Ut med sporten, in med U2

11 Mar
2013
Delar av Henrik Olssons U2-samling

Detaljstudie av Henriks Olssons U2-samling

U2:s fans har olika strategier för att hantera det tomrum som uppstår mellan skivor och turnéer. Henrik Olsson sådde ett frö, och lördag 23 mars uppstår en tillfällig oas då O’Learys i Kristianstad slår upp dörrarna till en heldag i U2:s tecken. U2.se:s redaktionsmedlem Malin har intervjuat Henrik.

Det började med att Henrik vid ett besök på O’Learys slängde ur sig att det skulle vara kul om de kunde boka en spelning med W2. W2, ”Double U2″, är ett för många svenska U2-fans känt coverband som gett åtskilliga uppskattade spelningar med enbart U2-låtar. Henrik visade några YouTube-klipp med dem för personalen, men trodde nog inte att de skulle nappa.

Men O’Learys gick vidare med idén. Henrik, som lokalt är känd för sin stora U2-samling efter att ha ställt ut den våren 2011, fick ett samtal från ägaren som undrade om han kunde tänka sig att ställa ut sin samling igen, denna gång hos dem. Det hade Henrik förstås ingenting emot, varpå O’Learys bestämde sig för att arrangera en heldag med U2-tema och gick vidare och bokade W2.

Henrik låter både glad och stolt när jag pratar med honom på telefon. Det märks att han ser väldigt mycket fram emot dagen, och intresset i Kristianstad är stort. Flera lokala tidningar har hört av sig och radiokristianstad.nu kommer att sända från O’Learys under dagen samt däremellan spela idel U2-låtar. Efter att vi båda beklagat oss över att U2 är så osynliga mellan sina turnéer, kommer vi in på hans samlarintresse.

Henrik, som fyller 40 i år, köpte som 12-åring sina första U2-vinylskivor efter att ha sett U2 på TV på Live Aid 1985. Många år senare insåg han att vinylskivorna han köpte som barn hade blivit riktigt värdefulla i samlarkretsar.

Eftersom han fortfarande var ett stort U2-fan var det naturligtvis inte tal om att sälja några skivor, inte minst pga det stora affektionsvärdet, utan i stället fortsatte han att sporadiskt köpa fler när tillfällen gavs. I mitten av 90-talet kom han igång på allvar efter att ha träffat en annan skivsamlare som bl a gav honom tips om hur man kan se att samlarobjekt är äkta.

Första utställningen av Henrik samling

Första utställningen av Henriks samling

Under samtalet med Henrik insåg jag att jag tidigare inte haft en aning om att begreppet ”sälja guld” och ”sälja platina” på den amerikanska marknaden är förknippat med att skivan i fråga faktiskt även ges ut i ett antal exemplar i nämnt material; tydligen får således t ex alla inblandade en guldskiva om skivan säljer guld i USA.

Antalet personer som är inblandade i en produktion varierar givetvis med hur stort bandet är, och därmed varierar antalet skivor som tillverkas av ett visst material när skivan sålt i det givna antal som krävs för att nå den aktuella nivån.

Det behövs inga ingående kunskaper i sannolikhetslära för att förstå att det därför är väldigt stort att ha lyckats komma över en guldskiva av skivan ”War” från 1983.

”Kanske den som jag är mest rädd om”, säger Henrik. ”Då var de ju inte så stora, så det finns kanske runt 50 exemplar i världen”.

Utöver ”War”-guldskivan har Henrik bl a ”Achtung Baby” som platinaskiva och även ”Joshua Tree” som guldskiva. Att dessa hör till de samlarobjekt som han är mest stolt över råder ingen tvekan, men i samlingen finns även många andra rariteter såsom specialutgåvor av skivor med roliga konvolut, Anton Corbijn-tavlor i original och en hel del böcker.

”Är man intresserad av U2 är det väldigt mycket att titta på”, konstaterar Henrik glatt.

Någonting säger mig att det snarare är en underdrift än en överdrift. I kombination med chansen att tillsammans med andra svältfödda fans åter få höra W2 dyka ner i U2:s gedigna låtkatalog, framstår Henriks U2-utställning som en utomordentligt bra anledning att ta sig till Kristianstad den 23 mars om man har tid och möjlighet.

Malin

EVENEMANGET I KORTHET
Plats: O’Learys i Kristianstad
U2-utställning ca 13:30 – 20
W2 börjar spela ca 23
Inträde: 80 kr
Facebooksida: klicka här