Rykte: U2 gör Blackout i Holland

29 Jul
2017
Gashouder, Westergasfabriek i Amsterdam (Foto: Wikimedia Commons)

Gashouder, Westergasfabriek i Amsterdam (Foto: Wikimedia Commons)

Under gårdagskvällen berättade vi om hur U2 hade samlat ett filmteam på området Westergasfabriek i Amsterdam.

På nattklubben Gashouder sägs bandet ha spelat in en musikvideo till den första singeln för Songs of Experience.

Även om mycket ännu är oklart, har vi valt att sammanfatta relativt klara fakta, efter den febrila aktivitet som ägde rum igår både på plats i Amsterdam och online via Twitter.

Uppdaterad kl 21:00

Det känns relativt klarlagt att detta var en inspelning för Songs of Experience, men några frågor återstår, t.ex. om U2 har ändrat sig angående val av förstasingeln? I september vet vi förhoppningsvis bättre.

I mångt och mycket liknar detta tillvägagångssättet U2 hade när man spelade in videon till Invisible vintern 2014. Då bjöd man in utvalda fans till en hangar i Santa Monica under mycket hysch-hysch. Även om det den gången läckte ut korta och dova klipp av låten från inspelningen har vi inte sett några indikationer om att så är fallet här.

Källor: Diverse Twitter-konton, se sammanfattning ovan för länkar.

Tillagt kl 21.00: U2gigs.com har under dagen fått ytterligare information från sina källor om låtarnas sound:

”I allmänhet känns The Blackout som Vertigo möter Achtung Baby, med en djup bas som på sätt och vis påminner om Love and Peace or Else.” skriver U2gigs.com nu.

Låten inleds med att Edge spelar ett rejält distat gitarrintro vilket man liknar vid t.ex. Zoo Station och Magnificent. Det finns också ett långsammare mellanparti innan låten kickar igång igen med refrängen – lite som i Elevation. Alla dessa inslag bäddar tydligen för en storslagen livelåt.

Den andra låten, vars namn inte är klarlagt,  benämns The Lights of Home eller Lights to Home om vartannat. Denna är ”långsammare och mer atmosfärisk” med en akustisk slide-gitarr och refrängen ”Hey now, what’s your name?” med rop mot slutet. Enligt en källa ska trumspelet i Lights To Home vara fantastiskt.
U2 har precis inlett sin första spelning i Amsterdam på Joshua Tree 2017-turnén och vem vet, kanske debuterar The Blackout på riktigt ikväll?

Källa: U2gigs.com.