Edge till Glastonbury

26 Jun
2010
The Edge live, Cardiff 2009-08-22.

The Edge live, Cardiff 2009-08-22.

Igår kväll var det enligt planerna tänkt att U2 skulle göra sin Glastonbury-debut i samband med den fyrtioårsjubilerande festivalens invigningskväll. Som vi alla vet vid det här laget blev det inget av detta men nu kommer obekräftade uppgifter från olika håll som pekar på att The Edge kommer att finnas på scen ikväll trots allt.

Bland annat skrev brittiska The Guardian så sent som igår kväll om ryktet som säger att  den speciella gäst som bjudits in av rockbandet Muse är ingen mindre än allas vår favoritgitarrist.  I en intervju med New Musical Express har bandets trummis Dominic Howard berättat att de planerar en riktigt speciell tillställning med en ”massiv överraskning”. Han avslutade yttrandet med att säga ”Att ha den här personen med oss och spela den där låten kommer ta oss till en helt ny nivå.”

”We plan to have a very,very,very special guest come and play, so we’re extremely excited about that and if it comes off, it’ll be a huge moment for Glastonbury this year.” - Dominic Howard, trummis i Muse.

Uppdaterad: 2010-06-27

De som besökte U2:s spelningar i Nordamerika ifjol minns att Muse agerade förband under några konserter innan den irländska kvartetten klev upp på scenen så det finns trots allt en koppling mellan de båda grupperna. Muse förväntas inleda sitt set från och med 23:15 ikväll svensk tid och även om de som bor utanför Storbritannien inte kan följa festivalen via video kan man förhoppningsvis lyssna via BBC:s Radio 6 Music.

Vänligen observera att ryktet inte har kommenterats officiellt varken från Muse’s eller U2:s respektive representanter. Vad kan vi då vänta oss om detta stämmer? Har The Edge tillsammans med den brittiska trion repeterat in den speciella låt som enligt honom själv skrevs för festivalen? Kommer Edge att vara gäst på en Muse-låt eller en U2-låt? Svaret får vi förhoppningsvis ikväll.

Uppdatering 2010-06-27: Jodå, visst var det sant. Enligt den officiella webbplatsen u2.com, klev The Edge ut på scenen mot slutet av Muse’s-framträdande. ”Det här händer bara inte!” utbrast Muse-vokalisten Matthew Bellamy, när Muse och deras gäst rev av Where The Streets Have No Name tillsammans med 140 000 festivalbesökare på körsång. Vid ett tillfälle gestikulerade Bellamy med handen mot The Edge och böjde sig sedan vördnadsfullt mot dennes pedalbord i en hyllningsakt enligt rapporten från U2.com.

Källor: Guardian.co.uk, glastonburyfestivals.co.uk, muse.mu samt u2.com