Lillywhite om nästa projekt

17 Jun
2011
Lillywhite, Lanois och Gaffney, 2008

(Fr.v.) Steve Lillywhite, Daniel Lanois och Declan Gaffney, 2008

Våra kollegor på den amerikanska fansidan @u2 har tagit tillfället i akt och intervjuat producenten Steve Lillywhite som fick ansvaret att sätta ihop ett album av låtarna från Spider-Man: Turn Off The Dark. Samtalet ägde rum i anknytning till att föreställningen fick sin efterlängtade premiär i veckan.

Förutom att berätta om sin lilla roll i produktionen så var Lillywhite var även vänlig nog att ge dem fler detaljer kring vad U2 har för sig vad gäller den nya musik som de håller på att skapa i alla hemlighet.

I den relativt utförliga intervjun får vi bl.a. veta att Lillywhite kallades in för att se över ljudproduktionen eftersom man ansåg att det fick spela andrafiol efter de mäktiga, visuella, inslagen. Först därefter bestämde Bono att han skulle skapa ett album med några av låtarna från uppsättningen och för ovanlighetens skull fick han även full kontroll över processen.

Något överraskande berättar han att Bono inte ville ta för sig alltför mycket i studion, även om det finns några spår som han är med på. Kanske ännu mer förvånande är att Lillywhite föredrag huvudrollsinnehavaren Reeve Carney som refrängsångare på singeln Rise Above 1. ”Bono kunde inte sjunga refrängen från Rise Above så Reeve fick sjunga dem. Det var väldigt märkligt att Bono inte kunde leverera rätt känsla. Alltså, han kan ju sjunga,  men inte på samma vis som Reeve lyckades få det att låta.”

Med musikalen delvis utgiven på skiva och numera officellt öppen för allmänheten tror Lillywhite att U2 kan fokusera på arbetet med nästa skiva på allvar. Därmed inte sagt att det inbegriper honom själv. ”Jag kan inte förutsäga när de vill arbeta med mig, de är väldigt vänliga mot mig – men jag vet aldrig.” säger Lillywhite innan han fortsätter: ”Min roll liknar den som kommer in mot slutet av en basebollmatch. Jag har hört alla nya låtar både RedOne-spåren och Danger Mouse-materialet.

De är inte riktigt färdigutvecklade låtar ännu och det tar tid för dem att göra det. Till exempel så spenderade jag massvis av tid på Every Breaking Wave från den förra plattan, ändå spelar Bono en annan version av den för mig när vi satt i bilen tillsammans! Det kommer att bli en storslagen sång men den saknar en refräng.”

På frågan om man kan vänta sig ett fantastiskt album så svarar Lillywhite att man aldrig kan vara säker och hänvisar till tidigare exempel i historien: ”Jodå, det tror jag men det kan också bli en fråga om att soundet dominerar över innehållet, som med Pop. Det gäller särskilt RedOne-låtarna eftersom de låter så otroligt proffsiga.”

Vi samlar allt man kan tänka sig behöva vet om U2:s nästa projekt på samma sida, och på svenska dessutom. Man slipper därmed flänga runt på nätet som en annan spindelman. Har du inte tittat in sedan januari är det hög tid att göra det nu!

Källa: atu2.com