U2:s nästa projekt – Fakta och rykten

8 Mar
2010

Brian Eno:s whiteboard från arbetet med No Line On The Horizon, Dublin, December 2008

Vi har gjort det förut och kände att det var dags igen. Här kommer den tredje upplagan av u2.se:s sida där vi sammanställer information om nästa studioalbum. På den här sidan kommer u2.se att samla all information, såväl rykten som officiella fakta och uttalanden, om uppföljaren till 2009 års studioalbum, No Line On The Horizon. När du läser detta så tänk på att allt som inte uttalat anges som fakta (vilket i så fall har bekräftats av U2, Principle Management eller via u2.com) är rykten och spekulationer.

Har du någon information som du tycker att vi bör ta med? Skicka ett mail till simon@u2.se. Glöm dock inte att ange var du hittat informationen och bifoga gärna en länk till källan. Helt obekräftade rykten och spekulationer kan vi tyvärr inte publicera här, utan hänvisar då till u2.se:s forum. Senast uppdaterad:  2011-06-15

Till skillnad från tidigare upplagor av u2.se:s nya album-sidor så har vi denna gång valt att sammanfatta de mest relevanta uppgifterna för tillfället på samma plats istället för att delge varje rubrik en egen sida. Detta då bandet för närvarande har flera projekt på gång. Albumen listas nedan i den kronologiska ordning som vi uppskattar att de kommer att vara aktuella för utgivning, med det mest aktuella verket först. Det som inte platsar under en annan rubrik kommer att publiceras under rubriken ”Övrigt”.

Överblick (4-5 projekt):

 • Project Zero-One (?) – Rockalbumet.
  • Påbörjades: Hösten 2009, mellan etapperna av den pågående U2360°-turnén.
  • Utgivning: Rykten pekar på hösten 2012 efter att bandet inte färdigställt material för utgivning sommaren 2011.
  • Omslag: Okänt
  • Sound: Sägs vara inspirerad av electronica och traditionell folkmusik. Möjligtvis det rockalbum som Bono hänvisat till.
  • Producenter: Om detta är ovannämnda rockalbum blir det följdaktligen amerikanen Danger Mouse som producerar.
  • Bekräftade låtar: Saknas.
  • Rykten: The Flowering Rose Of Glastonbury, samt även Return Of The Stingray Guitar, en kvarleva från The Unforgettable Fire-inspelningarna som nu används som öppningslåt på den tredje etappen av U2360°-turnén. Dock hävdar franska u2achtung.com få om ens några av de låtar som premiärspelades 2010 kommer att finnas med på plattan. Bono säger till australiensiska The Age i oktober 2010 att man har ca 12 låtar på ”rockalbumet”. Detta antal reducerades till blott 10 i en intervju med Hotpress våren 2011.
  • Status: Bandet har spenderat tid mellan spelningarna 2010 för att färdigställa albumet men hann inte med att färdigställa låtarna innan deadline för en utgivning i samband med bandets återkomst till Nordamerika 2011. Enligt tidigare uppgifter till franska u2achtung.com så kommer albumet att släppas ”sent 2011″. Läs mer i denna nyhet.
 • ”Titel för närvarande okänd.” – Klubbalbumet
  • Påbörjades: 2010
  • Utgivning: Okänt
  • Omslag: Okänt
  • Sound: Svensk-marockanske monsterproducenten RedOne berättade för amerikanska Billboard den 1 april 2011 att hans del av arbetet var en sorts jamsession tillsammans med Bono och Edge. Han säger att sångaren i och med denna beskrev soundet som ”futuristiskt” och ”U2 med science fiction-influenser” men vågar inte ge en egen beskrivning av det.
  • Producenter: David Guetta, ovannämnda RedOne samt Will.i.am.
  • Bekräftade låtar: Inga
  • Rykten: ”En hel drös med låtar” , bland annat RedOne-producerade I’ll Believe Her When She Sings.
  • Status: Omnämndes första gången i en intervju med australiensiska The Age, oktober 2010. Förefaller vara andrahandsvalet efter Danger Mouse-plattan för tillfället.
 • Songs of Ascent

  "The next thing people need to hear from U2 is not an art project. " Bono om varför Songs of Ascent dröjer (foto: u2.se/MJ)

  • Påbörjades: Merparten av materialet härstammar troligen från sommaren 2007, i Fes, Marocko där man spelade in det senaste albumet. Potentiella kandidater kan dockt ha läckt ut så tidigt som år 2004 och 2006 (Mercy resp. pianoballaden Thank You For The Day).
  • Utgivning: Okänt
  • Omslag: Okänt
  • Sound: “Vi skapar en hjärtekrossare, ett meditativt, reflekterande verk utan eftergifter” sade Bono till Rolling Stone 2009.
  • Producenter: möjligtvis Brian Eno och Daniel Lanois med Steve Lillywhite
  • Bekräftade låtar: Inga, dock berättar Bono för kanadensiska Sun Media under 2009 att bandet har 12 låtar för projektet.
  • Rykten:
   • Every Breaking Wave – möjlig första singel enligt Rolling Stone. Debuterades i Helsingfors, med endast Edge på gitarr.
    • Q Magazine, december, 2008:
     • With Or Without You-liknande puls som bygger upp lager av gitarrer över elektroniskt förstärkta verser innan de öppnar upp för refrängen och exploderar i en extatisk avslutning. Nyckelfras: ”Every sailor knows that the sea/Is a friend made enemy”
     • Bono öppnar upp sin Macbook Air och öppnar en fil. ”Det förefaller som så att jag har rimmat ‘life’ med ‘life’,” noterar han och himlar med ögonen. Lillywhite plockar fram spåret, en meditativ, långsam pjäs som kallas Every Breaking Wave vilken gradvis bygger upp ett klimax som svämmar över av passion och intensitet. Bono börjar sjunga, gungandes fram och tillbaka i sin stol medan han framför en prickfri sång som använder sig av havets rörelse för att beskriva mänsklighetens kamp, innan han når den sorgsna frasen, ”I don’t know if I’m that strong.”
    • Rolling Stone, 22:a januari 2009: Svällande soul-pop, med ljusa syntpartier influerade av OMD och, enligt Bono, ”tidig electronica”. ”Man hör inte indie-grupper göra ”blue-eye soul” som den här.” tillägger han.
   • Pilgrim’s Lack of ProgressHouse of Abraham – Kvarleva från No Line On The Horizon,
   • Velvet Hearts – Kvarleva från No Line On The Horizon sessionerna i Fes, 2007.
   • Not As Yet - Kvarleva från No Line On The Horizon.
   • Winter – Kvarleva från No Line On The Horizon, inspelat på nytt för filmen ‘Brothers‘ och en tredje, ”elektronisk version”, sägs vara under utveckling av The Edge.
   • Thank You For the Day – Bono/Lanois samarbete. Olika versioner existerade redan innan Fes 2007.
   • Mercy – Kvarleva från How To Dismantle An Atomic Bomb 2004. En nyversion spelades live under etapp 3 av 360°-turnén 2010.
   • We Love You – Improvisation från Elevation-turnén i Antwerpen, möjligtvis omarbetad till det keltisk-arabiska intro vi hörde innan Beautiful Day360°-turnéns första etapp i Europa 2009.
   • North Star – Kvarleva från How To Dismantle An Atomic Bomb. Inkluderade då ett gästspel från Michael W. Smith på orgel. Bono och Edge framförde låten på 360°-turnén men även en version tillsammans med Larry och Adam hade repeterats.
   • Everybody Is A Star – Kvarleva från No Line On The Horizon
   • ”Lanois’ Pedal-steel” – Låtskrivare och producenten Daniel Lanois berättade i november 2010 för Entertainment Weekly att han skrivit ett pedal-steel nummer som blev över från inspelningarna i Fes, tillsammans med ”tillräckligt många låtar för att sätta ihop en uppföljare”. Dock anmärkte han att även om låten var rörande så saknades kvaliteérna som skulle göra den till en hitsingel.
   • Welcome – I en bokrecension av Daniel Lanois’ debut Soul Mining: A Musical Life nämner amerikanska fansidan atu2.com ett spår som enligt Lanois är ”den sortens rocklåt som jag skulle vilja lyssna på”. Man berättar om att låten har multipla stämmor och dubbla trumspår från Larry. Det är inte känt om detta är en låt som blev över eller helt enkelt utvecklades till något annat under resans gång, påpekas det.
   • Mount Zion – En titel som Bono nämnde för Hotpress i maj 2011, hur den låter är dock okänt.
  • Status: Sades redan 2009 bli uppföljaren till No Line On The Horizon, men i november 2010 sade Daniel Lanois att han inte skulle arbeta med U2 en tid framöver. I maj 2011 har Bono bekräftat för Hotpress att U2 valde att inte ge ut ett ”konstnärligt projekt”  som nästa officiella release från bandet.
 • ”Titel för närvarande okänd.” – Rick Rubin inspelningarna
  • Påbörjades: 2006 på anrika Abbey Road Studios, London.
  • Utgivning: Okänt
  • Omslag: Okänt
  • Sound: ”ett rockigt klubb-album med beats och storslagna gitarrer”.
  • Producent: Rick Rubin
  • Bekräftade låtar: Inga, dock hävdar Bono att bandet har ”fem eller sex låtar på det albumet klara.”
  • Rykten: ”All My Life” (inofficiellt arbetsnamn), spelades in 2006.
  • Status: U2 har uttryckt en önskan att återvända till materialet en vacker dag, men inte just nu. I dagsläget är det oklart huruvida låtar från detta projekt har delats upp i de två rock- och klubbalbum som nämns ovan eller inte.
 • ”Titel för närvarande okänd.” – ännu ett nytt projekt?
  • Påbörjades: ??
  • Utgivning: Okänt
  • Omslag: ??
  • Sound: ??
  • Producent: ??
  • Bekräftade låtar: ??
  • Rykten: Enligt franska u2achtung.com har U2 parallella projekt på gång. Ett rockalbum, ett klubb album ”och slutligen ännu ett album som innehåller spår som inte har släpppts av gruppen”. Möjligtvis ett av ovanstående, men det är oklart om så är fallet eller ej i skrivande stund.
  • Status: ??

Utgivna projekt (2):

 • Spider-Man: Turn Off The Dark – Utgivet 14 juni 2011
  Skivomslag Spider-Man: Turn Off The Dark (2011)

  Skivomslag, Spider-Man: Turn Off The Dark (2011)

  • Påbörjades: 2002
  • Utgivning: Efter mängder av förseningar p.g.a. olika anledningar utannonserade man officiellt den 11 mars 2011 att det nya premiärdatumet var satt till den 14 juni 2011 – förhoppningsvis.
  • Omslag: Se höger.
  • Sound: ”Rockopera/Broadway-musikal” med indierockgruppen Carney.
  • Producenter: Steve Lilywhite
  • Bekräftade låtar: Enligt nätjätten Apple’s iTunes och den amerikanska nätbutiken Amazon går det att förhandsboka ett kommande digitalt album som innehåller följande 14 spår:
   • NY Debut (Instrumental) (03:10) med originalensemblen från Broadway
   • Boy Falls From The Sky (07:02) med Reeve Carney (Peter Parker/Spider-Man)
   • Rise Above 1 (06:07) med Reeve Carney och Bono samt The Edge
   • Picture This (03:38) med Bono och The Edge samt Reeve Carney och Jennifer Damiano (Mary Jane Watson)
   • I Just Can’t Walk Away (Say It Now) (03:24) med Jennifer Damiano, Reeve Carney och T.V. Carpio (Arachne)
   • Bouncing Off The Walls (04:35) med Reeve Carney
   • Pull The Trigger (04:02 ) med originalensemblen från Broadway samt Patrick Page (Dr. Norman Osborn/The Green Goblin)
   • No More (03:44) med Reeve Carney och Jennifer Damiano
   • DIY World (02:54) med Reeve Carney och Patrick Page
   • If The World Should End (03:43) med Jennifer Damiano
   • Sinistereo (03:15) med The Edge
   • A Freak Like Me Needs Company (03:39) med Patrick Page samt Bono och The Edge
   • Rise Above 2 (04:20) med originalensemblen från Broadway
   • Turn Off The Dark (04:07) med T.V. Carpio
   • Förutom låtarna medföljer även ett digitalt texthäfte för de konsumenter som förhandsbokar via iTunes Store.

   Fram tills dess går albumet att lyssna på i sin helhet via MSN Music:s Listening Booth eller Spotify.

  • Rykten: Innan beslutet att avbryta repetitionerna och omarbeta Spider-Man: Turn Off The Dark fanns följande 19 låtar omskrivna i det läckta program som tillhörde evenemanget 2010. Låten A Freak Like Me Needs Company ersattes då av Deeply Furious men verkar alltså vara tillbaka i låtlistan 2011. Upphovsmän för text och musik är Bono och The Edge om inget annat anges.
  • Akt 1
   • Splash Page
   • Behold and Wonder
   • Bullying by Numbers
   • No More
   • D.I.Y. World
   • Bouncing Off The Walls
   • Rise Above
   • Pull The Trigger
   • Picture This
   • I’ll Take Manhattan
  • Akt 2
   • Spider-Man Rising
   • Turn Off The Dark
   • Walk Away
   • Think Again
   • Sinistereo
   • Deeply Furious
   • If the World Should End
   • The Boy Falls From The Sky – Text: Bono och The Edge och Musik: U2
   • Love Me Or Kill Me
  • Status: Efter många förseningar, allvarliga incidenter och omarbetningar av material och komposition hade musikalen officiell premiär den 14 juni 2011. Singeln Rise Above 1 släpptes dessförinnan för digital nedladdning, lyssna nedan:

  • Wide Awake in Europe (EP) – Utgivet november 2010
   Wide Awake In Europe, omslag

   Wide Awake In Europe, omslag

   • Påbörjades: 2010
   • Utgivet: Den 22 november via U2:s amerikanska etikett Interscope för Record Store Day. Formatet blev således endast en vinylutgåva. För att se var de olika exemplaren har hamnat, surfa in på sidan wideawakein.eu där hittills 475 ägare har registrerat sina skivor.
   • Omslag: Se höger.
   • Sound: Livespår från U2360° turnén 2010
   • Producenter: Declan Gaffney
   • Bekräftade låtar:

  Övrigt:

  The Edge fotograferad av Julian Lennon

  The Edge, Nice 2010 (Foto: Julian Lennon)

  John Lennons son Julian, har plåtat U2 i dennes studio i franska Nice som bandet lånat under sommaren 2010. I denna serie återfinns bl.a. en bild av The Edge som står framför en whiteboard med rubriken ”Wake Up and Dream”, kan detta vara en ny album- eller låttitel, månntro? Den 7 december 2010 rapporterar fansidan atu2.com om att U2 har skrivit tre nya låtar som Bono spelat upp för journalisten och författaren Bert van der Kamp: The Sacred Heart of Malibu, Mother of Pearl samt en ”eurodisco”-influerad låt utan titel. Man får dock inte reda på vilket projekt respektive låt kommer från även om man kan göra kvalificerade gissningar förstås.

  <ul> <li><strong>Akt 1 </strong> <ul> <li><em>Splash Page </em><em> </em></li> <li><em>Behold and Wonder </em><em> </em></li> <li><em>Bullying by Numbers </em><em> </em></li> <li><em>No More </em><em> </em></li> <li><em>D.I.Y. World</em></li> <li><em>Bouncing Off The Walls</em></li> <li><em>Rise Above</em></li> <li><em>Pull The Trigger</em></li> <li><em>Picture This</em></li> <li><em>I’ll Take Manhattan</em></li> </ul> </li> <li><strong>Akt 2 </strong> <ul> <li><em>Spider-Man Rising</em></li> <li><em>Turn Off The Dark</em></li> <li><em>Walk Away</em></li> <li><em>Think Again</em></li> <li><em>Sinistereo</em></li> <li><em>Deeply Furious</em></li> <li><em>If the World Should End</em></li> <li><em>The Boy Falls From The Sky</em></li> <li><em>Love Me Or Kill Me</em></li> </ul> </li> </ul>