The Joshua Tree återuppstod imorse

13 Maj
2017
U2 inleder Joshua Tree Tour 2017 i Vancouver (Foto: Danny North / U2.com)

U2 inleder Joshua Tree Tour 2017 i Vancouver (Foto: Danny North / U2.com)

Efter att U2 i julas utannonserade ett jubileumsfirande för The Joshua Tree som skulle ske under 2017, var det äntligen dags på allvar.

I morse svensk tid inledde den irländska kvartetten en 30-årsturné för albumet i kanadensiska Vancouver.

Turnén kommer att nå resten av Nordamerika och Europa innan året är över, dock ej Norden. Under premiärkvällen bjöd bandet också på två livedebuter! Spoilervarning härmed utfärdad.

Det hade spekulerats kring om U2 skulle spela albumet i den ursprungliga sekvensen från början till slut, eller om man skulle dela upp innehållet och blanda det med annat material. I slutändan blev det en slags kompromiss. Man framförde The Joshua Tree i ordning, men inledde först med ett par hits från 1980-talet för att bygga upp stämningen till juvelen Where The Streets Have No Name.

Konsertens inledning bjöd bland annat på A Sort of Homecoming, vilken inte hade spelats sedan Elevation-turnén, innan stadion fylldes av det bekanta röda skenet bakom ett enormt träd på scenen. I likhet med den välkända scenen från Rattle & Hum-filmen klev U2 på så att deras svarta silhuetter kunde urskiljas mot den klassiskt röda bakgrunden. Därefter följde resten av albumet, där varje spår ackompanjerades av nytagna videoinspelningar av fotografen Anton Corbijn.

I upptakten till turnén släppte bandet en delvis ny inspelning av Red Hill Mining Town och låten spelades för första gången live. Lite senare återkom Trip Through Your Wires i livesammanhang efter ett rekordlångt uppehåll på över 29 år! Mot slutet av huvudakten framfördes Exit som verkade vara en efterlängtad höjdpunkt för många konsertbesökare. U2 hade inte framfört denna låt på nästan lika länge, drygt 27 år.

När det kom till extranumren tittade man istället framåt. Efter givna låtar som Beautiful Day och One samt otippade Ultra Violet (Light My Way), avslutades konserten med ännu en debutant i livesammanhang. Låten, som hette The Little Things That Give You Away, hade repeterats i hemlighet den senaste veckan och introducerades som ”en låt om erfarenhet”, förmodligen med hänvisning till kommande Songs of Experience.

Den största överraskningen sparade man till sist, när konserten i sig var över. På den enorma skärmen dröjde kvar ett fotografi av två uppklädda ungdomar som visade sig vara Bonos äldste son och The Edges yngsta dotter iförd krigshjälmen från War-eran. Enligt rapporter är detta albumomslaget för Songs of Experience men inget verkar officiellt bekräftat ännu. Om inte annat påvisar det förhoppningsvis att vi får höra albumet förr snarare än senare.

Låtlistan i sin helhet går att finna hos U2gigs.com via länken nedan.

Källor: U2gigs.com samt atu2.com (via Twitter). OBS! Spoilers.