U2 avger tidiga nyårslöften

27 Dec
2016
God jul från U2 på u2.com

God jul från U2 på u2.com

Efter en lång väntan på något nytt om det kommande albumet Songs Of Experience fick U2-fansen en julklapp av bandet den 25 december. I en kort video på den officiella sajten u2.com utlovas såväl albumsläpp som spelningar nästa år.

I videon, som bara är drygt en halv minut lång, säger Bono att nästa år kommer att bli ett stort år för U2. ”Vi har Songs Of Experience på gång, och för att hedra 30 år med The Joshua Tree så har vi väldigt speciella spelningar på lut. Väldigt speciella”.

The Joshua Tree släpptes i mars 1987 och kvalar in bland de 50 mest sålda albumen genom tiderna med sina 25 miljoner sålda exemplar. Det är långt ifrån bara inbitna U2-fans som känner igen låtar som I Still Haven’t Found What I’m Looking For, With Or Without You och Where The Streets Have No Name. Även det ikoniska albumomslaget med ett foto av bandet taget av Anton Corbijn i Mojaveöknen känns säkert igen av många fler än de som aktivt följer bandet.

Inga detaljer angående de kommande utlovade showerna har ännu läckt ut men spekulationer om vad de speciella spelningarna kan tänkas röra sig om är i full gång. Kommer kanske U2 spela hela albumet rakt igenom på en konsert eller till och med ge en serie konserter av det slaget?

Det vore inte första gången en artist eller ett band ger spelningar eller till och med centrerar hela turnéer runt ett gammalt album, men det hör fortfarande inte till vanligheterna. Om det är detta U2 syftar på kommer det garanterat rikta strålkastarljuset mot skivan på ett effektivt sätt.

Strax efter publiceringen av videon på officiella hemsidan gick Billboard ut med nyheten på sin webbsajt. Inledningsvis innehöll den artikeln information utöver den som Bono delar med sig av i videoklippet. Mest relevant för oss som bor på den här sidan om Atlanten var att artikeln nämnde att en källa hade lämnat uppgifter om att en turné med arenaspelningar skulle påbörjas i U.S.A. till våren för att därefter fortsätta i Europa.

Formuleringen om turnén togs som sagt därefter bort från Billboards artikel, vilket kan tolkas som att uppgifterna kanske till och med dementerats från officiellt håll. Kanske låg det någon sanning bakom informationen som togs bort, kanske inte. Oavsett hur det är med den saken så är det oklart huruvida turnén syftade på de speciella spelningarna som U2 själva nämnde i videon eller om en eventuellt stundande turné är frikopplad från The Joshua Tree-hyllningarna.

Om vi sammanfattar: Vad vet vi egentligen? U2 har inte lovat någon turné 2017, men de har i alla fall lovat oss efterlängtade Songs Of Experience och utöver det några riktigt speciella shower för att hylla The Joshua Tree. Vi vill förstås väldigt gärna se dessa tidiga nyårslöften uppfyllas.

Källor: u2.com, @U2, Nashville Scene, Billboard, Wikipedia: Mest sålda albumen, The Joshua Tree