Redaktionens önskelåtar inför turnén – Del 2

12 Maj
2015

The Unforgettable Fire, 1984

The Unforgettable Fire, 1984

Många av mina U2-minnen är på något sätt kopplade till min mamma. Just den låten jag önskar att U2 spelar är den som min mamma introducerade för mig. I ett högskåp i vardagsrummet har mamma sina gamla LP- skivor.

Där finns Iggy Pop, Siouxsie and the Banshees, Ultravox, Depeche Mode och självklart U2. Då och då tar hon fram dessa gamla skivor och spelar igenom dem. Det var under ett av dessa tillfällen hon kallade in mig för att lyssna på en låt, som jag då aldrig hade hört. ”Matilda!  Lyssna på det här.” ”Det här är riktigt bra”.

Låten var The Unforgettable Fire.

Bortsett från min emotionella anknytning till låten är den enligt mig som gjord för att spelas live i en arena. Den är stilla för att emellanåt explodera. Med de lugna och nästan kusliga partierna är den väldigt intim, vilket stämmer överens med U2:s vision för turnén. Jag vet att U2 med sin fantastiska scenshow kommer lyfta låten till nya höjder.

Det är en makalös låt. Till den kan jag fantisera fram landskap och liksom många andra av U2:s låtar berättar den många historier av olika natur för mig.

Under deras förra turné spelade de The Unforgettable Fire, fast på för mig fel konsert. Låten och jag gick runt varandra så att säga. När jag hörde att de hade spelat den blev jag så glad och hoppades att de skulle spela den igen nästa dag, men det gjorde de inte. Det var då jag insåg hur perfekt den skulle vara live. Jag kan ju inte klaga för konserten var underbar ändå, men jag skulle gärna vilja ha en revansch för den där låten, en ny chans att få höra den i dess fulla prakt.

Matilda matilda@u2.se

Göteborg, 2015-05-12