Skisser och Amerikabrev

24 Jul
2017

Zane Lowe, programledare (Skärmdump: YouTube via Beats 1 Radio)

I ett samtal med Apples radiostation Beats 1 satte sig U2 ned för att diskutera The Joshua Tree tillsammans med programledaren Zane Lowe.

Där får vi bland annat veta att Bono efter The Unforgettable Fire, som innehöll ”målningar av ljud” (t.ex. Elvis Presley And America och Bad), var fast besluten att fullfölja sina låttexter framöver. Ändå grämer han sig fortfarande över att Where The Streets Have No Name aldrig blev mer än en skiss.


Intervjun går vidare och man talar om kontraster på olika vis; det urtida och det nutida i musiken som inspirerade skivan, Nord- och Sydamerika samt det mytiska Amerika och det faktiska Amerika. Det leder till en övergång där Bono avslöjar att American Soul, och textraden man lånat ut till rapparen Kendrick Lamars XXX, i själva verket är ett Amerikabrev – och att andra låtar på Songs of Experience är brev med olika mottagare.  Utöver American Soul säger Bono att The Showman vänder sig till bandets anhängare, en lättsam poplåt i Beatles-stuk fylld med trots.

The Edge berättar om hur bandet nästan förkastade With Or Without You och hur han tyckte att Adam och Larry helt hade missuppfattat hans idé med Bullet The Blue Sky. Han delar också med sig av en lustig anekdot om att han nästan fångade universums hemligheter på band efter ett ”metafysiskt experiment”.

Larry och Adam å sin respektive sida reflekterar över tiden efter att U2 hamnade på omslaget till TIME Magazine, om Rattle & Hum, och berättar om hur bandets dåvarande manager Paul McGuinness agerade under deras genombrott i USA.

Intervjun avslutas, som sig bör, med en uppdatering om nästa album, Songs of Experience. Bono hävdar att upplevelsen med att fira The Joshua Tree kommer att ge ”ett löjligt [bra red. anm.] nytt U2 album”. Edge tror att albumet ”kommer i år…vi ska bara spela in alltihop från början igen!”. Även Larry är nöjd med hur arbetet fortskrider: ”Jodå, vi är nog snart i mål”.

Intervjun är på engelska utan svenska undertexter. Den tar i sin helhet cirka 40 minuter i anspråk och kan beskådas nedan.

Källa: Beats 1 Radio (via YouTube)