En månad till första etappen

4 Apr
2018
Logotyp för U2 eXPERIENCE + iNNOCENCE-turnén (foto: u2.com)

Logotyp för U2 eXPERIENCE + iNNOCENCE-turnén (foto: u2.com)

Det är cirka en månad kvar till världspremiären i Tulsa, Oklahoma, i och med eXPERIENCE+iNNOCENCE-turnéns första etapp den 2 maj.

Även om U2 inte besöker Sverige denna gång går det såklart att åka någon annanstans, eller följa med via nätet.

Vi tänkte därför dela med oss om vad vi vet inför premiären just nu, och komma med tips på hur du följer turnén på bästa vis. Spoilers förekommer alltså.

Vilka platser omfattas av turnén?

Inledningsvis besöker man Nordamerika och Europa, där några platser är nya sedan 2015 och några återkommer från tidigare. Rykten gör gällande att man kan förlänga turnén till andra delar av världen, men ingenting är officiellt gällande detta.

För fullständig turnéplan och biljetter (inklusive paket) hänvisar vi till den officiella webbplatsen u2.com.

Är det här samma föreställning som 2015?

Till stora delar är det en fortsättning på det förra konceptet. Även om grundidéerna kvarstår, verkar produktionen ha modifierats en aning. I den officiella utannonseringen nämns egentligen bara att man har vidareutvecklat teknologin för ”videoburen”.  Inför denna runda har man försett buren med en ”superhögupplöst LED-skärm”, som sägs ha nio gånger så hög upplösning som under 2015. I övrigt verkar formatet med i+e-scenen vara detsamma som 2015.

Nyligen publicerades en kort intervju i Rolling Stone Magazine med showdesignern Willie Williams. Han säger där att den nya föreställningen är ”den första konsertturnén som kommer att innehålla augmented reality [ungefär "förstärkt verklighet" på svenska, red. anm.]”.

Våra vänner på u2songs.com spekulerar kring innebörden av detta.

Vilka låtar kommer man att spela?

Med ett nytt album i bagaget lär det bli en del förändringar i låtlistan, förstås.

I den ovan nämnda intervjun säger Willie Williams att det blir ”nya låtar, hits och rariteter som bandet är uppspelta över att få framföra live för första gången.” För de nyfikna har kollegorna på U2gigs.com en utmärkt sammanfattning av vilka U2-rariteter som aldrig har framfört live. Williams säger också att U2 återigen har valt bort att bjuda in förband, för att istället kunna spela längre konserter själva.

The Edge berättade för Rolling Stone Magazine i september att ”det kan vara en bra idé att ta en paus” från The Joshua Tree, efter jubileumsturnén förra året.

Det verkar istället som att U2 kommer att fokusera på låtmaterial från 1990-talet och framåt, denna gång. Repetitionerna har inletts och U2 har lagt upp officiella videoklipp där de övar på Who’s Gonna Ride Your Wild Horses samt senaste singeln Get Out of Your Own Way.

Den som följer U2 på sociala media har säkert sett firandet av POP som fyller 21 år.  Albumet har inte varit särskilt uppmärksammat av bandet tidigare men nu släpps också nyutgåvor av bl.a. POP och All That You Can’t Leave Behindvinyl-LP om lite mindre än två veckor, den 13 april. Kanske vill U2 marknadsföra detta, på samma vis som man gjorde med The Unforgettable Fire under 360°-turnén när det albumet fyllde 25 år under turnéns två inledande etapper 2009.

Hur följer jag turnén?

Den officiella hashtaggen för den nya turnén är #U2eiTour. Sedan 2015 har möjligheten att genomföra live-sändningar på nätet förändrats. Efter att Meerkat (som bandet ofta använde nere på ”e-scenen”) nu har lagts ned kanske de istället väljer att sända direkt på bl.a. Facebook, Instagram eller på Twitter.

Eftersom den första etappen förmodligen kommer äga rum natt/tidig morgon svensk tid får man nog följa rapporteringen i efterhand. I detta fall kan vi rekommendera u2gigs.com eller turnéavdelningen på atu2.com, utöver den officiella webbplatsen.

För konsertbilder har U2start.com etablerat sig som en god tillgång, men vi uppmanar er att alltid kontrollera källan med avseende på upphovsrätt och bruk.

Källor: u2.com, atu2.com, Rolling Stone Magazine