Rykte: Sommarsingel, vinteralbum?

4 Jul
2017
The Chainsmokers (foto: Ronald Woan, Creative Commons)

The Chainsmokers (foto: Ronald Woan, Creative Commons)

Under helgen laddade U2 upp en bild via Instagram där The Edge befann sig i ett gammalt inspelningsbås på Electric Lady Studios i New York.

Det var där en majoritet av det senaste albumet – och det kommande – spelades in, men det är oklart om bilden är tagen samma dag eller vid ett tidigare tillfälle.

Via kollegorna på U2songs.com har det nyligen kommit rykten om att utgivningsdatum för  albumet blir den 1 december. Detta skulle sammanfalla med Världsaidsdagen 2017 som U2 har varit engagerade i via Bonos organisation (RED) sedan ett antal år tillbaka.

Förstasingeln kan komma tidigare än så, i samband med Europaetappen av den pågående The Joshua Tree-turnén. Sajten rapporterar att det har hållits ”lyssningsfester”, med utvalda medlemmar från skivbolag och media, på ett antal platser där man spelat upp 5-8 nya låtar. Enligt deras källor kan det eventuellt komma en förstasingel nu i sommar och en andra singel i september, närmare albumets förmodade utgivningsdatum i december.

Ytterligare rykten indikerar att det – i likhet med tidigare rapporter från irländsk media – inte kommer att vara The Little Things That Give You Away som blir första spår att släppas officiellt från albumet.

På tal om irländsk media så rapporterar RTÉ nu på morgonen att U2 har bjudit in EDM-duon (Electronic Dance Music) The Chainsmokers för att jobba ihop i studion.

Enligt egen utsago träffades de via Songs of Innocence-producenten och frontmannen för OneRepublic, Ryan Tedder, som även har arbetat på Songs of Experience: ”Bono kom in i våra liv genom Ryan Tedder. Han frågade ”Vill ni träffa Bono?” och vi svarade ”Självklart!” och sedan blev vi vänner.”

”Jag vet inte om han [Bono red. anm] kommer att få användning för materialet som vi har arbetat på tillsammans, men vi har varit i inspelningsstudion och jobbat på grejer med dem [U2 red. anm].” – Drew Taggart, The Chainsmokers till irländska RTÉ.

Duon arbetade senast med Bono på låten Honest från deras debutalbum Memories… Do Not Open och bidrog med ett intro som kom från ett telefonsamtal med The Chainsmokers: ”Vi frågade honom om vi kunde ringa upp och spela in samtalet för att se om något intressant dök upp och naturligtvis fick vi typ 27 bra citat. Vi kunde ha satt ihop ett helt album bara med Bono-citat!” säger dem.

Kompanjonen Alex Pall säger att det vore fantastiskt om Bono eller U2 ville bidra mer till deras musik framöver, på frågan om de inspirerats av U2:s gästspel med Kendrick Lamar på låten XXX: ”Det vore otroligt, men definitivt inte otänkbart. Vi får se vad som händer.” Pall avslutar: ”Vi har varit i studion med honom för några saker som han jobbar på bara för att delge våra tankar. Om han behöver hjälp av något slag är vi förstås redo att ställa upp.”

Källor: U2 (via Instagram), u2songs.com samt RTE.ie.

Back in the studio… Electric Lady Land.

Ett inlägg delat av U2 Official (@u2) Jul 1, 2017 kl. 5:06 PDT