Rykte: Adam beställer signaturbas

18 Dec
2009
Adam Clayton & The Edge live, Giants Stadium New Jersey 2009-09-24. Foto: Mårten Johannesson//u2.se

Adam Clayton & The Edge live, Giants Stadium New Jersey 2009-09-24. Foto: Mårten Johannesson//u2.se

Bono har sin Gretsch Irish Falcon-gitarr, och nu ryktas det om att Adam kan vara nästa man på tur att få ett signaturinstrument.

Även om vissa detaljer ännu inte är klarlagda så är det nog med all säkerhet tyska Warwick som har förhandlat med U2:s egen gentleman om att få producera basgitarrer av modellen Stryker för dennes räkning.

Adam har spelat på flera modeller av deras basgitarrer under U2 360°-turnén, men observanta fans har noterat att det finns ett par saker som skiljer de olika Stryker-basgitarrerna åt – sannolikt en del i processen att ta fram en unik signaturmodell som Adam är nöjd med.

Den mest uppenbara skillnaden från den vanliga Stryker-modellen är dock att kroppen är spegelvänd, är det ett medvetet val för att undvika jämförelser med Edges klassiska Gibson Explorer måhända? För den oinsatte kan dock namn hit och dit vara besvärliga, så titta istället på videoklipp där U2 framför Breathe så ser ni vilken basgitarr nyheten avser. Julen närmar sig och man kan ana att en egen, unik, basgitarr står högst på Adams önskelista efter den intensiva turnéperioden under 2009 och nog förtjänar han väl att få sin önskan uppfylld?

Tillverkare av signaturmodeller för vissa artister brukar även kunna erbjuda billigare modeller för den vanlige konsumenten. Om så blir fallet även för Adam Claytons Stryker är ovisst, men i skrivande stund är priset för en vanlig Warwick Stryker i butik mer än 51 000 kr hos återförsäljare i Stockholmsområdet, så det är bara att börja spara med andra ord.

Ett månadsgammalt rykte gör gällande att The Edge inte är sen att ta efter sina gitarrförsedda bandkamrater. Enligt ett samtal mellan ett fan och Edges gitarrtekniker Dallas Schoo i Berlin under MTV EMA-galan nyligen ska Edge vara i färd med att utveckla ”en ny prototyp gitarr” som han och Dallas sedan vill marknadsföra vidare. Exakt vad detta projekt avser är inte klarlagt men inlägget där innehållet i konversationen återges avslutas med personlig spekulation från författaren. Här omnämns brittiska Muse frontman Matt Bellamy som möjlig inspirationskälla för den hemliga prototyp-gitarren. Bellamy har bl.a. låtit installera en pekskärm i sin gitarr med vilken han kan åstadkomma alla möjliga sorters synthljud.

Twitter-bilder från U2:s studio i södra Frankrike avslöjar intressant nog att Edge experimenterar med just synthljud för tillfället. U2.se återkommer när fler detaljer blir kända, tills dess rekommenderar vi att ta följande nyhet med en nypa salt.

Källor: U2 Stage & Studio, U2sound-forum.com (endast registrerade medlemmar) samt Manson Guitars