Krönika: Varför Vifta Vitt?

2 Sep
2015
Vifta Vitt profilbild

Vifta Vitt profilbild (Illustration: u2.se)

Det har gått tio år sedan ”Vifta Vitt” startade i Göteborg på Ullevi 2005. Vi ville uppmärksamma arbetet mot extrem fattigdom i och med den aktuella kampanjen Make Poverty History (”Utrota Fattigdomen Nu”, som den hette här hemma) vilken bandet ställde sig bakom vid den tiden.

Vad är poängen med ”Vifta Vitt”, och varför har det fortsatt? För att förstå detta kan det vara läge att först ge lite bakgrund innan vi blickar framåt mot Sverigespelningarna som väntar oss.

Den troligtvis mest välkända insamlingsgalan för att bekämpa hungersnöd och extrem fattigdom var nog den legendariska Live Aid-sviten med samordnade konserter i mitten av åttiotalet. U2 fick sitt internationella genombrott och Bono dök ner mot publikhavet i en ”leap of faith” under Bad.

Efter galan begav sig U2-sångaren till svältkatastrofens Etiopien och arbetade där en tid på ett barnhem tillsammans med sin fru Ali. Upplevelsen blev så stark att Bono återvände hem, förändrad för alltid och det hade varit ett bryskt uppvaknande.

”Live Aid hade fått ihop en kvarts miljard dollar – vilket kändes som en enormt stor summa pengar – och vi hoppade upp och ner som om vi hade knäckt nöten. Först flera år senare förstod vi att det blott motsvarade vad Afrika spenderade varannan vecka för att betala igen sina skulder till världens rikaste länder”.  - Bono om Live Aid

(översatt från Rolling Stone Magazine #986, 2005)

Under det sena 90-talet samordnades Jubilee 2000, en aktion som uppmanade G8-länderna att skrota skulderna för 35 av världens fattigaste länder. Inledningsvis hade världspolitikerna som mål att genomföra en skuldavskrivning på 20 miljarder  dollar. Efter intensivt kampanjande anslöt sig Bono till en mänsklig kedja i tyska Köln, där toppmötet för G8-ledarna skulle hållas.  Manifestationen lyckades påverka politikerna och den utlovade skuldavskrivningen överträffades. Till slut hade man uppnått en skuldavskrivning på svindlande 100 miljarder dollar!

Några år senare tog man ny sats 2005. Make Poverty History nådde sitt klimax med tjugoårsjubilerande Live Aid, denna gång under namnet Live 8. Detta då man återigen tog sikte på G8-ledarna, och U2 fick som megastjärnor denna gång inleda konserterna via London mitt under den pågående Vertigo-turnén. När kampanjen avslutades hade man bl.a. lyckats få till stånd fullständiga skuldavskrivningar för 18 länder, ytterligare 50 miljarder dollar öronmärkta till bistånd och utveckling samt 200 000 människor som marscherade till stöd för Make Poverty History i skotska Edinburgh – Storbritanniens största protestmarch i kampen mot fattigdom någonsin.

Vid det här laget hade Bono också sedan ett år tillbaka varit aktiv som medgrundare till fattigdomsbekämpande ONE Campaign. Rörelsen har sedan dess växt till att idag omfatta nästan 7 miljoner människor. Värt att nämna är att man inte sysslar med pengainsamling från vare sig politiker eller allmänheten. Man arbetar snarare utifrån att förändra situationen på gräsrotsnivå: ”Vi ber inte om dina pengar, vi ber om din röst”. Detta åstadkommer man genom att uppmana medlemmar att (fredligt) manifestera, kontakta sina lokala politiker eller skriva på namninsamlingar för att bilda opinion. Deras frågor berör inte bara ökat bistånd utan t.ex. även bättre åtkomst till vaccineringsprogram, insyn för att förhindra korruption, samt kampen mot HIV/AIDS, tuberkulos och malaria via systerorganisationen (RED).

Förutom Make Poverty History, var ONE ett annat initiativ som u2.se och de svenska fansen ville stå bakom med Vifta Vitt 2005.

Inför spelningarna på iNNOCENCE+eXPERIENCE-turnén 2015, vill vi därför gå tillbaka till rötterna: Vitt, ONE Campaign och fattigdomsbekämpning. Visste du att Sverige är världsmästare på bistånd och utveckling?

OECD ländernas bistånd som procent av bruttonationalinkomst, 2014 (källa ONE Campaign "The DATA REPORT 2015)

OECD ländernas bistånd som procent av bruttonationalinkomst, 2014, Klicka för större version (källa: ONE Campaign "The DATA REPORT 2015")

ONE Campaign släppte under våren sin årliga rapport för att följa upp utvecklingen sedan G8-mötet i Gleneagles 2005. Den visar att vi i Sverige är världsledande då vi toppar den s.k. ”0.7 % Club” före t.ex. Norge och Danmark. Siffran syftar på att ett land bidrar med minst 0,7% av bruttonationalinkomsten till bistånd- och utveckling. Vi har i Sverige lagt ribban högt med våra 1.09% och tillhör även de länder där den proportionerliga ökningen av anslag till dessa områden fortsätter uppåt (+10.5% för 2014).

Förenta Nationerna uppfyllde sitt millenniemål om att halvera världsfattigdomen i förtid. Nu har man tagit fram nya målsättningar i och med de hållbara utvecklingsmålen (Sustainable Development Goals, SDGs) som ska vara i hamn inom en femtonårsperiod till år 2030.

Bono berättade själv nyligen att det är ett realistiskt mål att utrota den extrema fattigdomen, dvs de som lever på mindre än $1,25 per dag, och uppnå ”The Zero Zone” till 2028 om vi fortsätter i samma takt. Då gäller det förstås att inte bromsa nu. Därför tycker u2.se att det är extra viktigt att sätta de här frågorna på agendan just i år.

Vi i redaktionen för u2.se uppmanar alla konsertbesökare att ställa sig bakom Vifta Vitt 2015 och bokstavligen vara en ljusglimt i mörkret. Vi hoppas genom denna manifestation i Globen kunna belysa att ”alla stulna röster en dag kommer att återlämnas” och att vi ser detta ske förr snarare än senare. Vi vill ta vårt ansvar och uppmärksammar den glädjande nyhet som media alltför ofta struntar i att rapportera: att höja sin röst fungerar om vi gör det tillsammans, och vi kan utrota fattigdomen nu – särskilt vi svenskar!

Faktum är att budskapet för Vifta Vitt, via Bono, nådde ända fram till ONE Campaigns Europachef. Detta fick jag höra när jag träffade honom och kampanjchefen för Sverige i oktober förra året under ett besök i Stockholm. Wow! ”Your voices will be heard” med andra ord.

Sammanfattningsvis: Vi firar ett decennium av framgångar som världssamfund i kampen mot extrem fattigdom. Vi firar en svensk guldmedalj i fattigdomsbekämpning där vi är mästare på att hjälpa de mest utsatta på vår planet. Framförallt firar vi 10 år  med ”Vifta Vitt” för att välkomna U2 till Sverige.

Simon, simon@u2.se
Stockholm, 2015-09-02.