Nordamerika-turnén flyttad till 2011

25 Maj
2010
Edge & Bono, Rock and Roll Hall of Fame Anniversary 2009-10-30.

Edge & Bono, Rock and Roll Hall of Fame Anniversary 2009-10-30.

Det är nu bekräftat från officiella källor att samtliga turnédatum som skulle äga rum i USA och Kanada är inställda tills dess att man förhandlat fram nya datum under 2011 med konsertarrangören Live Nation. Berörda fans rekommenderas emellertid att behålla sina biljetter tillsvidare.

Orsaken till skadan är ännu oklar men resulterade i sammanpressning  av ischiasnerven samt  diskbråck och slitningar av ligament.  Fler detaljer finns att tillgå på engelska via den officiella webbplatsen u2.com. Dr. Müller Wohlfahrt, idrottsläkare för bl.a. tyska fotbollsklubben Bayern München, konstaterade att behandlingstiden är på minst åtta veckor och att Bono inom de närmsta dagarna skulle påbörja lätt rehabiliteringträning.
Uppdaterad: 2009-05-25

Enligt läkarnas ordination betyder det att Bono, från dagens datum räknat, tidigast kan återvända till scenen den 20 juli 2010. Om Europa-etappen senare under året är i fara återstår att se men enligt denna prognos, får U2-sångaren ytterligare några dagars ledighet för att vila och förbereda sig inför Europa-turnén som alltså inleds i början av augusti.

Därutöver bekräftades det att U2 inte heller kommer att kunna debutera på Glastonbury-festivalen i England som firar 40-årsjubileum där bandet var tänkt att agera dragplåster under premiärkvällen. Bono tog enligt uppgift själv initiativet att meddela arrangören Michael Eavis om kvartettens beslut. ”Jag är förkrossad. Vi ville verkligen delta och göra någonting annorlunda, vi hade till och med skrivit en låt för att uppmärksamma festivalen.” berättar han. Eavis hade följande kommentar: ”Det var uppenbart att U2 är enormt besvikna. De såg förstås fram emot att spela på vår pyramidscen lika mycket som vi önskade se dem stå där. Just nu har vi inga kommentarer om tänkbara ersättare för U2 på fredagskvällen. Istället lyckönskar vi Bono och hoppas på ett snabbt tillfrisknande.”

Källa:

U2.com: Bono Discharged from Hospital (2010-05-25)
U2.com: North American Leg Postponed (2010-05-25)
U2.com: North American Dates Will Be Rescheduled In 2011 (2010-05-25)
U2.com: Bono Calls Michael Eavis (2010-05-25)

Uppdatering 2010-05-25 (kl.22:09):

The Edge säger nu till radiostationen KROQ-FM i USA att även Europa-etappen eventuellt kan vara i fara. Han upprepade att Bono behöver vila för att återhämta sig samt att bandet håller med sångarens uttryckta besvikelse över att turnén skjutits upp:

”Now, I know Bono, and we’re gonna have to chain him down to stop him from getting back out there. But we will endeavour to make sure that he doesn’t go back too soon, which would be the danger. So, yeah, I’d say mid-August we’ll be back.” - The Edge till KROQ-FM, 2010

Utöver detta kommenterar gitarristen det stycke man skulle framföra på Glastonbury och nämner att nästa samling U2-låtar inte nödvändigtvis kommer att ges ut på traditionellt vis: ”Vi är väldigt exalterade över vårt nya projekt. Frågan vi ställer oss för tillfället är ”Vilket är det snabbaste sättet att ge ut de här grejerna? Vi vill nästan inte vänta på att sätta ihop en CD, men vi får se.” avslutar The Edge.

Källa: atu2.com