Rykte: Nästa turné inomhus?

15 Jun
2011

Adam Clayton, Croke Park, Dublin, 2009-07-25//Foto: u2.se (MK)

Om några veckor är 360°-turnén över och vi kommer sannolikt inte få se U2 spela live på några år framåt.  Kvartetten har då slagit tidigare rekord för en världsomspännande rock’n'roll-cirkus och kan säkert känna sig helnöjda med den utmärkelsen för att inte tala om att tillfredställelsen över att ha besökt nya platser både geografiskt och musikaliskt.

I en ny intervju för Rolling Stone berättar Adam om sina tankar kring en framtida turné och kanske är det dags för någonting annorlunda när U2 återvänder till scenen nästa gång?

”Man kan inte göra uppskattningar i förväg när man måste tänka på hälsoaspekten. Vi närmar oss en punkt där vi kan råka på hälsoproblem. Det är ett tufft och slitsamt liv, även om det kan verka tvärtom.” berättar bassisten innan han tillägger att bandet kommer att ta långledigt i höst för att få lite andrum efter de senaste årens liv ute på vägarna. Arbetet med nästa platta, som förhoppningsvis är färdigt för utgivning hösten 2012, kommer att fortsätta på allvar i februari tror han och om två eller tre år från nu gissar han att bandet kan vara aktuella för nästa turné.

Det enda Adam vet med säkerhet är att han vill turnera efter ett albumsläpp, men upplägget kommer att debatteras flitigt innan man fattar ett beslut. ”Samma frågor återkommer vid varje tillfälle: Vill ni spela på en stadion? Nej, vi känner inte för det. Vill ni spela på inomhusarenor? Jovars, vi gillar ju att spela på arenor.” Vidare tillkommer tidsaspekten säger han. ”Om man spelar på arenor tar det längre tid att ta sig runt i världen men stadionspelningar har fördelen att man kan genomföra en turné på ett par somrar. Så där håller det på.”

Sedan kommer han med sin personliga åsikt och nämner att han föredrar arenaturnéer eftersom de är mycket enklare i sin natur. ”Jag tror inte att vi är sugna på ännu en utomhusturné, men vi får se. Om plattan går hem i stugorna på ett visst sätt skulle vi kunna tänka oss det. Vi måste se vartåt det bär och klura ut det tillsammans.” avslutar Adam.

The Edge håller med sin kamrat i rytmsektionen om att det kommer dröja en tid innan de ens vill fundera på nästa turné men säger att oavsett vad som händer härnäst så kommer nästa turné att bli annorlunda.  ”Det är jag ganska säker på, men vad det kommer bli har jag absolut ingen aning om just nu.”

För knappa månaden sedan testade Bono idén om just en inomhusturné på en samling brasilianska fans. I en kommentar till önskemål om att bandet skulle spela Love Comes Tumbling svarade han att “om vi gör en turné inomhus så kanske vi kan spela en hel drös med b-sidor och sådana slags låtar. Min uppfattning är att man kan prova den sortens material när man spelar på mindre arenor. Tror ni det kunde vara något?”

Källor: Rollingstone.com samt U2BR.com