Efterlysning: Minnen och material från U2 på Konserthuset 1982

10 Jun
2017
Adam Clayton på October-omslaget

Adam Clayton på October-omslaget

Om bara fyra veckor går U2 upp på scenen på Twickenham Stadium i London och inleder den tolv konserter långa Europa-delen av The Joshua Tree-turnén. Samtidigt efterlyser vi ljud- och bildmaterial från U2:s spelning på Konserthuset den 15 december 1982 och även personer som själva var på plats och har minnen därifrån. Varför då? Vi förklarar strax.

Efter att ha jobbat i nära trettio år i film- och TV-branschen var Håkan Söder, mannen bakom företaget Ton & Sax, på jakt efter en idé till ett helt eget projekt. Utbildad inom Film- och TV-ljud på Dramatiska Institutet i början av 90-talet och med ett gediget CV kände Håkan en allt större längtan att få producera en egen film. Det som saknades var en riktigt bra idé, ett uppslag som skulle väcka intresse både hos honom själv och den tilltänkta publiken.

Så, när han minst anade det, hittade han det han hade sökt efter. Han hade bjudit in sin goda vän Kalle, ett mycket stort U2-fan, till en kväll framför U2:s konsert-DVD ”Zoo TV Live from Sydney”, filmad 1993. Det är när Adam Clayton dyker upp i rutan som Kalle spontant börjar dela med sig av ett minne från U2-spelningen i Sverige 1982. Håkan vet med ens att han vill producera en dokumentär som tar avstamp i det Kalle berättar, tillika bekänner.

Dokumentärens upprinnelse är alltså någonting som skedde för snart trettiofem år sedan, på en U2-konsert i Sverige. Det har med Adam Clayton att göra, men dokumentären kommer i huvudsak handla om Håkans kompis Kalle. Fler detaljer än så avslöjar vi inte.

Pernilla Gesén, barnboksförfattare och med ett förflutet som manusförfattare till flera svenska TV-såpor på nittiotalet, kommer spela en stor roll i utformningen av berättelsen. Håkan själv har bland annat jobbat med SVT-serien ”Allt för Sverige” som vann det internationella Emmy-priset förra året, ”Sverige sviker” som nominerades till Stora Journalistpriset 2014 samt ”Det handlar om dig” som nominerades till Kristallen i höstas. Planen är att dokumentären ska börja filmas till hösten.

Håkan vände sig till U2.se för att få hjälp med att hitta material från konserten i fråga och för att förhoppningsvis lyckas komma i kontakt med personer som har minnen från spelningen att dela med sig av. Känner du dig träffad, eller känner du någon som du tror har minnen att dela med sig av? Även du som kanske har varit i kontakt med oss tidigare angående den här konserten får gärna höra av dig eftersom redaktionen har hunnit bytas ut och vi därför sannolikt inte har kvar kontaktuppgifterna.

Välkomna att mejla oss på info[at]u2.se eller fansite.u2.se[at]gmail.com. Tack på förhand!

Redaktionen

Källor: DN.se, SVT.se, pressmeddelande från UR om Stora Journalistpriset 2014 och Kristallen 2016