Redaktionens önskelåtar inför turnén – Del 4

14 Maj
2015
Rattle & Hum, 1988

Rattle & Hum, 1988

Det är en kylslagen och mulen majdag och jag har just infunnit mig på Arlanda. Vattenpussarna samsas om utrymmet på marken, och i mina hörlurar hör jag en röst. Den sjunger om en fantastisk kvinna vid namn Billie Holiday, fast utan att nämna hennes namn. Angel Of Harlem är förklarande nog.

Varför vill jag att Angel Of Harlem ska spelas på den stundande turnén? Först och främst för att den gör mig genuint glad. Det är i grunden en mycket enkel låt, men enligt U2:s tidiga, sedermera totalt övergivna devis ”less is more”, är det ofta det enkla som gör susen.

Angel Of Harlem skulle kunna spelas när som helst under en U2-konsert. Det kanske skulle vara ett otippat drag att öppna med låten, men varför inte? Det skulle enligt mig fungera riktigt bra. Inte minst om U2 vill överraska fansen och samtidigt börja konserten med en låt som är riktigt medryckande.

Som extranummer skulle den också göra sig bra. Varhelst den spelas under en konsert tycker jag att den skulle kännas naturlig, och det är när jag tänker efter faktiskt inte många av U2:s låtar som jag kan säga detsamma om.

Jag har redan nämnt att jag tycker att låten är medryckande. Den är även allsångsvänlig. Jag vet att det finns många som inte håller med, men för mig är en sjungande och dansande publik en bra publik, och mitt intryck av en konsert baseras till stor del på hur jag uppfattar publiken. Därför är jag alltså i största allmänhet nästan barnsligt förtjust i att höra en hel publik sjunga med, oavsett låt och artist. Angel Of Harlem kan få taket på en arena att lyfta. Det är för mig skäl nog att betrakta den som en önskelåt.

Nu är det faktiskt inte helt sant att jag befinner mig på Arlanda denna torsdagkväll. Igår kväll gjorde jag däremot det, eller mer specifikt befann jag mig på ett hotellrum på Arlanda i väntan på en mycket tidig flight till Medelhavet idag. Självklart passade jag på att lyssna på Angel Of Harlem samtidigt som jag drömde om att än en gång få höra denna fantastiska pärla spelas live.

Malin malin@u2.se
2015-04-14