Vad är bäst för det bästa?

27 Aug
2016
Kygo, live 2013 (foto: The Come Up Show/Creative Commons)

Kygo, live 2013 (foto: The Come Up Show/Creative Commons)

Knappt hann den norske DJ:n Kygo debutera det nya U2-samarbetet The Best Thing, innan det bar av till Rio De Janiero och avslutningsceremonin för sommar-OS 2016.

Under tiden spreds det video- och ljudklipp från premiären i Bergen på sociala media medan det spekulerades att låten skulle kunna spelas under ceremonin.

Så blev det inte, och det verkar dröja innan vi får höra The Best Thing igen. Artisternas respektive skivbolag har genomfört hårda motåtgärder med syfte att förhindra vidare spridning av låten, efter två högst olika läckage.

Det började för snart tre veckor sedan. En version av The Best Thing lär ha läckt ut från U2:s inspelningsstudio i södra Frankrike. Att musik riskerar spridas på nätet om U2 spelar den högt på detta vis kom däremot knappast som en överraskning för bandet. Detta har trots allt skett inför varje albumsläpp sedan How To Dismantle An Atomic Bomb från 2004.

I en radiointervju med brittiska Absolute Radio om det så kallade ”beach clip”-läckaget 2009, förklarade Bono att ”jag och Edge var på vårt sommarställe och vi blev lite uppspelta och spelade upp våra låtar, som man gärna vill när det låter bra. Det var några busar på stranden med kameramobiler och innan man vet ordet av är de [låtarna] ute i Kina!”

Senare i intervjun tillägger Edge själv att: ”man kan höra vågor och folk som promenerar på stranden, och i bakgrunden hörs [imiterar Get On Your Boots]. Jag tänkte bara: ”Vad tramsigt!”, det var jätteskojigt.” U2-gitarristen ansåg knappast att det var någon större fara, med tanke på den bristande ljudkvalitén.

Däremot kan man förstå om skivbolagsrepresentanter, som endast vet om att en läcka har skett, blir kallsvettiga när deras klienter oavsiktligen (?) sprider material som hotar deras upphovsrätt som skapare, samt framtida profit.

Under förra helgens Cloud Nine Festival med hemmasonen Kygo i Bergen var omständigheterna annorlunda. Där utannonserades låten publikt inför 23 000 åskådare när musiken kunde ha spelats utan någon större påannonsering.

”En helt ny låt jag aldrig har spelat förut. Jag har gjort den tillsammans med U2″ – Norske DJ:n Kygo om The Best Thing

Senaste veckan har det dock varit knäpptyst! Kygo spelade mig veterligen inte The Best Thing igen under sitt senaste framträdande på Ibiza i torsdags kväll. Varken U2 eller deras representanter har uttalat sig överhuvudtaget om låten ännu.

Har respektive skivbolag, eller U2 själva, förbjudit Kygo att kommentera låten eller samarbetet tillsvidare? Kanske har han varit oaktsam genom att spela låten för tidigt? Är det inte snarare försent att stoppa spridningen nu när nyheten redan kommit i dagen, rapporterats om i branschmedia och på bloggar, samt bekräftats av Kygos manager?

Universal Music, som är U2:s skivbolag, tog i med hårdhandskarna när låten läckte ut från Eze-Sur-Mer i södra Frankrike. Faktum är att fansiten U2  - In The Name Of Love har fått sin Facebooksida nedstängd efter att man delade läckorna och den är fortsatt avstängd utan kommentarer eller hjälp från skivbolaget. Skärmdumpar från spanska U2Valencia visar att även skivbolaget Sony Music, som representerar Kygo, försöker att förhindra vidare spridning av låten.

Detta väcker onekligen en del frågor: Är The Best Thing att bektrakta som Kygos verk, med U2 som gästartister? Är det tvärtom en Kygo Remix, som ges ut via Sony Music, baserad på ett originalspår från U2? Av vem, och var kommer en eventuell studioinspelning att ges ut? På ett U2 album? Ett framtida Kygo album? Är det en enskild singel, liksom Electrical Storm som oftast spelades i form av William Orbit-mixen?

Det verkar som att man tycker att det bästa för The Best Thing just nu är tystnad. Oavsett anledning till dessa aggressiva motåtgärder har U2 redan visat att man med ett snabbt knapptryck enkelt kan släppa ny musik till miljontals. Om låten är färdig, och om man vill förhindra spridning av ett brusigt live-klipp, varför fortsatt vänta, tysta och stänga ned som man gör? (Om det sedan släpps ett orginalspår av U2 eller en ”Kygo Remix” gör mig detsamma).

Härnäst kommer Kygo att framträda i Los Angeles i oktober. Kanske får vi höra The Best Thing igen då om U2 har släppt eller spelat låten själva på de amerikanska framträdanden som väntar i höst? iHeartRadio, arrangören för festivalen där U2 uppträder den 23 september, hintar nämligen om att U2 kanske bjuder på någonting nytt.

Kanske vill de bara dröja på den officiella releasen inför 40-årsjubileumet sedan sammankomsten i Larrys kök den 25 september 1976.Vi får förhoppningsvis både se och höra mer snart, för denna U2-tystnad är ytterst märklig för ett band som alltid vill göra väsen av sin nya musik.

Avslutningsvis passar jag på att påpeka, återigen, att redaktionen u2.se motsätter sig spridning av U2-material som gjorts tillgängligt i strid med svensk lag via oss. Detta gäller såväl hemsidan, forumet och våra respektive plattformar på sociala media.

Vi ser gärna att u2.se finns kvar, och hoppas att ni håller med, nu när en gissningsvis spännande höst väntar oss!

Simon, simon@u2.se
Stockholm 2016-08-27