Osynligt synliga

12 Jan
2014
Super Bowl 2002

U2 på Super Bowl, 2002

Efter en ovanligt tystlåten kampanj med mycket hemlighetsmakeri börjar det så sakteliga stå klart vad U2 har i åtanke för 2014.

Våra kollegor på amerikanska fansajten @U2 har nyligen rapporterat om att startskottet för den irländska kvartettens nästa album med all sannolikhet kommer ske i samband med den nationella finalen i amerikansk fotboll, den s.k. Super Bowl. De nämner även att man i dagarna har spelat in en video där en ny låt framförts ett flertal gånger inför en inbjuden livepublik.

Vem minns inte det hyllade och känslosamma framförande som bandet gjorde under pausunderhållningen 2002? Därtill spelade U2 ju även på återinvigningen av Lousianas Superdome 2006 efter orkanen Katrinas framfart tillsammans med punk kollegorna Green Day. Den gången framfördes covern The Saints Are Coming för att välkomna hemmalaget New Orleans Saints.

Vidare berättar våra kollegor på andra sidan Atlanten att en PR-partner kan vara inblandad men spekulerar inte nämnvärt kring detta. Efter lite efterforskningar är det sannolikt kopplat till en ny musiktjänst, ”Beats Music”. Bakom det nya initiativet står musikbolagschefen och U2-bekantingen Jimmy Iovine samt musikern Dr. Dre. Den senare har numera gjort sig ett namn som populär tillverkare av hörlurar, som just går under varumärket ”Beats by Dre”.

Källan som ger upphov till denna spekulation är t.ex. New York Post, som skriver att ”kärnan i Beats marknadsföringskampanj är en mängd Super Bowl reklamavsnitt med nya artister”.  ”Beats by Dre” har i sin tur en koppling till (RED), en av de välgörenhetsorganisationer som Bono har varit med och grundat, då dessa har Beats-produkter till försäljning för sina ändamål.

Till sist så har den officiella webbplatsen U2.com idag bekräftat att U2 arbetar på en ny låt, Invisible, som ska släppas för att gagna det arbete som (RED) utför i kampen mot AIDS. U2.com skriver även att det är denna låt man framförde under videoinspelningen i Kalifornien som våra kollegor berättade om under fredagen. Den fyrtioåttonde Super Bowl går av stapeln måndag den 3 februari, 00:25 svensk tid.

Redan inatt har dock våra grabbar återigen en chans på en Golden Globe-statyett för senaste singeln, Ordinary Love. Den spelades som bekant in för långfilmen om Sydafrikas nyligen bortgånge ex-president Nelson MandelaDärmed kan det bli bandets andra pris på galan efter The Hands That Built America från Gangs of New York som belönades år 2003.

Så Sverige. Obekräftade rykten om nästa turné på sociala media gör gällande att bandet kan komma att besöka Stockholm för första gången sedan Elevation-turnén 2001. Enligt de uppgifter som cirkulerar är Tele2 Arena  i Globen-området aktuell för nästa turnéstopp i Sverige. Därtill skulle antagligen Friends Arena i Solna ligga nära till hands, inte minst då U2 stått modell för de första konceptbilderna samt tack vare den något större kapaciteten i arenan.

Det ser onekligen ut som att nästa kapitel i berättelsen om U2 är på väg att inledas. Snart vet vi!

Källor: @U2, New York Post samt U2.com