Röd redbarhet på Times Square

2 Dec
2014
U2 Minus 1 med Bruce Springsteen, på Världsaidsdagen 2014

U2 Minus 1 med Bruce Springsteen, på Världsaidsdagen 2014 (Foto: YouTube)

Igår, den 1 december, inföll den årliga Världsaidsdagen. Detta uppmärksammades på många sätt och i New York City anordnades en överraskningskonsert.

Bakom evenemanget stod Bank of America tillsammans med välgörenhets-
organisationen (RED) som Bono har upprättat. Det var även till förmån för (RED) som U2 släppte en förkortad version av Invisible i vintras under Super Bowl Sunday – även det ett samarbete som sponsrades av Bank of America.

Efter den hemska cykelolyckan nyligen har Bono fått stränga order om rehabilitering innan han överväger att ställa sig på en scen igen. Därför var det enligt uppgift osäkert huruvida överraskningen skulle bli av då sångaren har fått åka hem till Dublin för att återhämta sig i lugn och ro. Igår kväll svensk tid spreds dock budskapet om att (RED) bjöd upp till en konsert på Times Square, mitt i New York City.

Den förre amerikanske presidenten och U2-vännen Bill Clinton inledningstalade med ett budskap från Bono om att AIDS är på väg att bli historia: ”I år, för första gången någonsin, var det fler människor som fick tillgång till mediciner som räddar deras liv jämfört mot de som fått diagnosen AIDS. Vi kommer gå segrande ur den här striden!” förkunnande Clinton entusiastiskt.

Därefter var det dags att inleda själva konserten. I frontmannens ställe fick man till en början se Chris Martin från brittiska Coldplay. Han bar en t-tröja med texten ”SUBSTITU2″ (En ordlek på substitute,”vikarie”) och Coldplay-sångaren var påtagligt exalterad att få stå på scen med sina främsta idoler: ”Drömmar kan bli verklighet för både unga och gamla”. Hans sånginsats var en aning skakig men halvvägs genom öppningslåten Beautiful Day började han bli tillräckligt varm i kläderna och With or Without You satt som en smäck innan Martin fick tacka för sig.

I frånvaron av sin vän tog The Edge på sig rollen att interagera med publiken. Efter de inledande låtarna med bandet välkomnade han country-sångerskan Carrie Underwood upp på scen, och tillsammans framförde de hennes Change med Edge på gitarr medan övriga U2 fick vila.

Därefter fick hon spela på egen hand innan nästa gäst, hip-hop artisten Kanye West, fick riva av ett par av sina alster introducerad av Adam och Larry. Konserten, Onestep4RED, avslutades sedan som den började med U2 som hade bjudit in Bruce ”The Boss” Springsteen för att sjunga på Where The Streets Have No Name och I Still Haven’t Found What I’m Looking For.

Bossen gjorde den första låten till sin egen och bytte ut den sedvanliga euforiska glädjen som Bono förmedlar mot rå kraftfull energi, på sitt högst karaktäristiska vis. Däremot var han orginalet troget under den avslutande gospel-låten som han dedikerade till den ordinarie sångaren: ”Jag vill hälsa till Bono i Irland, krya på dig min vän!”

Springsteen sjöng låten som han gjort två gånger tidigare i samband med Rock And Roll Hall of Fame-spelningarna som U2 varit närvarande på. Vem glömmer gästspelet 2005 när U2 valdes in dit samt under dess 25-årsjubileum 2009. Onestep4RED-konserten finns att beskåda i sin helhet nedan.
Källor: U2.com samt YouTube.