U2013?

17 Mar
2013
The Edge fotograferad av Julian Lennon

The Edge, Nice 2010 (Foto: Julian Lennon)

Blir 2013 året då U2 följer upp 2009 års album No Line On The Horizon? Det ser inte sämre ut, i alla fall inte om vi ska tro medlemmarna i bandet själva.

Men för att få lite perspektiv på det hela måste man tänka på att redan före det att No Line On The Horizon släpptes pratade bandet om att släppa ett album till 2009 med låtar som inte kom med på NLOTH, ett album som hade arbetsnamnet Songs Of Ascent. Det beskrevs av Bono till Rolling Stone Magazines reporter som en mera meditativ och lugnare skiva jämfört med dess följeslagare.

Som vi alla känner till, kom det inget andra album 2009. U2 begav sig i stället ut på turné, U2360°, mellan juni 2009 och juli 2011, där de under turnéns andra hälft spelade en del outgivna låtar, om än kanske inte helt färdigskrivna. Bland dessa fanns låten Mercy som cirkulerat på webben ända sen tiden kring släppet av How To Dismantle An Atomic Bomb (2004) men också helt nya låtar som Every Breaking Wave och North Star. En studioinspelning av den sistnämnda dök även upp, om än i väldigt kort tappning, i soundtracket till filmen Transformers 3.

Förutom att turnera har de fyra männen också hunnit med att vara i studion ett flertal gånger och med ett flertal producenter. Vilket av dessa olika projekt som kommer nå oss fans först är fortfarande inte helt klart.

Dels har vi en riktigt gammal studiosession som bandet hade med producenten Rick Rubin i London 2006 som då bara resulterade i singeln Window in the Skies samt Green Day-samarbetet och Skids-covern The Saints Are Coming. Resterna av de sessionerna har lagts på hyllan och kanske är det långsökt att tro att de skulle plocka upp dem igen, nu 7 år senare.

Sedan har vi den tidigare nämnda Songs of Ascent som sägs vara framförallt överblivna låtar från de sessioner som sedan blev NLOTH och som producerades av Brian Eno och Daniel Lanois. Bland annat sägs Every Breaking Wave vara en av låtarna på det albumet.

Amerikanen Brian Burton, eller Danger Mouse som vi är mera vana att kalla honom, har också varit i studion med U2 till och från sedan 2010 och Bono sa i en intervju 2010 att det var detta album som bandet satsade på att få ut först. Han har i senare intervjuer också kommenterat det här materialet och beskrivit det som väldigt annorlunda mot det bandet tidigare gjort. Även bandets nära vän Gavin Friday beskrev så sent som förra året de här låtarna som väldigt olika U2:s vanliga sound så kanske är det fortfarande de här sessionerna vi först kommer att få se resultatet av.

Sist har vi det album som bland fans kommit att kallas för “klubb-albumet”. Det kommer från sessioner bandet haft ihop med Black Eyed Peas-medlemmen Will.I.Am, som också var med och producerade några spår på NLOTH, den franska dj:n David Guetta samt Sveriges egen hitmakare RedOne som framförallt är känd för sitt arbete ihop med Lady Gaga. Vi på U2.se har under en längre tid bearbetat Universal för att få till en intervju med RedOne, tyvärr utan framgång. Kanske beror det på att det faktiskt inte händer så mycket med det här projektet.

Ska man se till skillnaden mot hur saker och ting såg ut före släppet av NLOTH känns det som att bandet flyger mycket mer under radarn för tillfället. Det är först på sistone som bandmedlemmarna har börjat antyda ett skivsläpp i år och de har inte heller direkt överöst oss med ledtrådar om vad vi kan förvänta oss. Och Bono, som redan i tidiga stadier av bandets projekt brukar dra igång hajpen med sina stora ord om vad som komma skall, har varit förhållandevis tyst det senaste året. Han har heller inte bjudit sina sommarhusgrannar i Eze på högt spelade demoversioner av kommande låtar som han gjorde långt före NLOTH släpptes.

Detta till trots har det som sagt nyligen kommit lite kommentarer från bandet angående kommande släpp. Det var U2:s manager Paul McGuinness som i december 2012 bröt tystnaden och förklarade för tidningen Irish Independent att bandet haft fullt upp under 2012 och att man därför kunde förvänta sig ett nytt album under 2013. Detta styrkte det påstående som den brittiska musiktidningen Music Week twittrade ut ett halvår tidigare där de påstod att U2:s skivbolag Mercury Records sagt att U2 var ett av de band på deras bolag som skulle släppa nytt 2013.

Några veckor senare berättade Larry i en intervju med bandets gamla följeslagare, den  irländska radioprofilen Dave Fanning, att planen är att släppa ett album i september och att det är projektet som Danger Mouse producerat som står först på tur. Samtidigt säger han också att bandet skulle vilja släppa ett till album en kort tid efter det och jämför det hela med hur Zooropa släpptes mindre än ett år efter Achtung Baby.

Efter det har både Edge och Adam kommenterat ett kommande släpp där Edge talar om ett släpp i slutet på sommaren medan Adam sträcker sig lite längre och nämner slutet på året som tidpunkt för ett nytt album.

Hur som helst är saker satta i rullning och bara det att de här kommentarerna kommer från alla i bandet utom Bono, som oftast brukar vara den minst trovärdiga när det gäller sådana här uttalanden, pekar mot att vi U2-fans kommer att få något att se fram emot i år. Än är naturligtvis ingenting säkert, men vi på U2.se ska se till att hålla ögon och öron öppna och rapportera vidare om det som kommer att bli U2:s trettonde studioalbum.

Källor:

@U2

Music Week

Hot Press

The Age

Independent.ie