Grattis U2, 40 år!

25 Sep
2016
U2 för rätt många år sedan

U2 för rätt många år sedan

För 40 år sedan detta datum, 25 september, samlades några grabbar i ett kök i Dublin och startade ett rockband. Några droppade av efter ett fåtal rep, men de fyra som blev kvar är idag, fyra decennier senare, ett världsfenomen.

Paul Hewson (Bono), Dave Evans (The Edge), Adam Clayton och Larry Mullen Jr kunde knappast själva ana att de skulle hålla ihop 40 år senare.

Det exakta datumet för den första repetitionen i Larrys kök hade förmodligen heller inte varit känt om inte Ivan McCormick, yngre bror till den då blivande journalisten och författaren Neil McCormick, hade skrivit följande i sin dagbok:

“Watched TV. Joined a pop group with friends. Had a rehearsal. Great.”

Översatt till svenska lyder anteckningen ungefär ”Tittade på TV. Bildade en popgrupp tillsammans med vänner. Repade. Toppen.” Det är för övrigt i retrospekt fascinerande att Ivan, som bara var tretton vid denna tidpunkt och var en av de som bara var med i bandet alldeles i början, ansåg att han hade gått med i en popgrupp, inte en rockgrupp.

Denna helg, alltså 23-25 september 2016, firas bandets 40-årsdag av fans runt om i världen i mer eller mindre organiserade former. Ett naturligt ställe att befinna sig på just nu för den som kan och vill hylla sina idoler tillsammans med likasinnade är förstås Dublin, där fansajten @U2 står för arrangemanget. Redaktionen har en representant i Dublin just nu och utlovar en rapport från helgen när intrycken har fått sjunka in litet.

I Sverige har såvitt vi känner till inget större U2-kalas organiserats till just den här helgen, men för den som vill umgås med fans på närmare håll och kan ta sig till Stockholm den 3 december blir det ett gyllene tillfälle. Mer information kommer, men i korthet är ett besök på Fotografiska och Anton Corbijns utställning 1-2-3-4 samt middag på The Liffey i Gamla stan med U2-tema spikade. Ytterligare aktiviteter kan tillkomma. Vi hoppas förstås att många vill haka på!

Sist men inte minst: Grattis på 40-årsdagen, U2!

Redaktionen

Källor: u2.com, Neil McCormick i The Telegraph, atu2.com