U2 hyllar The Joshua Tree med turné

9 Jan
2017
The Joshua Tree Tour 2017 logo (foto: u2.com)

The Joshua Tree Tour 2017 logo (foto: u2.com)

Den senaste veckan har rykten florerat om att något stort skulle tillkännages idag. I förmiddags gick U2 ut med nyheten via sina officiella kanaler: U2 kommer att turnera med sitt album The Joshua Tree med start i Nordamerika i mitten av maj.

Europa får vänta till juli men några skandinaviska datum har inte offentliggjorts, vilket förstås är en besvikelse för oss nordbor.

De städer i Europa som har officiella datum är Dublin, London, Rom, Paris, Amsterdam, Barcelona, Bryssel och Berlin. Med tre eller fyra dagar mellan spelningarna är det knappast troligt att de hinner klämma in någon konsert i en annan stad mellan två redan annonserade konserter. Man kan ju däremot spekulera kring extradatum på spelplatserna som har utannonserats, alternativt att det tillkommer europeiska turnédatum efter Bryssel, som just nu är sista spelningen den 1 augusti.

Skälen till att U2 väljer att turnera med The Joshua Tree i år är flera, enligt en intervju med The Edge som publicerades i Rolling Stone idag. Givetvis är huvudskälet att albumet fyller 30 år, men även det nuvarande världsläget spelar in. Precis som när albumet en gång släpptes, lever vi just nu i en period av politisk instabilitet. Det finns idag likheter med situationen på 80-talet, menar U2-gitarristen. Låtarna får mot bakgrund av detta en ny mening och resonans som de inte hade för tre fyra år sedan.

”That record was written in the mid-Eighties, during the Reagan-Thatcher era of British and U.S. politics. It was a period when there was a lot of unrest. Thatcher was in the throes of trying to put down the miners’ strike; there was all kinds of shenanigans going on in Central America. It feels like we’re right back there in a way.”  - The Edge om hur The Joshua Tree är relevant än idag.

Världsläget har påverkat U2:s planer även på ett annat vis. Det kommande albumet Songs Of Experience är enligt samma intervju lagd på is för att bandet vill fundera ett varv till på vad de vill säga. Förra årets presidentvalskampanj i USA ledde till att världen ser väldigt annorlunda ut nu jämfört med när merparten av låtarna skrevs.

Planen tycks fortfarande vara att släppa Songs Of Experience förr snarare än senare, men trots att Bono sa att albumet ska släppas i år, i videon som publicerades på u2.com på juldagen, är det ju faktiskt inte släppt förrän det är släppt.

Vad är innebörden av att U2 ska turnera med The Joshua Tree? På bandets officiella webbplats U2.com säger man att alla låtar från albumet kommer att spelas varje kväll, troligtvis i samma ordning som på skivan. I och med att samtliga låtar från albumet ska spelas har fansen flera rariteter att se fram emot, inklusive Red Hill Mining Town som hittills aldrig spelats live! The Edge avslöjar däremot att bandet sannolikt inte kommer inleda med Where The Streets Have No Name utan U2 vill hinna bygga upp stämningen och förväntningarna först.

Biljetter då? Om man är betalande medlem på U2.com har man möjlighet att köpa biljetter innan de släpps till allmänheten. Förköp startar nu på onsdag, den 11 januari, och för detaljer hänvisar vi till U2.com. De billigaste sittplatsbiljetterna kommer att kosta 35 euro medan priset för en ståplatsbiljett (så kallad “General admission” eller “GA”) är 70 euro.

Redaktionen tolkar dagens information som att  Europa-spelningarna släpps till allmänheten nästa måndag, den 16 januari, medan Nordamerika-etappen säljs med start dagen därpå den 17 januari. Vi tolkar det alltså inte som att vi européer får köpa biljetter till samtliga spelningar på turnén nästa måndag, utan att försäljningsdatumen avser spelplats, snarare än köparens geografiska plats.

Trycket på biljetter till U2 lär i vanlig ordning bli högt.  Om man tillhör den skara som blir utan biljett nu närmast, och har is i magen, kan man hoppas på extrasläpp (så kallade “ticket drops”). Sådana var ganska vanliga under iNNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén senast, och det sista extrasläppet inför en konsert skedde ofta dagarna innan konsertdatumet. Extrasläpp används numera rätt ofta av konsertarrangörer för att stävja en skenande andrahandsmarknad.

Om man vill bättra på sina odds ytterligare finns det grupper på Facebook som samlar fans som vill köpa, byta och sälja biljetter. Även om vi inte har en dedikerad svensk grupp på Facebook för biljetter vill vi ändå passa på att puffa för den grupp vi har, u2.se. Där kan man om inte annat diskutera den kommande turnén, och förstås prata U2 i största allmänhet.

Redaktionen påminner slutligen om att byten eller försäljning av biljetter via våra plattformar skall göras till inköpspris. Övriga förhållningsregler och riktlinjer finner man på vårt forum (endast registrerade och godkända medlemmar).

För er som siktar på att se U2 i sommar; stort lycka till med att få biljett!

Källor: @U2, Rolling Stone samt u2.com