Tillbaka i Dublin

20 Dec
2011
Edge's utrustning, Barcelona 2009

The Edge's utrustning, Camp Nou, Barcelona 2009

Fynd från flera håll antyder att U2 har varit tillbaka i Dublin sedan en tid tillbaka efter att ha avslutat den grandiosa 360°-turnén under sommaren som gick. U2:s medlemmar har säkert njutit av den semester de har haft sedan dess men nu verkar det alltså som att maskineriet verkar vara på väg att komma igång igen, redo att anta de utmaningar som det nya året kommer att medföra.

Bono har sedan dess bland annat hunnit med en sväng på egen hand i amerikansk media men stod för några kvällar sedan på scen ihop med den irländska sångerskan Imelda May som spelade på Dublins The O2 (f.d. Point Depot Theatre). Låtvalet, Desire, kom därmed säkert inte som någon överraskning när Bono klev fram från sitt gömställe bakom scenen. Man hann även med att sprida julglädje i den irländska huvudstaden när sångparet dessutom bjöd på Christmas (Baby, Please Come Home) innan U2-sångaren tackade för sig.

Så sent som igår kom tillförlitlig information om att The Edge å sin sida verkar experimentera med både gamla och nya sound i studion.
I en kommentar på sitt forum skrev nämligen en anställd hos gitarreffekt-tillverkaren Fractal Audio Systems att man har spenderat närmare två veckor i bandets studio med gitarristen för att ”utforska” en av deras produkter: ”Tillsammans har vi programmerat in olika sound — förstärkare, kabinett, fördröjningseffekter och mer därtill — med utgångspunkt från U2:s egna inspelningar och Edge’s live-uppsättning, samtidigt som tid ägnades åt några helt nya skapelser.” Förutom detta kungörande antydde man att ”U2 förbereder sig på att påbörja arbetet med nytt material tidigt under nästa år”. Exakt vad som avses med ”nytt material” förtäljer dock inte historien.

Möjligtvis kommer man att börja finslipa de låtar man skrivit tillsammans med Danger Mouse och som i somras sades sakna egentlig musiksättning, då detta projekt verkar vara det för tillfället mest framskridna av de olika riktningar man har utforskat hittills.

Till sist kan man se alla fyra medlemmar hylla det amerikanska hårdrocksbandet Metallica som fyllde 30 år nyligen. De sitter i en regisserad terapisession för att diskutera hur deras respektive motsvarigheter i Metallica har gett dem mindervärdeskomplex. Adam undrar till exempel ”om de verkligen är tuffa hårdingar eller bara låtsas” medan Larry snabbt konstaterar ”Jovisst är det äkta!” Hur det hela slutar ska vi dock inte avslöja här men värt att notera är att även detta videoklipp sägs vara inspelat ”nära floden Liffeys strandbankar, Dublin”. Dessutom verkar Bono ha provat ut ett par nya solglasögon – en vink om att nya promotionsbilder inte ligger alltför långt bort i tiden, tro?

Sammanfattningsvis kanske detta tyder på att de första månaderna av 2012 kommer att bjuda på fler nyheter från det, i alla fall för tillfället, tystlåtna U2 hemma i Dublin.

Källor: atu2.com, u2.com, forum.fractalaudio.com samt Metallica.com