Vårens u2.se-träff i Stockholm

1 Maj
2016
u2.se på The Liffey april 2016

u2.se på The Liffey april 2016

Vi var nästan tjugo stycken U2-törstande själar som den 23 april tog Svenskt visarkiv i besittning för att där spendera en eftermiddag tillsammans i U2:s tecken. Träffen avslutades sedan på irländska puben The Liffey i Gamla stan, där ytterligare några anslöt sig. The Liffey förgyllde upplevelsen med ett mycket generöst, genomgående U2-tema. Känslan efteråt kan sammanfattas så här: Detta vill vi göra oftare!

Trots relativt kort varsel hade träffen lyckats locka deltagare från Umeå, Uppsala, Borlänge, Göteborg och Malmö, utöver ett antal fans från Stockholm där själva träffen ägde rum. Det enda som var sagt på förhand var att kvällen skulle avslutas med gemensam middag på The Liffey och för den delen av arrangemanget var deltagarantalet begränsat till tjugo.

Ambitionsnivån höjdes ett snäpp när deltagarantalet snabbt steg över dussintalet under anmälningsperioden. Även om vi kanske inte direkt hade planerat att sitta i någons kök eller vardagsrum under eftermiddagen så hade det kunnat fungera som en nödlösning om det hade varit max tio personer som anmält sig. Nu fick vi det angenäma problemet att vi var för många för en dylik lösning och behövde hitta en lokal att hålla till i.

Svaret blev Svenskt visarkiv, en del av Musikverket. Det var en mycket passande och inspirerande miljö att hålla en sådan här (ursäkta vår rättframhet) riktig nördträff i. Men innan deltagarna fick komma in i lokalen bjöds det på utlovat genuint köande i sann konsertköanda utanför entrén (som är låst på helgerna).

Litet väl genuin blev kanske köupplevelsen då det både blåste och började regna rätt rejält just innan insläpp klockan 15, men ska man gå ”all in” så ska man … Alla hade i alla fall hunnit få varsitt könummer på handryggen (med vattenfast penna!) och dessa fungerade även som lottnummer när dagens priser skulle lottas ut.

Lena Drake, databasansvarig på Svenskt visarkiv och tillika aktiv på u2.se, såg till att träffen började med ett välplanerat, U2-inspirerat studiebesök. Med hjälp av låttitlar från U2:s repertoar förklarade hon på ett förtjänstfullt sätt vad myndigheten gör för något och ledde sedan en rundvandring (Promenade) i lokalerna.

Lena hade lagt fram myndighetens U2-relaterade material och vi var flera som tog tillfället i akt och bläddrade i böckerna. Det finns alltså en hel del U2-godis att låna, bland annat noter. Tack vare Lena går det numera att hitta noter till 152 stycken U2-låtar i databasen. Testa gärna att söka i Visarkivets Vis- och låtregister och i Musik- och teaterbibliotekets katalog. Notera att om man inte kan ta sig till lokalerna på S:t Eriksplan så går det alldeles utmärkt att fjärrlåna via andra bibliotek.

Vi höll till i Taube-rummet, där Evert Taubes luta står i en monter. Längs väggarna hade vi satt upp förstoringar av u2.se-medlemmars foton från Globen-konserterna i höstas. Stort tack till er som gav oss tillåtelse att trycka era bilder! Av Maria Bono hade vi dessutom fått låna ett gigantiskt tygstycke med Bono-motiv (se bild).

Bono på Musikverkets intranät

Bono på Musikverkets intranät

Under några intensiva timmar innan det var dags att bege sig till puben och äta middag klockan 20, hann vi med väldigt mycket. Vi pratade U2-minnen, gick en tipspromenad med kluriga frågor, lekte charader (att gissa U2-låten tog oftast bara ett par sekunder, upp till femton sekunder om det var riktigt klurigt), körde en variant på ”Så ska det låta” (”Så ska U2 låta”), sjöng Every Breaking Wave till levande pianokomp, dansade, delade på u2.se-pizzor, åt U2-godis (”Sweetest Thing”, ”Take ONE, don’t feel BAD”), avnjöt (?) en utomordentligt nördig sketch uppbyggd av U2-referenser och lottade ut priser.

På The Liffey hade puben kvällen till ära U2-tema på menyn och i högtalarna var det mellan 20:15 och stängningsdags klockan 1:00 bara U2 som spelades. Brian O’Connor som stod för livemusiken bjöd på en mycket hög andel U2-låtar, framförda på ett förnämligt sätt. Vi var ett antal som skrålade oss hesa, såväl till musiken i högtalarna som till Brian O’Connors breda U2-repertoar. Om det inte dansades på borden så dansades det i alla fall stundtals bokstavligen på bänkarna vid borden. Stämningen var på topp, helt enkelt!

Det var verkligen en härlig blandning U2-fans som deltog. Somliga hade träffat många av deltagarna förut, somliga hade inte träffat någon av de andra deltagarna innan träffen. Yngsta deltagaren var ca 8 månader. Vi vill återigen tacka er för att ni kom! Vi hoppas förstås att vi kan arrangera något liknande snart igen och att även ni som läser det här och som inte var med känner att ni skulle vilja ha varit med. Och att ni är många som både kan och vill haka på nästa gång!