OFFICIELLT: Pariskonsert inställd

14 Nov
2015
Larry i Paris 2015 (foto: Instagram/U2)

"Från Paris med Kärlek. Larry" (foto: Instagram/U2)

Uppdaterad kl 12:47


Efter gårdagskvällen och nattens fruktansvärda terrordåd i Paris bekräftar U2, via den officiella webbplatsen u2.com, att kvällens planerade konsert i den franska huvudstaden inte kommer att genomföras som planerat.

Ingenting sägs dock ännu om den konsert som är schemalagd till söndag kväll kommer att bli av eller flyttas. Bono berättar nu för Dave Fanning på irländska RTÉ 2FM att helgens spelningar är flyttade, lyssna på ljudklipp längst ned i denna nyhet.

Sedan tidigare var det tänkt att lördagens spelning skulle vara en speciell tillställning då bandet tillsammans med amerikanska TV-bolaget Home Box Office (HBO), skulle direktsända evenemanget till USA och eventuellt utgöra grunden för den officiella konsertfilmen från iNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén.

I samråd med konsertarrangören Live Nation och HBO har det kommit ett uttalande om att man är fast beslutna ”att genomföra spelningen vid en lämplig tidpunkt”.

Tillsammans med denna nyhet har U2 gett följande kommentar till det inträffade:

“Vi följde händelseutveckligen i Paris med vantro och chock, våra tankar finns med samtliga offer och deras anhöriga runt om i staden ikväll. Vi är förkrossade över de liv som har gått förlorade på Eagles of Death Metal konserten och våra tankar och böner finns med bandet och deras anhängare. Vi hoppas och ber att alla våra egna fans i Paris befinner sig i säkerhet.” – U2 uttrycker sitt deltagande efter terrordåden i Paris fredag den 13 september 2015.

Enligt uppgift från våra kollegor på amerikanska atu2.com har en talesperson för U2 bekräftat att ”alla [i bandet och turnépersonal] mår bra”. På plats i Paris hölls det igår en U2-fest som arrangerades av den lokala fansajten U2Achtung.com och även deras besökare har bekräftats må bra enligt följande uttalande: ”Tack för era vänliga ord, vi har ställt in festen så att alla kan bege sig hem i säkerhet”. Eftersom det råder undantagstillstånd uppmanade u2gigs.com under kvällen igår att man inte begav sig till AccorHotels Arena för att köa till ståplats utan att hålla sig på säker plats.

Redaktionen på u2.se har en representant på plats i Frankrike som efter kontakt under gårdagskvällen och förmiddagen idag kan konstateras må bra, med tanke på de extraordinära omständigheterna. Därtill hade vinnare i en officiell tävling, ”Up For Paris”, bjudits in för att delta på scen under lördagens konsert. Vi förstår att ett fan från Stockholm var en av de inbjudna men hade inte hunnit resa till den franska huvudstaden igår kväll.

Eftersom utredning fortfarande pågår är det ännu för tidigt att göra några som helst uttalanden eller spekulationer. Däremot finns det ingenting som i nuläget pekar på att det kan ha funnits en hotbild specifikt mot U2, mot bakgrund av vad som skedde i Stockholm för ett par månader sedan.  Tills dess uppmanar vi till försiktighet, lugn och se till att bara sprida information från officiella nyhetskällor eller myndigheter. Om det uppkommer ytterligare uppgifter om U2:s resterande spelningar, och den planerade konsertfilmen, i Frankrike återkommer vi med mer information gällande detta.

Avslutningsvis skänker redaktionen u2.se våra tankar och energi till de drabbade i Paris och deras anhöriga. Vi vill även uttrycka vårt stöd till de U2 fans som finns nere i Frankrike som kommit från hela världen för lördagens konsert, och som stöttade U2-Stockholm den 20 september. Vi hoppas att samtliga fans, turné-, film och arenapersonal, volontärer, och självfallet U2 kommer att besparas ytterligare hemskheter när konserten väl äger rum.

Uppdatering kl 12.47: intervju med Dave Fanning på RTÉ2FM (via Soundcloud)

Källor: u2.com, HBO.comatu2.com (via Twitter), U2Achtung.com (via Twitter) samt u2gigs.com.