Varm extas på Ullevi

3 Aug
2009

Adam på Ullevi // Foto: Mårten Johannesson

Det är en omöjlig uppgift att utan distans sammanfatta två konserter som bombarderat sinnena med intryck. Klon i sig är mäktig nog att smälta, och om du också lägger ett samspelt U2 och en jättepublik till ekvationen blir det än knepigare. Därtill har vi alla olika upplevelser av konserten beroende på var vi stod, vem vi gick dit med, vilken läktarsektion vi hamnade i – och hur vi upplevde vädret.

För egen del hade jag långt på förhand bestämt mig för att bara låta mig sugas in i musiken, och i stort sett strunta i publikens reaktioner. För mig har själva framförandet blivit viktigare än åskådarnas eventuella delaktighet i showen, nu när jag har 13 U2-konserter under bältet. Givetvis kan irländarna lyfta med publikens hjälp, men för mig är det inte längre huvudsaken.

Fredag 31 juli

U2 live, Göteborg 2009-07-31. Foto: marten@u2.se (klicka på bilden för att se den i större format)Dessvärre ställde vädrets makter till det rejält på fredagen och det var nog många som kände sig stelfrusna på Ullevis läktare och innerplan. Även U2, som kom direkt från värmen i Nice, såg ut att tampas med den kyliga blåsten, trots att de i inledande ”Breathe” såg ut att få en rejäl boost från den lyckade vifta vitt-insatsen. Över huvud taget kom fredagens spelning att bli lite kyligare och aningen kantigare än lördagen. Explosionerna i de mer fartfyllda numren fanns där; inledningsräckan från ”No Line On the Horizon” satt fint, med ”Beautiful Day” och sedan tre välkomna låtar från Achtung Baby direkt därefter: en svängig ”Mysterious Ways”, en andlöst vacker ”One” och en ljuvligt hård ”Until the End of the World”. Men den där fullkomliga publikkontakten och laddningen ville inte riktigt infinna sig, inte ens under paradnummer som ”Sunday Bloody Sunday” och ”Where the Streets Have No Name”. Detta trots att bandets musikaliska insats i stort sett var prickfri, ochThe Edge som vanligt jobbade häcken av sig.

Nej, fredagens höjdpunkter kom istället att bli den visuellt vackra ”The Unforgettable Fire” och urladdningen med först den hårt svängande remixen av ”I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight” och sedan den frustande ”Vertigo”, en duo låtar som fick fart på i stort sett alla på plats. Men allra bäst denna kväll var annars ”With or Without You”, framförd med en sällsynt kraft och med ett rungande gensvar från den tappra publiken, liksom den avslutande soulpsalmen ”Moment of Surrender”. Men trots denna magnifika avslutning lämnade jag Ullevi med en känsla av att något saknades och att blåsten påverkade showen allt för mycket. ”Bad” borde ha kommit efter ”Where the Streets Have No Name” och videoskärmen borde ha vecklat ut sig. Och vad var det egentligen som viskades där i Bonos öra under showens inledning? Att konserten var tvungen att stympas?

Lördag 1 augusti

Adam Clayton live, Göteborg 2009-08-01. Foto: marten@u2.se (klicka på bilden för att se den i större format)Fredagskonserten var alltså bra. Lördagen blev snudd på magisk. Förutsättningarna var helt annorlunda: sol, värme och i stort sett vindstilla. En rejält taggad publik och ett U2 som var inställt på att överträffa sig själva. Och till skillnad från fredagen böljade värmen fram och tillbaka mellan publikhavet och kvartetten på scen. Det gav gruppen bränsle, som den använde för att höja i stort sett varje nummer ytterligare ett snäpp. Och när vi sedan – efter den obligatoriska och i mitt tycke briljanta inledningen – drabbas av den välbekanta basgången i ”New Years Day”, ja då exploderar hela kalaset i ren och skär extas, något som håller i sig under i stort sett hela konserten. ”I Still Haven’t Found What I’m Looking For” framkallar allsång som hörs ända bort till Alingsås och som torde ha slagit alla tidigare svenska rekord. ”Stay (Faraway So Close)” är så vacker så vacker och ”Electrical Storm”, med fullt expanderad skärm, blir en fin och uppskattad present till de mest hängivna fansen (den framförs live för tredje gången någonsin). Avslutningen blir också den ett veritabelt segertåg, med en ”Where the Streets Have No Name” som fungerar, en ”One” som får ståpälsen att resa sig och en ”With or Without You” som ännu en gång får vuxna män att gråta. Frågar du mig finns det inget vackrare än den låtens avslutning, när Bono tackar publiken och The Edges gitarriff slår hål i himlen, samtidigt som arenan förvandlas till världens största discoboll.

Jag låter helst bli att ranka mina U2-konserter, eftersom alla är olika och har haft sina förtjänster. Men så mycket kan jag säga: lördagens spelning var en av de absolut bästa jag sett och hört U2 genomföra. De är i storform, 33 år efter bildandet. Imponerande.

Blandade plus och minus och frågetecken:

 • Känns det inte som om klon med tillhörande skärm stundtals tar över allt och nästan sväljer musiken? Ibland saknade jag Elevation-turnéns avskalade scenografi.
 • Å andra sidan: kan det bli mycket mer pampigt än när gruppen går loss i ”City of Blinding Lights” och klon skjuter upp ljus några hundra meter upp i luften? Tror inte det.
 • Ullevi är för litet för klon. Jag skulle inte ha sagt nej till en högre och fullsatt kortsida som fond. Tänk San Siro. Tänk Camp Nou.
 • Ljudet på U2 360° är det bästa (detaljerat, tillräckligt kraftfullt och krispigt) jag hört någonsin – och då har jag sett och hört mycket.
 • Larry Mullen Jr, vilken hjälte han är.
 • Jodå, nog saknade vi ”Bad” allt. Med den i lördagens låtlista och en dans med valfri åskådare och jag hade betraktat konserten som en omedelbar klassiker.
 • Coolast av alla: Adam Clayton.
 • Mersmaken är här och jag har redan börjat smida planer för att se dem igen om ryktena talar sant och U2 360° fortsätter nästa år. Jag antar att du gör detsamma.

  Fansens egna bilder

  Vill du dela med dig av dina egna bilder från konserterna 31 juli och 1 augusti? Maila en länk till var du laddat upp dina bilder (obs! maila inte bilder!) till marie@u2.se, så kommer snart en nyhet där vi länkar till fansens egna bilder från U2 360° på Ullevi.