Redo för 180°-festivalen?

23 Jun
2011
The Edge och Adam repeterar inför Glastonbury

The Edge och Adam repeterar tillsammans inför Glastonbury-debuten 2011

De som har besökt den officiella nedräkningssidan inför U2:s debut på Glastonbury-festivalen den gångna veckan vet att det nu bara är knappt ett och ett halv dygn kvar tills dess att kvartetten kliver upp på scenen tillsammans, efter tidigare gästspel från Adam 1989 och The Edge 2010. Således börjar även detaljer att komma fram kring bandets framträdande.

Under måndagskvällen berättade Larry för brittiska BBC Radio 1 att man vill bevisa att man är världens bästa rockband och att man haft ett evinnerligt huvudbry kring att få ihop den perfekta låtlistan för att göra det.

I den senaste videon på ovan nämnda nedräkningsplats berättar The Edge om hur det var att spela på Pyramid-scenen på Worthy Farm och i en exklusiv video för betalande medlemmar av den officiella fanklubben på U2.com kan man se på när bandet repeterar inför spelningen.

I likhet med hur redaktionen valt att utforma tidigare rapporteringar och av hänsyn till de som vill spara på eventuella överraskningar så berättar och spekulerar vi återigen mer om vad detta innebär i nästa stycke.  Vi vill vara extra försiktiga och därför uttryckligen varna för flera delar information som kan komma att fördärva spänningen inför evenemanget, även om det stundtals rör sig om ren spekulation från redaktionens sida. Törs ni hänga med?

Vi börjar med de videoklipp som är tillgängliga för alla på webbplatsen som räknar ned tills imorgon kväll. Sedan vår senaste nyhet har man publicerat ett videoklipp där Bono berättar om sin nya ”Tillverkad i Tyskland”-märkning och andra roliga saker som följd av att man går igenom en ryggoperation för att uppgraderas till version 2.0. Det hela åtföljs av The Fly som spelas i bakgrunden.  Igår kunde man återuppleva Discothèque live från PopMart-turnén i Mexico 1997.

I dagens intressanta klipp ser vi bandet repetera Where The Streets Have No Name på en teater av något slag i Winnipeg den 4 maj samtidigt som The Edge talar om sin upplevelse i fjol. På en whiteboard kan man se anteckningar om att repetitionen syftar till att köra igenom låtlistan och uppmanar bandet på att vara extra uppmärksamma på övergångar mellan låtarna.  Det finns även ett par låtar nedskrivna på tavlan och därtill finns uppmaningar om att bandet till exempel ska spela de första tre låtarna utan avbrott:

 • Intro
 • Where The Streets Have No Name
 • I Will Follow
 • New Year’s Day
 • - Chat -
 • I Still Haven’t Found What I’m Looking For
 • Pride (In The Name of Love)
 • - suddig anteckning -
 • Bad

Den som är extra uppmärksam noterar att man lagt in korta filmsekvenser där The Edge spelar på sina Gibson SG-, Gibson Music Rising Les Paul- och Gretsch Country Gentleman-gitarrer utöver den svarta Fender Stratocaster som han använder för  Where The Streets Have No Name som alltså spelas i bakgrunden av videoklippet.

Detta innebär sannolikt att även Elevation, som i princip är den enda låt där han använder den röda Gibson SG-gitarren, har repeterats inför Glastonbury. Alternativet skulle vara Get On Your Boots som spelades på samma gitarr när The Edge skrev de första utkasten till låten vilket fångades i dokumentärfilmen It Might Get Loud – fast det är inte troligt med tanke på att den inte använts på scen tidigare under 360°-turnén för denna låt.

Vad gäller nästa instrument, Edge:s specialutformade Les Paul, är det något svårare att gissa. Dock ligger det nära till hands att gissa på One eftersom vi i denna sekvens även ser Bono spela på sin karaktäristiska Gretsch Irish Falcon-gitarr och med tanke på att den dels borde vara en given del av liveframträdanden. Glöm inte att Adam berättat att man ska fokusera extra mycket på 90-talet under spelningen.

För att spara den svåraste gissningen till sist, så har vi sett Edge spela på sin fjärilsformade Country Gentleman på flera låtar under 360°-turnén som Magnificent, City of Blinding Lights och nytillkomna Zooropa. Egentligen vågar man bara utesluta mittenalternativet eftersom Edge saknar det slide-rör som han vanligtvis använder under stora delar av låten. Under promotionsturnén användes dock samma instrument för I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight, som den spelades i orginalutförandet, men det bör som sagt främst röra sig om någon av de tre förstnämnda sångerna.

Så vidare till det videoklipp som återfinns på den officiella webbplatsen U2.com. Ackompanjerat av brittiska diskjockeyn Andy Holts Vertigo (Redanka Power Remix),  bjuds man in till repetitionerna följande dag, den 5 maj. Denna gång äger de rum i en musikstudio – oklart var. Inledningsvis ser vi showdesigner Willie Williams skriva ner en låtlista på ännu en whiteboard:

 • One
 • City of Blinding Lights
 • Vertigo
 • I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
 • Beautiful Day
 • Elevation

De rödmarkerade låtarna har försetts med anteckningen ”Staging for 180° Festival”, troligtvis en hänvisning till scenutförandet som Williams själv jobbat på och ansvarar för.

I nästa sekvens ser vi The Edge spela på sin tolvsträngade Rickenbacker. Den har länge hängt med i gitarristens karriär men på den aktuella turnén har den använts för att framföra bl.a. Mysterious Ways och den nygamla Even Better Than The Real Thing. Ett senare klipp och en skarp blick skvallrar om att det troligtvis rör sig om den senare låten om man skulle våga sig på att tolka Edges handrörelser och en något suddig whiteboard.

Innan dess växlar klippet till Bono och Adam som ses repetera på just Vertigo. Sedan övergår det till att visa Adam och Edge som repeterar på någonting annat innan en datormodell av Pyramid-scenen svischar förbi. Av de suddiga bilderna att döma kan det röra sig om The Fly eller Zooropa eftersom det på modellens bildskärm bakom bandet verkar dyka upp olika ord i rask takt och glada färger liksom det gjorde under den förstnämnda låten på Zoo TV- och Zooropa-turnéerna.

Slutligen återgår videon till att visa Willie Williams som nu flyttat ned Beautiful Day och Elevation för att klämma in ”[NEW SONG?]” efter I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight. Om det rör sig om någonting från de aktuella inspelningarna med Danger Mouse eller RedOne eller helt enkelt den relativt nya rockrökaren The Flowering Rose of Glastonbury är dock oklart.

Inför gårdagskvällens spelning i Baltimore, den sista anhalten innan Glastonbury, rapporterar våra kollegor på webbplatsen U2gigs.com att U2 hördes repetera den traditionella avslutningslåten 40, sannolikt med festivalen i åtanke eftersom den inte har spelats på den ordinarie turnén hittills men å andra sidan har bandet överraskat redaktionen ett antal gånger de senaste två åren.

I alfabetisk ordning har sammanfattningsvis följande låtar, inofficiellt eller mer officiellt samt  utan varken bekräftelser eller dementier, nämnts på olika platser i sammanhanget ”U2:s Glastonbury-debut 2011″:

 • 40 [Endast på soundcheck, red. anm.]
 • Bad
 • Beautiful Day
 • Bullet The Blue Sky
 • City of Blinding Lights
 • Discothèque
 • Elevation
 • Even Better Than The Real Thing
 • I Still Haven’t Found What I’m Looking For
 • I Will Follow
 • If You Wear That Velvet Dress [Endast på soundcheck av U2:s instrumenttekniker, red. anm.]
 • I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
 • Magnificent
 • Mysterious Ways
 • ”NEW SONG?” [Oklart, kan vara The Flowering Rose of Glastonbury, red. anm.]
 • New Year’s Day
 • One
 • Pride (In The Name of Love)
 • The Fly
 • Ultra Violet (Light My Way)
 • Vertigo
 • Where The Streets Have No Name
 • Zooropa

Natten till lördag vet pigga läsare garanterat vad som faktiskt stämde av alla dessa rykten.

Källor: u2glastonburycountdown.com, U2.com samt U2gigs.com