The Unforgettable Fire som jubileumsutgåva

19 Sep
2009

U2 utanför Moydrum Castle
I arbetet med att klä äldre album i nya och modernare dräkter har turen nu kommit till The Unforgettable Fire när albumets 25-årsjubileum ska uppmärksammas nästa månad. The Joshua Tree fick 2007 samma behandling, dvs remastrat ljud i en snyggt förpackad jubileumsbox som innehåller diverse kända och tidigare outgivna godbitar från tiden då albumet spelades in i mitten av 1980-talet. Den officiella webbplatsen u2.com har nu bekräftat ett utgivningsdatum och innehåll för de olika formaten av den nya utgåvan.

Det är troligtvis ingen tillfällighet att U2 återintroducerat albumets titelspår i sina liveframträdanden, som har fått sällskap av Bad och de båda spåren tillägnade den legendariske medborgarrättskämpen Martin Luther King Jr.Pride (In The Name Of Love) samt MLK – under den pågående 360°-turnén. Man har även i smyg låtit fans få reda på att en jubileumsutgåva varit på gång då det på plastkassarna för turnésouvenirerna funnits reklam för albumet. Av allt att döma har det hela nog varit en försiktigt utstuderad marknadsföringskampanj från bandets sida. I u2.se’s biografi kan man läsa mer om hur U2 under denna tid etablerade kontakt med producenterna Brian Eno och Daniel Lanois, ett möte som skulle leda till ett makalöst fruktsamt samarbete under de kommande åren fram tills idag.

Enligt officiella uppgifter som publicerats i dagarna kommer den nya utgåvan att finnas tillgänglig den 26 oktober i följande format:

Format 1: Standard CD

 • Enbart den remastrade skivan.

Format 2: 12-tums vinyl

 • 12″ vinyl
 • 16-sidors texthäfte som inkluderar kommentarer från producenterna Brian Eno och Danny Lanois samt Bert Van de Kamp.

Format 3: Deluxeutgåva

 • 2 skivor – det remastrade albumet och en bonusskiva med B-sidor och tidigare outgivna spår, däribland Disappearing Act och Yoshino Blossom.
 • 36-sidors texthäfte med kommentarer från ovan nämnda personer samt The Edge, som liksom tidigare har övervakat restaureringsprocessen från de ursprungliga inspelningarna.

Format 4: Begränsad jubileumsbox

 • 2 skivor (Remaster + Bonus CD)
 • Konsert-DVD med livespelningar (bl.a. framträden under Amnesty Internationals Conspiracy of Hope Tour från 1986), dokumentärer och musikvideos.
 • En 56-sidig bok med kommentarer från The Edge, Brian Eno, Danny Lanois, Bert Van de Kamp och musikjournalisten Niall Stokes
 • 5 fotografier

Samtidigt hävdar inofficiella uppgifter från belgiska U2BAT att innehållet
på bonusmaterialet kommer att vara:

Bonus CD:

 1. 11 O’Clock Tick Tock (outgiven version)
 2. Bass Trap
 3. Boomerang I
 4. Boomerang II
 5. Love Comes Tumbling
 6. 60 Seconds In Kingdom Come
 7. The Three Sunrises
 8. Sunday Bloody Sunday (Live från Live Aid)
 9. Bad (Live från Live Aid)
 10. Walk On the Wild Side
 11. Ruby Tuesday
 12. Satellite of Love
 13. Disappearing Act (outgivet spår)
 14. Yoshino Blossom (outgivet spår)

Konsert DVD:

 1. 1984-11-21 Dortmund, Tyskland, Westfalenhalle

Bonus DVD:

 1. Bonus DVD
 2. Barry Devlins Slane dokumentär
 3. U2 på Conspiracy of Hope
 4. U2 på Live Aid
 5. Unforgettable Fire dokumentär av Barry Devlin

Ännu finns inga uppgifter tillgå om ett svenskt utgivningsdatum eller priser för de olika formaten, u2.se ber om att få återkomma så snart detta är känt!

Källor: u2.com samt U2BAT.be