pride (In The Name of Love)Sunday, Bloody Sunday samt Desire förekom också medan man skippade The Joshua Tree helt och hållet – ingen Where The Streets Have No Name, alltså!

Huvudsakligen var det fokus på nittiotalet och framåt. Willie Williams hade tidigare hintat om låtar som U2 aldrig hade spelat förut, och visst höll det löftet också: Acrobat debuterades under premiärkvällen. Det återstår att se huruvida den håller sig kvar, då bandet ofta ändrar om i föreställningen över tid, samt beroende på var i världen de spelar.

Bono introducerar ibland nya karaktärer på scenen, och förra året fick vi stifta bekantskap med The Shadowman. I natt blev det inga nya filurer, däremot ett kärt återseende från nittiotalets Zoo TV-turné; Mr Macphisto. djävulen själv, har återvänt i live-sammanhang när U2 i Acrobat reflekterar kring hur den djävulusiska rockmusiken i deras ungdom stod i kontrast till deras kristna tro.

En komplett låtlista finns hos våra vänner på U2gigs.com och irländska Hot Press har också rapporterat om sina intryck från nattens världspremiär.

Källor: Es Devlin (via Instagram), U2songs.com, Rolling Stone Magazine, U2gigs.com samt Hot Press.