Konserten från Paris visas i SVT

20 Dec
2015
U2 hedrar Paris efter terrordåden

U2 hedrar Paris efter terrordåden

Äntligen har vi fått ett datum för TV-sändningen av U2:s konsert i Paris i svensk TV: 10 januari på SVT2. Klockan 21:15 den dagen kan vi bänka oss för att avnjuta HBO:s produktion av iNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén.

Som vi tidigare har rapporterat filmade amerikanska HBO U2 i Paris. U2 gav fyra konserter i den franska huvudstaden och ursprungligen var det tänkt att konserten 14 november, d.v.s. konsert nummer tre i ordningen, skulle ligga till grund för TV-sändningen i U.S.A. samma datum. De två sista konserterna blev emellertid uppskjutna till 6-7 december p.g.a. terrordåden den 13 november och det blev i stället den absolut sista konserten som sändes i TV.

Redan efter de två första konserterna som gick av stapeln 10-11 november, stod det klart att HBO filmade varje kväll. Tidigt läckte delar av deras produktioner ut på internet, och ganska snart fanns hela konserterna tillgängliga med bra kvalitet, om än inte i några officiella kanaler. Det var i alla fall uppenbart att HBO ville ha en reservproduktion om något skulle strula på själva sändningsdatumet.

När konserterna 14-15 november blev inställda under tragiska omständigheter, valde HBO att skjuta på TV-sändningen snarare än att använda sig av en redan färdig film baserad på kväll ett och två.

När det äntligen blev dags för de sista två konserterna, blott tre veckor försenade, sändes den sista i U.S.A. den 7 december bara några timmar efter att konserten var över. Av naturliga skäl fanns det p.g.a. mycket begränsat med tid ingen möjlighet att klippa ihop filmen med omsorg. Precis som var fallet för kväll ett och två, fanns den TV-sända produktionen raskt att tillgå på nätet. Denna gång även på YouTube tillräckligt länge för att länken skulle spridas som en löpeld. Intrycket överlag var mycket gott att döma av omdömen som fanns att läsa i sociala medier.

Det vi kan förvänta oss 10 januari är enligt rapporter en annan version än den som TV-sändes. Nu har HBO haft gott om tid på sig att redigera materialet. En stor skillnad lär enligt U2start vara att den färdiga produktionen innehåller långt fler publikbilder. En annan signifikant skillnad är att Bad är förkortad i och med att Bonos minutlånga problem med att fästa den franska flaggan på Larrys baskagge är bortklippt.

Av vad vi har hört att döma, är den version som sänds i Europa betydligt bättre. Något annat vore väl egentligen märkligt och vi får vara tacksamma över att HBO väljer att distribuera det som sannolikt är det som ligger till grund för den kommande konsert-DVD:n. Samtidigt innebär detta att vi har inte mindre än två professionellt producerade konsertfilmer av den sista Paris-konserten, även om den första kanske inte kommer att finnas kommersiellt tillänglig.

u2.com har i skrivande stund inte hunnit uppdatera sin nyhet om sändningar i olika länder till att inkludera den svenska sändningen. Vi lägger därför in en liten brasklapp angående SVT-tablån: I värsta fall är tablån inte helt spikad ännu. Även om datumet av något skäl skulle komma att ändras kan vi i alla fall känna oss trygga med att SVT kommer att sända konserten. Och det ser vi verkligen fram emot!

Tack till u2.se-Facebook-gruppmedlem Maria för tipset om datumet!

Källor: svt.se, U2start på Twitter (1, 2, 3, 4, 5, 6), u2.com: Live from Paris across the world, u2.se:s Facebook-grupp