Paus i PR-fabriken

17 Nov
2014
U2 2014 (foto: Paolo Pellegrin via u2.com)

U2, 2014 (foto: Paolo Pellegrin via u2.com)

Tanken var att U2 vid det här laget hade nått halvvägs på PR-turnén för nya Songs of Innocence och skulle fortsätta i Nordamerika ikväll.

Istället vaknade vi svenskar upp till nyheten att Bono har skadat sig under en cykeltur i New York vilket fått kvartetten att skjuta på sin medverkan hos pratshowvärden Jimmy Fallon. Redaktionen vill passa på att önska Bono god bättring inför stundande återhämtning och ser fram emot nya friska tag när kvartetten är redo att fortsätta.

Under tiden tänkte vi passa på att sammanfatta vad vi har bjudits på här i Europa för er som inte har hängt med i våra rapporteringar på Facebook och Twitter.

Inledningsvis var det Bono och The Edge som representerade bandet utåt i Italien och Frankrike. Utöver en akustisk The Miracle (of Joey Ramone) så fick vi höra Every Breaking Wave med Edge på piano i samma arrangemang som hörs på albumets deluxeutgåva. Detta var första gången den spelades live efter att 360°-turnén avslutades.

Därefter åkte bandet vidare till Jo Whiley och brittiska BBC där alla fyra intervjuades och fick önska musik som spelades. Dessutom blev det premiär för Cedarwood Road och Song For Someone innan man rundade av med en nytolkning av Stuck In A Moment  You Can’t Get Our Of. Av bara farten sammanställde redaktionen en Spotify-lista efter bästa förmåga med musiken som spelades under pratstunden.

U2 stannade kvar i England och BBC när man besökte Graham Nortons pratshow samt kollegan Jools Holland dagarna därpå. Utöver musiken, där man framförde förstasingeln elektriskt, berättade Bono hos Norton varför han ständigt bär solglasögon, vilket visade det sig vara ett hälsorelaterat skäl. För cirka 20 år sen drabbades Bono av glaukom (även känt som grön starr) vilket medför att han, trots perfekt syn i övrigt, bl.a. ser ringar runt kraftigt ljus men Bono försäkrade att hans tillstånd är under kontroll.

Hos Jools Holland debuterade man elektriska framföranden av Volcano och California (There Is No End To Love). Every Breaking Wave spelades också, samt på resterande delar av turnén som besökte Tyskland och Irland på samma dag innan man kom till skotska Glasgow för MTV:s årliga European Music Awards. Sist bandet medverkade på MTV-galan 2009, uppmärksammade man att det var 20 år sedan Berlinmurens fall och i år, på den faktiska 25-årsdagen, var U2 alltså med igen.

Medan bandet åter spelade Every Breaking Wave, nu inför en stor publik i Skottland, så utannonserades det att låten officiellt blir den andra singeln från Songs of Innocence via U2:s skivbolag Universal i Italien. Strax därpå var det dags att återvända till Tyskland för att ta emot varsin Bambi-statyett. På vägen dit upplevde Bono en flygincident när en dörr till privatplanets lastutrymme plötsligt lossnade och baggage föll av farkosten.  På röda mattan förklarade sångaren att det visserligen var läskigt men att alla passagerarna efter omständigheterna mådde bra.

Detta för oss till dagens datum och vi ser som sagt fram emot att följa bandet på andra sidan Atlanten när de kommer igång igen. Enligt ryktena förberedde man sig för att utannonsera nästa världsturné den här veckan. Våra kollegor på u2gigs.com har sammanställt alla uppgifter som cirkulerar.

I korthet verkar man sikta in sig på inomhuskonserter till en början och i Nordamerika vill man boka in sig flera kvällar i följd på ett antal platser för att möta efterfrågan istället för att resa runt som man gjort tidigare. Det har nämnts att man vill göra två föreställningar, en elektrisk och en mer avskalad, kanske i stil med hur vi har sett bandet den senaste tiden?

Huruvida man fullföljer planerna på att officiellt presentera turnéplan och koncept denna månad återstår att se men lita på att vi håller er uppdaterade. Tills dess vill vi återigen uppmana alla U2-fans att hålla hårt i plånboken och inte betala för biljetter innan alla planer är bekräftade och finns tillgängliga hos legitima återförsäljare!

Källor: u2.com, YouTube (BBC), MTV.se, Universal Italia, atu2.com samt U2gigs.com,