U2 på Glastonbury: 4 dagar kvar

20 Jun
2011
Muse och Edge, Glastonbury 2010

Muse och The Edge, Glastonbury 2010

När nu Bonos rygg är återställd kan U2 slutligen genomföra vad som blivit försenat ett helt år. Som gottgörelse fick The Edge ensam representera bandet när han gästspelade med det brittiska dragplåstret MuseWhere The Streets Have No Name under en av den jubilerande Glastonbury-festivalens tre konsertdagar förra året.

Inför den inställda spelningen hade showdesigner Willie Williams berättat för tidskriften Q Magazine att han planerat en hitkavalkad som skulle vara fristående från turnén och istället anpassad för den brittiska publiken. Det talades då även inofficiellt om att dubbelgångare skulle vara med på scenen. Vad gäller inför årets comeback? Rykten om U2:s officiella debut på festivalen sammanfattar vi med start i nästa stycke, så sluta läsa här om du vill spara på överraskningarna till fredag kväll. Om du istället gillar att spekulera är det bara att kliva på förstås!

Uppdaterad kl.21:48

Till att börja med har Adam berättat för Q Magazine, nu i år vill säga, att U2 vill göra framförandet minnesvärt på sitt eget sätt: ”Det är väldigt olikt Glastonbury att anordna en stor produktion men vi kommer smuggla in lite prylar genom bakdörren. Förhoppningsvis ger det intrycket av att det blir en aning mer Glastonbury på steroider.”

Till skillnad från vad man kan tro så dementerar bassisten att han syftar på ”The Claw”, anordningen som har blivit 360°-turnéns signum: ”Det blir nog svårt [att få med sig The Claw, red. anm.] men vi ska tänja gränserna för vad som kan åstadkommas. Vår förhoppning är att det kommer bli en överväldigande upplevese som fungerar väl ihop med alla andra ingredienser.”

Vidare har man i U2-lägret pratat om hur man kan uppmärksamma kvartettens andra mästerverk, Achtung Baby, som fyller 20 år i höst om någon nu hade missat det. Naturligtvis vill man passa på att försöka bjuda på något i samband med festivalframträdandet avslutar Adam.

”We want to go back to our ’90s work that plays into a certain kind of psychedelia and do something that’s tailored around that, from Zoo TV to PopMart.” - Adam om planerna inför U2:s Glastonbury-debut

Under den andra kvällen i Anaheim den gångna helgen kastade man om rejält i låtlistans första hälft och på nätet spekulerar man nu kring om det har att göra med Glastonbury-spelningen som ligger inklämd mellan två datum på Nordamerika-turnén, vilket fått dem att repetera inför 360°-publiken.

Till att börja med gjorde The Fly sin turnédebut efter att ha vilat sedan december 2006 när Vertigo-turnén avslutades på Hawaii. Därtill skall nämnas att de första fem spåren denna kväll alla kom från just Achtung Baby samt att Where The Streets Have No Name spelades ovanligt tidigt – på en sjätteplats. Icke att förglömma är att Ultra Violet (Light My Way) gjorde comeback som första extranummer på bekostnad av Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me efter en tids frånvaro.

Inför den första kvällen genomfördes även en soundcheck där bl.a If You Wear That Velvet Dress spelades av bandets instrumenttekniker. Lägg därtill det faktum att både Even Better Than The Real Thing och Zooropa har återvänt och vi börjar få en ganska bra inblick kring vilket 90-tals material som verkar vara aktuellt inför Glastonbury – om man ska gå på Adams linje vill säga.

Övriga spekulationer på nätet gör sig gällande att B.B. King och U2 kommer att slå sina kreativa huvuden ihop under festivalen. Eftersom bluesens konung gör sitt framträdande på samma plats som den irländska kvartetten tidigare under dagen ryktas det helt enkelt om att vi kommer att få se ett gästspel. Det råder dock viss oenighet kring huruvida det kommer att bli B. B. King som gästar U2 eller vice versa. De allra flesta verkar överens om att om något blir av så kommer man såklart att spela den för bluesgitarristen specialskrivna dängan When Love Comes To Town tillsammans.

Om det blir fler gästspel kan man ju fundera på om de ovannämnda dubbelgångarplanerna från ifjol fortfarande skulle vara aktuella samt om sångerskan Beyoncé, som tidigare gästade Bono och The Edge i Kapstaden 2003, kommer göra ett inhopp inför sin egen spelning på festivalen under söndagen – One i Mary J. Blige-tappning kanske?

För att ingen ska kunna glömma bort datumet i all denna uppståndelse har U2 slutligen lanserat en officiell mini-webbplats som räknar ned till fredag den 24 juni 2011. Varje dag åtföljs av en video från U2:s förgångna: The Edge som talar om Red Rocks-spelningen 1983, Bullet The Blue Sky från Paris 1987, Bad från Amnesty Internationals Conspiracy of Hope-turné året innan och idag kan man se Vertigo från Chicago 2005.  Är även detta låtar som kan komma att framföras på fredag kväll, tro? Slutligen spekuleras det kring att ytterligare ett syfte med sidan är att man kommer sända konserten live på fredag men huruvida detta stämmer återstår att se.

Vad vi vet är i alla fall att U2 får 105 minuter att spendera på Worthy Farm’s pyramidscen med start kl. 23:00 svensk tid. Vad tror ni kommer att U2 ska spela – förutom självskrivna The Flowering Rose Of Glastonbury som specialskrevs för sammanhanget ifjol? Lämna gärna en kommentar i vårt forum!

Källor: atu2.com, u2gigs.com: Anaheim 1, Anaheim 2 samt Glastonbury-ryktenu2glastonburycountdown.com glastonburyfestivals.co.uk

Uppdatering 2011-06-20:
Larry har precis gästat radioprataren Zane Lowe på brittiska BBC för att berätta lite om Glastonbury-spelningen i en kort intervju.

I och med fredagens spelning så känner Larry att man blivit tvungen att kliva utanför det man har vant sig vid, och känner sig bekväm med. Han berättar att man vill återvända till rötterna och spela mindre arenor tids nog men att Glastonbury inte riktigt var tänkt som första steget i den processen.

Självfallet kom samtalet in på Bonos rygg och hur besvikna bandet var över att behöva ställa in ifjol. Angående låtlistan så säger Larry att det kommer bli överraskningar och att alla bandmedlemmar har sina åsikter om vad som ska inkluderas så det har varit tufft. Det finns alltså massvis med idéer – de som vill inleda storslaget med Where The Streets Have No Name, men var tar man vägen sen? Några vill för ovanlighetens skull börja med 40 och ytterligare andra har talat om en dynamisk låtlista som byggs upp successivt, Larry nämnde här exemplet Achtung Baby.

”Despite everything we have something to prove and its about the songs. Glastonbury is about a band being able to get up and play the music and there aren’t bells and whistles necessarily – that’s a challenge for us”. – Larry inför Glastonbury-spelningen

Förhoppningsvis kan man lyssna igen i efterhand via länken nedan.

Källa: BBC Radio 1 – Zane Lowe.

http://www.atu2.com/news/adam-hints-at-zoo-tv–popmart-theme-for-glastonbury.html