U2 i Sydafrika

22 Feb
2011

Den 13 februari sparkade U2 igång turnéåret 2011 på arenan Soccer City i Johannesburg. Det var bandets första spelning i Sydafrika sedan PopMart-turnén då de gav två konserter i landet, en i Johannesburg och en i Kapstaden. Samma upplägg gällde även den här gången och fem dagar efter konserten på Soccer City var det dags att inta Cape Town Stadium.

Under konserten i Johannesburg valde bandet att frångå det vanliga introt med David Bowies rymdepos Space Oddity för att istället gå på scenen till en remix av Get On Your Boots som den sydafrikanska kören Soweto Gospel Choir satt sin prägel på. Inte heller värmde man upp publiken med den ännu outgivna låten Return Of The Stingray Guitar, utan man gick rakt på energipaketet Beautiful Day.

Den nya låten North Star hade letat sig in i setlistan igen, och under I Still Haven’t Found What I’m Looking For gästade den sydafikanske jazzmusikern Hugh Masekela på trumpet. Ytterligare lokal prägel sattes på konserten under Pride (In The Name Of Love) där texten var lite ändrad för att passa som en hyllning till Nelson Mandela.

Kapstaden bjöds på en konsert i samma anda som den fem dagar tidigare, och även den här gången hade bandet plockat dit en gäst som dök upp på I Still Havent Found What I’m Looking For, den sydafrikanska sångerskan Yvonne Chaka Chaka. Konstellationen följde upp med att tillsammans framföra Stand By Me, en cover som U2 inte spelat i sin helhet sedan precis i början på 360°-turnén.

Konserten i Kapstaden sändes live via U2.com och flera andra afrikanska radiokanaler. Var du en av de som lyssnade? Läs vad andra tyckte om konserten och ge gärna ditt eget omdöme på vårt forum!

Källor: atu2.com samt u2gigs.com