Rykte: Singel i december?

21 Okt
2010

Adam Clayton på Ullevi 2009//foto: u2.se (MJ)

Efter manager Paul McGuinness uttalande nyligen om ett kommande album redan tidigt efter årsskiftet fylls högen med rykten på av The Shah of Blah alias Bono i egen hög person.

Det är i en intervju med australiensiska The Age:s nätupplaga som frontmannen dels berättar om sin ryggsmärta och operationen som följde men även avslöjar nya detaljer om flera av bandets nuvarande projekt.

Överraskande nog är det inte Songs of Ascent som nu verkar vara på tal för en utgivning utan istället hävdar Bono att det är rockalbumet som man talat om tidigare som ska ges ut först. Ännu mer överraskande är att man har tagit hjälp av en helt ny producent i U2 sammanhang; amerikanen Brian Burton alias Danger Mouse i studion som tidigare har arbetat med Gnarls Barkley och Gorillaz

”Jag uppskattar att vi har ungefär 12 låtar färdiga med honom och för tillfället verkar det vara det här albumet som vi kommer att släppa härnäst, med tanke på hur smidigt det har gått.” berättar Bono.

Som kuriosa kan nämnas att Adam Clayton för inte så länge sedan berättade för betalande medlemmar av den officiella webbplatsen U2.com att han nyligen lyssnat in sig  på albumet Dark Night of The Soul av just Danger Mouse. Dessutom återfanns han på spellistan inför varje liveshow under den Europa-etapp av 360°-turnén som just avslutats.

Uppdaterad:  2010-10-21 kl.17:00!

Det tar dock inte slut där. Andra nykomlingar i U2:s bekantskapskrets blir den franske hitmakaren David Guetta och svensk-marockanska RedOne. Den senare är antagligen mest känd som en av popfenomenet Lady Gagas närmaste medarbetare. De båda kommer att vara inblandade i klubbalbumet som Bono har talat om redan tidigare.

Därtill ska Will.i.am, medlem ur gruppen Black Eyed Peas, och som senast medproducerade några spår på No Line On The Horizon, vara med på ett hörn – om det blir som medproducent eller gästartist förtäljer dock inte uppgifterna som ges i The Age idag.

Anledningen till denna inriktning lär bl.a. vara Bonos uppskattning av de ommixade U2-spår  som släpptes under 90-talet.”U2:s remixar på 1990-talet var åtråvärda så vi ville göra en skiva med klubb-sound. Vi har en hel drös med låtar.” säger han. Om vi därmed har fått en första hint om nästa sound med Artificial Horizon som släpptes till den officiella fanklubben återstår att se.

Sedan kommer samtalet in på de låtar som Bono och The Edge har skrivit till Broadway-musikalen Spiderman: Turn Off The Dark, vilken har förhandspremiär om mindre än en månad. Där konstateras att lägret är tudelat och att man fortfarande inte fått över vare sig Adam eller Larry Mullen Jr. på sin sida. Särskilt trumslagaren sägs vara skeptisk till att spela in egna tolkningar av de cirka 16-20 låtarna som skrivits för ändamålet, i kontrast föga överraskande vid det här laget.

Vi vet tyvärr fortfarande inte vilka arbetsnamn dessa olika projekt har, men läs gärna mer om samtliga pågående arbeten  på vår sida: U2:s nästa projekt – fakta och rykten.

Källa: The Age.

Uppdatering: Fler uppgifter om rockalbumet från Sydney Morning Herald gör gällande att en singel kan släppas väldigt snart, nämligen i december. Tidningen rapporterar att U2 har spenderat mycket tid under året för att arbeta på albumet med Danger Mouse.

”Vi experimenterar för att upptäcka nya sidor av oss själva och jag tror att vi är vid en sådan tidpunkt,” säger Bono. ”Vi kämpar för att behålla vår relevans, att vara framgångsrik är mycket lättare än att vara relevant. Kanske gör vi vårt bästa album hittils eller så börjar vi bli irrelevanta.” Han tar en paus innan han fortsätter: ”Så kände jag imorse när jag vaknade”.

”Det som oroar mig med U2 just nu är att vi kan få en medioker låt att låta alldeles förträffligt, för att vi spelar ihop så bra.”  nämner Bono och fortsätter att berätta om samarbetet med Danger Mouse. ”Varje kväll har vi flugit ut från en spelning och äntrat studion. Om man gör det med publikens hurrande som ringer i öronen, inser man vad som fungerar. Om man förflyttar musiker bort från scenen blir de för abstrakta i sina tankesätt.  De börjar använda uttryck som ”intressant”, fast det inte är vad folk vill se dig göra. De vill ha passionerat och vilt.

” ‘Interesting’ is the moment musicians scratch their chin. It ruins great and dramatic music. You listen to the Sex Pistols or Nirvana or the first MGMT album and you don’t scratch your chin. You say, ‘Wow, that’s extraordinary’.” – Bono, om U2:s nya ambitioner för 2011.

Vad gäller det senaste studioalbumet, No Line On The Horizon, har man lärt sig några viktiga läxor. ”Det är ett starkt verk. Det är originellt, men det känns lite som en förpliktelse. Det är inte lättfotat, Get On Your Boots är en låt som går hem varje kväll och publiken blir vild, men den lät inte så på radion. Vi hade inget singelmaterial på ”Horizon”. Efter att ha predikat evangelium rörande nolltolerans för progg, har jag insett att denna farliga sjuka har börjat drabba oss.” avslutar Bono och sammanfattar:

”Vår största utmaning just nu är att få spelas på radio. Det är vår självmant valda drog för tillfället. Jag vet inte om vi kommer uppnå det målet, det beror på radiopratarna. De ska säga ”Jag vill förmedla just en sådan känsla på min station”, och det kanske de inte kommer att vilja. Det kommer bli tufft för U2 att dominera etern efter No Line On The Horizon, men vi ska försöka.”

Källa: The Sydney Morning Herald