Följ med på bokprojekt!

15 Jan
2015
U2 I Will Follow Project (Logo by Claire Talgorn)

U2 I Will Follow Project (logotyp: Claire Talgorn)

Strax innan jul- och nyårshelgen kom det ett brev till redaktionen från en U2-entusiast i Frankrike som undrade om det fanns möjlighet att sprida information om ett U2-projekt bland de svenska fansen på u2.se-forumet.

Vi blev förstås glada över förfrågan och erbjöd att ge projektet, som går under namnet ”U2 I Will Follow”, en plats på startsidan där informationen kunde bli mer synlig. I utbyte ville vi göra en intervju med Claire som ligger bakom det hela. Läs hela intervjun efter hoppet och se nu till att skicka era svenska bidrag till ”U2 I Will Follow”!

u2.se: Vem är du och vilken relation har du till U2?

Claire Talgorn: Mitt namn är Claire Talgorn och jag är en fransk tidningsjournalist. Jag har arbetat för en lokaltidning sedan 2000. Det var tack vare Pride (In The Name of Love) som jag upptäckte U2 som tolvåring. Det var fantastiskt eftersom det var 25 år sedan och jag minns allting väldigt exakt: var jag befann mig, mina tankar och vad jag gjorde (jag spelade in låten på kassettband). Sedan dess har U2 alltid varit närvarande.

Det tog 16 år innan jag fick se dem live, i Paris, juli 2005 och sen dröjde det bara en månad tills nästa spelning, i San Sebastian samma år. Förra gången, på 360°-turnén såg jag dem tre gånger på Croke Park i Dublin. De där dagarna i juli 2009 var mitt livs bästa så här långt, jag var överväldigad mot slutet. Jag måste påpeka att Irland är som mitt andra hemland. Det har inte bara med U2 att göra utan jag reser dit två-tre gånger om året.

u2.se: Vad är syftet med ”U2 I Will Follow”-projektet?

CT: Projektet ämnar samla in berättelser från U2-entusiaster över hela världen, om deras känslointryck, U2:s musik, upplevelser de haft tack vare bandet. Slutprodukten hoppas jag kunna sammanställa till en bok genom gräsrotsfinansiering (”crowdfunding”).

u2.se: Vad gav dig idén till ”U2 I Will Follow”-projektet?

CT: Ärligt talat så var min första tanke att göra en videofilm med etablerade entusiaster från olika länder. Jag filmade olika fans i Dublin 2009 och gjorde ett litet videoklipp av det som jag kanske trodde kunde bli en dokumentär! Det var dessvärre svårt att uppfylla det målet eftersom jag saknar erfarenhet kring filmskapande.  Därför undrade jag vad jag kunde göra istället för att besvara frågorna som jag ställde mig själv. Jag fick idén om att skriva en bok tack vare erfarenheter som människor skickade till mig. Faktum är ju att det är mitt jobb; leta efter information och sammanställa den till någonting. För att likrikta projektet uppmanar jag de som vill bidra att svara på tio frågor. Därefter får de fritt dela med sig av sin U2-berättelse.

u2.se: Hur har responsen varit så här långt?

CT: Tja, jag är överraskad därför att folk verkar vara jätteintresserade av att samarbeta och bidra till projektet. Jag har skrivit meddelanden på forum i Frankrike, Brasilien, Spanien…och deras berättelser skickades in ganska snabbt. Så i början av året skapade jag en Facebook-sida för att nå ut till ännu fler människor ute i världen.

För tillfället har jag fått in 35 berättelser från Frankrike, Spanien, Schweiz, Belgien, Brasilien, Indien, Indonesien, Australien, USA, Peru och England. Varje berättelse är fantastisk och det är rörande att ta del av. Jag hoppas att fler fans i andra länder, som Sverige, vill bidra med sina minnen. Jag kommer samla in historier till slutet av januari eller början av februari.

U2.se: Kommer du att se några konserter i år?

CT: Ja, självklart! Jag kommer vara i Paris och se de två inledande spelningarna i Bercy. Det är min favoritarena att se konserter på i Frankrike. Jag kommer också att vara i Amsterdam och jag väntar otåligt på mer information kring Dublin-spelningarna.

U2.se: Hur kan våra svenska fans komma i kontakt med dig gällande U2 I Will Follow-projektet?

CT: Om de vill dela med sig av sina erfarenheter och minnen kan de svara på de tio frågorna nedan, det tar uppskattningsvis tjugo minuter. När frågorna är besvarade kan man skicka dem till mig, med (smek-)namn samt vilket land och stad man kommer ifrån, via e-post: u2iwillfollowproject@gmail.com.

1) How long have you been listening to U2 music? (remember the first time you heard it, what you felt)
2) How do you feel when you listen to their music?
3) What is the song that speaks to you the most and why?
4) To what do you attribute the longevity of the band? How has the group changed (for those who have been following it for a long time)?
5) What is the most extraordinary, unusual, funny, weird thing have you done or experienced because of your passion for U2?
6) How would you describe your relationship with this band? Have you ever met them?
7) Have you seen U2 live? If so, tell us your best live moment (where, when, feeling …)
8) How many times have you attended a U2 show? (where, when, why?)
9) What do you like most about them? And what don’t you like?
10) What is the word that best sums up the band?

Det är med spänning som vi följer utvecklingen av det ambitiösa projektet under året och vi hoppas att våra besökare vill hjälpa till. Då återstår det bara för oss i redaktionen att önska lycka till! Glöm inte att titta in på Claire’s Facebook-sida om ni vill hänga på senaste nytt om U2 I Will Follow.