Största turnén någonsin

11 Apr
2011

München 2010-09-15 [MJ]Inte ens ett rejält skyfall kunde hindra U2 från att passera Rolling Stones i fråga om mest inkomstbringande turné någonsin. I och med konserten igår i São Paulo, Brasilien, övertog U2 officiellt Billboards titel med sin  360°-turné.

Som om det inte vore nog, kommer även Rolling Stones gamla publikrekord att ryka innan U2 avslutar sin nuvarande turné med en festivalspelning i Kanada den 30 juli i år. Då kommer U2 att ha sålt över 7 miljoner biljetter fördelat på 110 spelningar i mer än 30 länder.

Regnet igår kväll under den andra av tre spelningar i São Paulo tycktes inte störa vare sig bandet eller publiken. Från den magnifika stadion Estádio do Morumbi, kunde fans i fredags höra U2 repa Zooropa (ljudbevis finns här). Den första konserten i São Paulo bjöd trots detta på en låtlista utan några direkta överraskningar, bortsett från Happy Birthday — med starkt stöd av publiken — tillägnad Julian Lennon som enligt uppgift befann sig i publiken och hade fyllt 48 år dagen innan.

Igår var däremot dags. Trots repetitionerna i fredags kan det nog ses som litet av en sensation att U2 slutgiltigt valde att damma av titellåten från Zooropa, ett album som gavs ut mitt under pågående turné med samma namn 1993. Den spelades bara live tre gånger under den turnén, och sedan inte mer. Tills igår. Zooropa blev t o m s k ”trending topic” på Twitter i samband med konserten (läs om vad det innebär på Wikipedia), vilket säger något om vilken enorm snackis låtvalet blev i U2-världen.

U2 valde igår även att plocka fram Out Of Control för första gången sedan 2006. Dessutom ser Even Better Than The Real Thing ut att under spelningarna i Sydamerika mer eller mindre ha etablerat sig som öppningslåt, eller åtminstone som ett ständigt återkommande nummer. I övrigt är grunden i låtlistan densamma som under spelningarna i Australien och på Nya Zeeland i slutet av förra året och i Sydafrika tidigare i år.

För oss nordbor är det möjligen svårt att föreställa sig hur det är att se U2 i Sydamerika. Den som har möjlighet att ta sig till Stockholm till helgen (eller under nästa vecka) har chansen att komma väldigt nära ”the real thing”: U2 3D, filmad 2006 under Vertigo-turnén huvudsakligen i Sydamerika och Mexiko, visas tre gånger i april på bigrafen Rio. Filmen har visserligen några år på nacken jämfört med när vi publicerade en recension av den, men vi rekommenderar varmt den som inte har sett den att göra det medan det går.

Nu återstår en tredje och sista konsert i São Paulo innan U2 tar nästan en månads paus inför tre konserter i Mexiko City, följt av en rad datum i Nordamerika innan turnén är över.

Källor: Billboard.com, atu2.com, u2.comU2tours.com, Wikipedia