Inför Sverigebesöket: Vad gäller?

18 Aug
2015
Ericsson Globe Arena, december 2014 (foto: u2.se)

Ericsson Globe Arena, december 2014 (foto: u2.se)

N.B: for information in English, please go here.

Snart besöker U2 återigen Sverige för de enda Nordenspelningarna under iNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén!

Vad gäller inför den irländska rockkvartettens återkomst till Stockholm? Vi har i största utsträckning försökt använda oss av officiella källor som Ericsson Globe Arenas (nedan, ”Globen”) och Live Nation, men där detta inte varit möjligt kommer det att påpekas.

Om ni har ytterligare frågor eller information, så hör gärna av er på forumetTwitter eller Facebook så ska vi försöka hjälpa till. Observera att nyheten uppdateras när vi får reda på mer information.

Därutöver hänvisar vi till Globens officiella webbplats där man hälsar att det finns ”officiell och för våra besökare relevant info”.

Senast uppdaterad: 2015-09-12

BILJETTER

Tillägg 2015-09-11: Vi har nåtts av uppgifter att konsertarrangören Live Nation av ”produktionstekniska skäl” är i färd med att byta ut vissa sittplatser mot ståplats och i andra fall platser på övriga läktare. De uppmanar konsertbesökare med frågor att höra av sig till dem via e-post.

Fråga: Vilka är biljettkategorierna och vad kostar de?
För mer info kring detta hänvisar vi till tidigare nyhet inför biljettsläppet i december.

Fråga: Hjälp! Jag saknar biljett, finns det några kvar?
Tyvärr har det i vanlig ordning varit stor efterfrågan på U2-biljetter, trots att man även lade till två extraspelningar i Stockholm. Biljettåterförsäljaren AXS meddelar på sin hemsida för respektive spelning: ”det finns för tillfället inga lediga platser”. Dock poängteras att evenemangen ej har blivit slutsålda ännu och att biljetter därför kan bli tillgängliga igen. Håll utkik!

Fråga: Finns det inte något annat sätt att få tag på biljetter, då?
Det är möjligt att det finns s.k. VIP-paket att tillgå, då Globen puffar för detta på sin webbplats inför U2:s Sverigebesök. För mer information om VIP-paketen hänvisar vi till AXS samt tidigare nyhet om biljetter (se ovan).

Som en sista utväg kan man skriva i u2.se-forumet (OBS! endast medlemmar) eller på vår Facebook-tidslinje.  Vi ber våra användare att vänligen respektera det existerande regelverket var gäller byte/försäljning/köp av U2-biljetter. Detta är för allas bästa och vi kommer följa regelverket oavsett om det är här på u2.se-forumet eller några av våra plattformar på sociala media.

Vill man riskera att införskaffa biljetter via andra kanaler eller andra sätt än de som nämnts i detta svar, påminner vi om att möjligheten att skaffa giltiga biljetter till U2 sannolikt minskar.

Fråga: Jag är registrerad på forumet men var pratar man U2-biljetter?
I forumdelen ”Silver And Gold” kan man köpa och sälja U2-relaterade saker.

Fråga: Vilka regler gäller hos u2.se angående biljettköp- och försäljning i andra hand?
Dessa finns angivna bland forumets regler samt i en specifik tråd under ”Silver And Gold”. Vi hänvisar dit för mer information. I korthet är det strängt förbjudet att köpa- eller sälja U2-biljetter på våra forum till orimliga priser. Vår policy är att när biljetter byter ägare ska kostnaden för biljetten i sig högst motsvara det ursprungliga priset från den officiella biljettåterförsäljaren, s.k. ”face value”. Eventuella extrakostnader t.ex. för resor eller frakt får dock de två parterna komma överens om själva.

Fråga: Vad innebär (RED) Zone-biljetter, och var finns detta område?
Vi har begärt ytterligare information kring dessa platser och uppdaterar detta svar när vi får besked från officiellt håll. Dessa är lite dyrare sittbiljetter på parkettplats, som finns i en särskild inhägnad kallad (RED) Zone (s
e den specifika arenaskissen nedan). Biljetter av denna typ har sålts till förmån för organisationen (RED), som ämnar bekämpa sjukdomar i utvecklingsländer och fokuserar på HIV/AIDS, tuberkulos och malaria.

ARENAN

Fråga: Jag har inte besökt Ericsson Globe Arena tidigare. Hur hittar jag?
Arenan ligger söder om centrala Stockholm och känns lätt igen utifrån på sin golfbolls-liknande fasad. Man kan ta sig dit med tunnelbana, tvärbana, cykel, buss eller gående till fots.  Vi hänvisar till Globens officiella information för ytterligare detaljer. För resande med kollektivtrafik rekommenderas Reseplaneraren från Storstockholms Lokaltrafik. Mobilappar finns även till iOS och Android.

Fråga: Hur hittar jag min plats väl inne på Globen?
Nedan finns en generell arenaskiss som vi har hämtat från Globens webbplats. Vi hänvisar återigen till Globen för ytterligare hjälp. För en U2-specifik arenaskiss, se svar längre ned. Globen hälsar:  ”Den entré som anges på biljetten bör användas för att publikflödena ska bli så smidiga som möjligt”. Det är med andra ord inte att rekommendera att man försöker ta sig in via någon annan entré än den som anges, då detta kan ge upphov till köer.

Generell arenaskiss för Globen (Klicka för större bild, källa: globearenas.se)

Generell arenaskiss för Globen (Klicka för större bild, källa: globearenas.se)

Tillägg 2015-09-09: Fråga: Vilka souvenirer kommer finnas?

U2 i+e Tour T-shirts, Europe 2015 (photo: @All_Blacks68/Twitter)

U2 i+e Tour T-shirts, Turin 2015 (foto: @u2gigs/Twitter)

Det verkar finnas lite nya t-tröjor (€35, troligtvis ca 350 kr) att välja på enligt våra tyska kollegor u2tour.de som besökte Turin. (Några närbilder här, och här). Dessutom har några arenor unika tröjor att erbjuda, som t.ex. New York och Amsterdam på denna etapp. Därtill finns även turnéprogram och andra småsaker att köpa, se nedan.

U2 i+e Tour T-shirts, Amsterdam 2015 (photo: @u2gigs/Twitter)

U2 i+e Tour merchandise, Amsterdam 2015 (foto: @u2gigs/Twitter)

U2 i+e Tour T-shirts, Amsterdam 2015 (photo: @u2gigs/Twitter)

U2 i+e Tour merchandise, Amsterdam 2015 (foto: @u2gigs/Twitter)

Om du hittar eller själv blir en volontärarbetare för #ONEonTour i Stockholm, kan du gå med i the ONE Campaign och få ett exklusivt armband!

ONE Campaign wristbands. (photo: @sairaomallie/Twitter)

ONE Campaigns många armband. Det nyaste, exklusivt för#ONEonTour längst till höger (foto @sairaomallie/Twitter)

KONSERTERNA

Fråga: Vad innebär uppmaningen att ”Vifta Vitt”?
Det är ett traditionellt tifo (SAOL: ”arrangemang på läktare utfört av supportrar”) som stöd för bandets kamp mot extrem fattigdom. I år firar vi tioårsjubileum och kommer utföra detta på ett annorlunda vis som inte huvudsakligen kommer att inbegripa vita föremål.

Denna uppmaning från u2.se gäller samtliga konsertbesökare för spelningen på onsdag den 16/9 men är helt frivillig att ställa sig bakom.
Uppdaterad 2015-09-03: Läs mer här

Fråga: Har U2-spelningarna i Stockolm en åldergräns?
Ja, konsertbesökare ska vara 13 år eller äldre uppger Globen.

Fråga: Vilka hålltider gäller?
I skrivande stund saknas officiella cirkatider för entré, samt konsertens början och slut.  Vi har kontaktat Globen för mer information som hälsar att ”dessa [tider, red. anm.] är inte helt satta, men uppdateras på vår webb så snart vi får klart”.

Uppdaterad 2015-08-19: Konsertarrangören Live Nation uppger på sin webbplats följande tider: ”Dörrar kl 18.15″ samt ”Start kl 19.30″. Detta har dock inte bekräftats av Globen så det bör anses vara preliminära hålltider.

Tillägg 2015-09-24: Vår gästkrönikör Sara hälsar att U2 har gått på scenen mellan kl 20.10 och 20.30 i USA.  Föreställningarna har varit slut ca kl 22.30.

Tillägg 2015-09-09: Efter ett antal spelningar i Europa verkar U2 snarare kliva upp närmare cirka kl 20.30. Återigen: Se dessa som inofficiella hålltider för konserten tills vi återkommer med officiella cirkatider från Globen eller Live Nation.

Tillägg 2015-09-12: Fråga: Var kommer U2 att bo under Stockholmsbesöket?
Vi vet inte och har inte heller rykten att gå på. Vi föreslår att man håller utkik i kvällspressen för skvaller när de anländer. Vänligen kom ihåg att u2.se inte har några kontakter eller samarbeten med U2, deras personal, management, skivbolag etc. Därför har vi inte mer insider information eller kontakter än någon annan.

Tillägg 2015-09-12: Fråga: När är U2 på plats för soundcheck och kommer de stanna för att hälsa på fans?
Vi vet inte detta heller. Traditionellt sett, anländer bandet tidig eftermiddag för att soundchecka (mellan kl 14-16) och huruvida detta inbegriper autografskrivning eller liknande avgör de själva. Om detta även stämmer för pågående turné vet vi inte då vi saknar information att tillgå.

Fråga: Vilket/vilka förband kommer vi att bjudas på?
Faktum är att U2 denna gång har valt att inte ta med sig förband på iNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén. Kom i tid!

Fråga: När är det lämpligt att börja köa till ståplats?
I vår kontakt med Globen har vi fått reda på att ”det är tillåtet att köa från kl 07:00 på konsertdagen.”

Av erfarenhet brukar någon som är först på plats spontant styra upp köandet via ett siffersystem och eventuellt sker detta i samråd med Globens personal. Huruvida man får lämna kön eller ej kan variera. Ibland håller man upprop med jämna mellanrum för att säkerställa att allting går rätt till d.v.s. att ingen utnyttjar kösystemet genom att vara borta en längre tid och sedan återkomma strax innan insläpp.

Enligt rapporter från den nordamerikanska etappen har det varit möjligt att få en bra plats trots att man påbörjat köandet sent. Detta påpekas bland annat av vår gästkrönikör Sara som berättade hur turnén var i Vancouver. Eftersom vissa av Sverigespelningarna äger rum mitt i veckan, är det inte otänkbart att färre personer än vanligt kommer att ha tid att köa redan tidigt under dagen.

Fråga: Vilken sida på scenen är framåt, egentligen? Jag vill inte stirra på fyra ryggar hela kvällen.
Som komplement till den generella skissen ovan följer här en modifierad arenaskiss specifik för U2-spelningarna. (Klicka för större version). Vi har baserat denna på en orginalbild från biljettåterförsäljaren AXS. Denna modifikation indikerar läktaretagen samt innehåller inlagda detaljer om parkettplats för:  (RED) Zones, South Side (Edges sida) samt North Side (Adams sida).

Den rektangulära scenen (kallad ”i-scenen”) bör anses vara huvudscen, där konserten kommer att inledas. Den förbinds med den cirkulära ”e-scenen” längre bort via en catwalk. På ”e-scenen” spelar bandet några nummer och bjuder upp fans på scenen för direktsändning via appen Meerkat varje kväll. Dessutom omges catwalken av en videoskärm på vardera sida som används till vissa nummer på ett innovativt sätt.

Tilläggas bör, liksom framgår av Saras berättelse från Vancouver, att upplevelsen kommer skilja sig åt beroende på var du befinner dig. På ståplats vid barrikaderna är man närmare bandet men det lär blir på bekostnad av spektaklet som videoskärmarna bjuder på. Det kommer nog inte bli lika effektfullt som en bit bort på golvet, eller från läktarnas långsida framförallt. Oavsett vilket, lär U2 göra allt för att synas av hela Globen.

Arenaskiss U2 i+e Tour Globen (Modifierad av u2.se, Orginal: AXS.se)

Arenaskiss U2 i+e Tour Globen (Modifierad av u2.se, Orginal: AXS.se)

Tillägg 2015-09-09: Om du har frågor kring dina platser, uppmanar vi våra besökare att kontakta Live Nation Sveriges kundtjänst för assistans.

Tillägg 2015-09-03:
Fråga: Hur blev det nu med konceptet att ha olika stämning kväll 1 och 2?
Detta blev aldrig av. Willie Williams, som hjälper U2 att ta fram föreställningen på deras turnéer berättade nyligen för amerikanska fansajten atu2.com att man ändrade sig i sista stund. När man insåg att de allra flesta bara skulle kunna se en kväll av de tänkta tvillingspelningarna fanns det element som var för bra att gå miste om, och man valde att satsa på en show där en del av föreställningen var mer statisk än den andra som kunde varieras. Vi bedömer det inte som troligt att detta koncept återvänder till Europaspelningarna heller, av samma anledning.

Fråga: Jag hörde ett rykte om gästspel av Lykke Li? Gäller det samtliga kvällar eller någon enskild spelning?
Visserligen har svenskan bidragit till nya The Troubles och är boende i Stockholm, men det kanske var u2.se:s aprilskämt tidigare i år? Förutom spelningarna i New York har det varit sparsmakat med professionella gästspel under turnén. Därtill har The Troubles endast framförts 4 gånger på 36 spelningar under Nordamerika-etappen. Den som lever får se!

Fråga: Kan vi vänta oss några skillnader mot Nordamerika-etappen?
Det är inte omöjligt, men det svårt att säga då turnén just nu har uppehåll. Edge har bland annat uttalat sig om att ytterligare spår från Songs of Innocence, som inte har spelats ännu, kan framföras i Europa. Uppdatering 2015-09-03: Utan att avslöja för mycket så har U2 repeterat en del nytillkomna spår och sekvenser i föreställningen inför Europa, vilket framgår av videoklipp från den officiella webbplatsen u2.com samt rapporter i Turin från våra kollegor på u2gigs.com och u2place.com.

Fråga: Var det allt?
Ja, för stunden. Nyheten kommer att uppdateras när vi vet mer!

Stort tack till Fredrik på Globe Arenas för ditt bidrag till denna nyhet!