Årets sista tävling avgjord

27 Dec
2016
Presentkort u2.se

Presentkort u2.se

Dags att avslöja vinnaren och de rätta svaren i sista tävlingen i vår adventskalender. Det var av allt att döma den mest utmanande deltävlingen och det var också meningen, inte minst eftersom litet mer stod på spel denna gång.

Priset är ett presentkort på 40 euro på en sajt varifrån man kan beställa udda U2-relaterade motiv tryckta på tröjor, muggar, mobilskal, väggklockor, påslakan m.m. Ett perfekt alternativ om man vill ha en U2-pryl som sticker ut i mängden.

Självklart får vinnaren använda presentkortet på valfritt sätt, men tanken bakom priset i tävlingen var att det i alla fall ska vara möjligt att välja något kul med U2-tema.

Vem vann, då? Vi trodde inte att någon skulle få alla rätt, men som vanligt i detta års upplaga av adventskalendern hade vi fel. En svarade nämligen rätt på samtliga frågor: Sara. Stort grattis! Vi är grymt imponerade!

Svaren på frågorna kommer nedan:

19 december

Rätt svar: 1995
Källa: U2 wins the Best Group Award at EMAs 1995 på YouTube

20 december

Rätt svar: Where The Streets Have No Name, Get On Your Boots, Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, Vertigo, Desire (i den ordningen)

21 december

Rätt svar:Yahweh, The Miracle (Of Joey Ramone), Fez — Being Born, Moment Of Surrender, With Or Without You, Running To Stand Still, Stand Up Comedy (i den ordningen)

22 december

Se frågorna och de rätta svaren nedan:

A. Vem i bandet tycker Anton Corbijn är roligast, men även en av de svårare, att fotografera?
X. Bono, eftersom han är äventyrlig och förstår fotokonstens kraft. Han är dock väldigt ”ojämn”.
Källor: Intervju med Anton Corbijn av u2france.com, Intervju med Anton Corbijn av u2tour.de

B. Varför var det extra viktigt för Anton Corbijn att videon till One blev bra, enligt intervjuer.
1. För att han misslyckats med sin version av video till Pride åtta år tidigare och så gärna ville bevisa att han kunde göra en bra U2-video
Källor: Samma intervjuer som för frågan ovan samt Wikipedia

C. Varför ville U2 inte att för många bilder av dem i kvinnokläder skulle finnas med i videon till One, vilket gjorde att Anton Corbijns första version fick lov att klippas om?
1. För att de var rädda att folk skulle uppfatta det som att U2 menade att AIDS-frågan handlade om sexualitet, vilket hade varit ett steg tillbaka
Källor: u2songs, Wikipedia

23 december

Rätt svar är att No Line On The Horizon inte haft arbetsnamnet Kiss The Future, i alla fall inte officiellt (dvs. i alla fall har vi inte hittat några belägg för det på nätet). Däremot hette turnén (U2360) ”Kiss The Future” fram till mars 2009, vilket förstås var en medveten fint från vår sida.

A. Vilket av nedanstående påståenden är inte sant, om tomtenissarna hittat rätt info på nätet? Med andra ord, två av alternativen är sanna. Vi vill att ni säger vilket av dem som är falskt.
X. No Line On The Horizon hade eventuellt kunnat heta Kiss The Future

Källor:
Namnet ”The Enduring Chill”: Three Chords And The Truth, Songfacts
Namnet ”Kiss The Future”: Billboard, The Hollywood Reporter
Namnet ”Man”: u2songs.com, Three Chords And The Truth

B. I en filmad intervju från tiden då Songs of Innocence marknadsfördes avslöjar Larry och Bono vad Larrys tatuering betyder (i alla fall enligt Larry). En tatuering han skaffade när hans son Elvis låg i mammas mage. Vad?
2. Protection of the innocent
Källa: 1 min 23 sekunder in i klippet Exclusief: Ruud interviewt U2 på YouTube

C. Hur beskriver Brian Eno (i en officiell dokumentär) sitt första intryck av U2?
”My first impression of U2, and my lasting impression of U2, …
1. … was that they were a band in a way that very few people are bands now. The music was a result of those four people, not of four instruments.”
Källa: The Making of the Unforgettable Fire (7 minuter in i detta klipp på YouTube)

24 december

Det var dels U2:s låt Lemon, dels julpsalmen När juldagsmorgon glimmar som vi var ute efter. Ett exempel på hur julpsalmen låter med Adolf Fredriks musikklasser finns här (länk till YouTube). Alla som svarade på frågan hörde att det var Lemon som var den tongivande U2-låten i ljudexemplet medan endast två prickade in julpsalmen. Detta var därmed den klart svåraste uppgiften i årets adventskalender.

Bra jobbat, allihop! Vi tackar för oss för denna gången och hoppas att ni har haft lika roligt som vi!

/Redaktionen, med mycket god hjälp av vår läsare Lena