Vifta Vitt fyller 10 år!

2 Sep
2015
Vifta Vitt 2015

N.B: for information in English, please go here.

Vi gjorde det 2005. Vi gjorde det igen 2009 och ja, vi kommer göra det även 2015!

Tio år har gått. ”Vifta Vitt” började med en enkel idé och har sedan växt till att bli ett återkommande mäktigt konserttifo och en efterfrågad tradition i svenska U2-sammanhang. Vi har hört er, och denna gång vill vi göra det på ett lite annorlunda sätt  - även om vi håller fast vid ursprunget.


”All the stolen voices, will someday be returned”

När U2 kliver upp på scenen till People Have The Power av Patti Smith, vill vi att Ericsson Globe Arena (f.d. Globen) välkomnar dem genom att demonstrera just detta.

En undersökning från Google Sverige år 2013 visade att 70% av svenskarna ägde en smartphone. Den siffran måste onekligen ha stigit till idag. Därför tänkte vi göra det så enkelt som möjligt för alla konsertbesökare att vara med på ”Vifta Vitt” denna gång.

Med anspelning på det nakna, oskuldsfulla ljuset från den glödlampa som en gång hängde i Bonos pojkrum, uppkom idén inom redaktionen att förlänga tanken på ljus som något hoppingivande till oss i publiken. Vi vill belysa fattigdomsfrågan ordentligt i Stockholm under U2-spelningarna i september. Belysa det faktum att varje enskild konsertbesökare kan göra skillnad om engagemanget och viljan finns där. ”Vifta Vitt” kommer därför under 2015 års upplaga att synliggöra hur vi var och en kan bidra till att vara ett ljus i mörkret och utrota fattigdomen nu.

”If there is a light, don’t let it go out”

När U2 inleder konserten (sannolikt med The Miracle (of Joey Ramone)) på onsdag den 16 september, uppmanar u2.se samtliga konsertbesökare att sprida vitt ljus med hjälp av sin mobiltelefon. Detta kan exempelvis ske genom att man aktiverar telefonens ficklampsfunktion eller maximerar ljusstyrkan på sin bildskärm, varpå enheten hålls upp i luften.

Vi förstår att detta dränerar batteritiden så vi ber bara att ni gör detta en kort stund, varpå ni är fria att njuta av konsertupplevelsen.

Nedan följer lite korta frågor och svar som kan vara till hjälp, samt material för att sprida budskapet.

Fråga: Är det frivilligt att ”Vifta Vitt”?
Ja, deltagande i aktionen är i allra högsta grad frivilligt.

Fråga: Vad är berättelsen bakom ”Vifta Vitt” och varför just denna färg?
En utförligare bakgrund med svar på detta finns att tillgå i en separat krönika. I korthet: Det har blivit en trevlig tradition samt att vit är en klassisk U2-färg, en universell symbol för fred och ett signum för fattigdomsbekämpande ONE Campaign som vi stödjer i och med denna aktion.

Fråga: Betyder det att ONE Campaign är involverad i aktionen?
Nej, ONE Campaign är inte direkt inblandade i ”Vifta Vitt”, även om vi hoppas att de uppskattar det kraftfulla, långlivade budskap och stöd som finns hos de svenska U2-fansen. ”Vifta Vitt” är en aktion av fans för fans och saknar i nuläget officiell uppbackning från ONE  Campaign eller dess representanter.

Fråga: Hur deltar man?
Du sprider vitt ljus med hjälp av din mobiltelefon (t.ex. via ficklampsfunktionen eller maximal ljusstyrka på din bildskärm). Enheten hålls upp i luften likt en cigarettändare i takt med musiken under  konsertens inledande skede, se nedan. Inga särskilda förberedelser kommer därmed krävas av er.

Fråga: Det verkar inte vara helt släckt i arenan när U2 går på. Blir detta ett problem?
Nej, vi ser inte detta som ett hinder för att använda ljus istället för vita föremål. Full belysning, i likhet med t.ex. hur det var när bandet klev på scenen under Elevation-turnén, lär det inte bli och vi hoppas att det ska bli tillräckligt effektfullt, särskilt då man släcker ned helt och hållet när bandet väl inleder konserten.

Fråga: När och hur länge ska man vifta, då?
Vi siktar alltså på den första spelningen, första låten – troligtvis The Miracle (of Joey Ramone) – den 16 september. Därefter ger U2 ytterligare tre spelningar i Stockholm men för dessa finns inga planer på att Vifta Vitt från redaktionens sida. Om någon annan har lust att upprepa/arrangera ett tifo för dessa, så är det inte oss emot.

Fråga: Får man ta med sig vita föremål även denna gång?
Redaktionen ser helst att man sluter upp bakom ljusidén, mot bakgrund av konceptet och tanken som beskrivits ovan. Därtill blir det ju mindre besvär för er som konsertbesökare om man bara behöver komma ihåg att ta med din mobiltelefon, som du förmodligen bär med dig i alla fall? Vill ni trots allt ta med er någonting, ber vi er vänligen att ta reda på vilka föremål som är tillåtna att bära med sig in på Ericsson Globe Arena. Tifot med mobiltelefoner gäller dock som sagt huvudsakligen den 16 september.

Fråga: Har ni en vit klädkod i samband med tifot?
Nej, u2.se har aldrig ställt, och kommer inte heller under 2015 års tifo, ställa några krav på att konsertbesökare bör klä sig i vit utstyrsel för denna manifestation. Se detta förtydligande från 2005 för mer information.

Material för spridning:

Väl mött den 16-21 september!
Redaktionen på u2.se